Brief van de week

 
English | Nederlands

Anna de Witt aan Johan de Witt, 5 juli 1666

Brief van Anna de Witt aan haar vader Johan de Witt, 5 juli 1666. Nationaal Archief, archief Hoeuftt van Velsen, 3.20.26, 321

 

Transcriptie

Monsieur et très honnoré Papa,

Le bon accueil que vous avez fait à ma dernière m'a fait prendre la plume pour vous remercier très affectueusement de cette faveur et pour vous assurer que les prières que j'envoye à Dieu contiennent toujours quantité de vous pour la conservation de vostre très chère et très aimable personne, de laquelle je suis et sçay, Monsieur, vos la très humble et très obéissante,
Anna de Witt

À La Haye, 5 juillet 1666

[PS] Maman et tous les amis ce portent bien, Dieu merci. Grand-papa va aujourd'huy aux champs.

Inhoud

In dit briefje toont Anna, het 11-jarige dochtertje van Johan de Witt, haar vader hoe goed zij de Franse taal al machtig is en hoe netjes ze kan schrijven. In het naschrift laat ze weten dat haar moeder (Wendela Bicker) en alle vrienden het goedmaken en dat grootvader (Johans vader Jacob de Witt) 'aux champs' gaat, waarmee zij vermoedelijk de velden rond Den Haag bedoelt.

 

Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten, Jan Josephsz. van Goyen, 1650-1651, Haags Historisch Museum

 

Anna's brief aan haar vader Johan werd waarschijnlijk in Vlissingen bezorgd, waar naartoe Johan was afgereisd om Michiel de Ruyter te verwelkomen na het behalen van de overwinning in de Vierdaagse Zeeslag.

Van Anna de Witt op jonge leeftijd is helaas geen afbeelding bekend, maar wel een portret dat werd geschilderd in 1725, het jaar van haar overlijden. Anna zou drie jaar na de moord op haar vader in het huwelijk treden met Herman van den Honert (1645-1730), burgemeester van Dordrecht. Zo begon dit verhaal met een briefje van de jonge Anna en eindigt het met een portret van de oude Anna:

Portret van Anna van den Honert-de Witt 1725,
door Adriaan van der Burg, Dordrechts Museum

 

Ineke Huysman, 14 april 2017