31/01/1628

 
English | Nederlands

31 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ernst Casimir meldt d.d. Groningen 14/24 jan. de ontvangst van het schrijven van HHM van 15 jan. over de stropende keizerlijke troepen. Hij heeft de compagnie van Aisma naar Groningen gezonden.
De gedeputeerden in Emden schrijven d.d. Emden 12/22 jan. de brief van HHM d.d. 15 jan. te hebben ontvangen. Het eerste punt van de resolutie durven zij echter niet te openbaren omdat het ongenoegen zou veroorzaken. De keizerlijken trachten Uphusen immers niet meer te veroveren en hebben de bezettingstroepen van Wolthusen verklaard geen bevel te hebben vijandig tegen hen op te treden.
HHM geven de brief aan de RvS om daarover na bespreking met Z.Exc. advies uit te brengen.

2 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 27 jan. over de op 26 jan. in handen gekregen brief van de gedeputeerden te Emden. De RvS vindt het nuttig alle uitvoer over de Eems, Wezer, Rijn en IJssel te verbieden vanwege de vrees voor duurte in de Republiek door de geringe toevoer uit Polen en het Oostzeegebied en de schade door inundaties. Het zou echter beter zijn opnieuw de licenten voor twee of drie maanden te sluiten.
Volgens de RvS zouden HHM op de brief van generaal Tilly slechts kunnen antwoorden dat zij in Oost-Friesland geen contributies heffen of krijgsvolk hebben.
Wat betreft het verzoek van het graafschap Zutphen ziet de RvS geen reden waarom het kwartier van Salland meer ontheffing van de konvooien en licenten zou mogen hebben dan Zutphen.
HHM stellen een beslissing hierover uit. De heren van Holland vragen kopie van het advies.

3 Na mondeling door generaal Nispen te zijn bericht over mogelijke overtredingen van de landsplakkaten leveren de gedeputeerden Nispens schriftelijke memorie over deze kwestie in. De wisselbank van Amsterdam heeft 717 mark, 6 once en 5 engels voor 279 gld. verkocht aan de VOC op een essaai van 21 karaat 8 grein en het mark van fijn tegen 309 gld. 44 mijt, terwijl het bij huidige instructie is gesteld op 301 gld. 18 st. 10 mijt. Bovendien heeft de VOC het goud in strijd met de plakkaten ongemunt uitgevoerd.
De gedeputeerden berichten verder dat Deventer, Kampen en Zwolle vanwege de beëindiging van hun muntslag in 1606 jaarlijks 2.000 gld. is toegekend, hetgeen Deventer en Kampen tot nog toe ook hebben ontvangen. Volgens Nispen hebben zij toch gemunt zodat zij het geld moeten terugbetalen.
De heren van Holland vragen een kopie om dit nader te onderzoeken.

4 Een brief van admiraal Reael d.d. Elseneur [Helsingør] 19 dec. 1627 behoeft geen resolutie.

5 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 27 jan. over het op 26 jan. in handen gekregen rekest van Matthijs Truirniet en consorten.
Conform het advies van de RvS zetten HHM de klacht van de aannemers van de fortificatiewerken over de betaling als voornaam punt in de instructie voor de naar de provincies te zenden gecommitteerden. Deze moeten verklaren dat er geen geld meer is voor fortificatiewerken of om met een leger te velde te gaan tenzij er beter betaald wordt.

6 Conducteur Ruth Cornelis en Janneken Fredericx uit Culemborg verzoeken voor zichzelf en enkele plaatselijke voerlieden betaling voor hun diensten voor het leger.
HHM laten de RvS hierover beslissen.

7 In een brief d.d. 13 jan. verzoekt de Admiraliteit in Zeeland te besluiten over gelijke verdeling van de konvooien naar Calais en de Somme.
HHM stellen een beslissing hierover uit.

8 De Admiraliteit in Zeeland antwoordt d.d. 28 jan. op de missive van 26 jan. waarin HHM kapitein Van der Habt hebben gelast voor Scheveningen te komen.
Kapitein Casper Lieffhebber bericht schriftelijk tevens opdracht te hebben gegeven aan kapitein Haesgen om vanuit het Goereese Gat en kapitein Hemkens vanuit de haven van Brielle voor Scheveningen te komen.
Ontvanger-generaal Doublet zal de schippers Van der Heiden en Van der Heiden ieder 36 gld. betalen. De Scheveningse schipper die met zijn pinken uit Zeeland en elders oorlogsschepen heeft gehaald voor transport van de ambassadeurs krijgt ... 1.
HHM schrijven de Admiraliteit in het Noorderkwartier kapitein Quast als een van de ordinaris en meest bekwame kapiteins op zee te sturen.

9 HHM bespreken het gisteren ingediende rekest van Caspar Simonius Rits.
Rits moet een borg van 50.000 rijksdaalder of tenminste 100.000 gld. stellen anders wordt hij naar de gijzelkamer in de Gevangenpoort gebracht.

10 Conform het advies van de RvS stemmen HHM in met sauvegarde voor Ernest van Palant, heer van Mij. Hij mag naar de vijandelijke en neutrale gebieden gaan en hetzelfde geldt voor zijn heerlijkheid My, gelegen in het graafschap Loon onder het prinsdom Stavelot in het Land van Luik.

11 HHM verlenen Gerrit Evertsen Roos brieven van relief met volle macht om in het proces dat hij voert voor de Admiraliteit te Rotterdam tegen Govert Goverts nieuwe feiten te mogen geven.

12 Orateur Haga vraagt d.d. Constantinopel [Istanbul] 13 nov. 1627 om een predikant die de Italiaanse taal beheerst.
Hierover hebben HHM eerder gedisponeerd.

1 Het bedrag is niet ingevuld.