10/04/1628

 
English | Nederlands

10 - 04 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Kapitein Oijen bericht op 21 maart naast een Duinkerker te zijn gaan liggen met wie hij anderhalf uur heeft gevochten. Door het stranden van Oijens schip kon de Duinkerker vluchten.
HHM vragen Oijen zijn goede inspanningen voort te zetten. Zij schenken hem een gouden medaille van 100 gld. met aan de ene kant het wapen van de Generaliteit en aan de andere kant de inscriptie "Concordia res parvae crescunt".

2 D'Espesses compareert en overhandigt een brief van zijn koning d.d. Parijs 31 maart. Z.M. heeft besloten D'Espesses te laten deelnemen aan de bespreking met de gezanten van HHM en gelast diens secretaris Boutard intussen de zaken in de Republiek waar te nemen. D'Espesses voegt hieraan toe dat aangezien Boutard is vertrokken, zijn andere secretaris Morisset zal waarnemen waarvoor binnenkort goedkeuring van Z.M. zal volgen.
Daarnaast zegt D'Espesses enkele memories te hebben ontvangen over de onderhandelingen van staatse ambassadeurs. Hij wil deze bespreken met enkele afgevaardigden van HHM.
Tevens verzoekt D'Espesses een besluit inzake de door hem en de heer Lopes gevraagde paspoorten voor de uitvoer van goederen. Ondanks zijn aanbeveling van Lopes doet D'Espesses geen afstand van de eerder door hemzelf verzochte partijen. Beide verzoeken zijn gedaan in dienst van zijn koning.
De president verklaart dat HHM D'Espesses graag zouden zien blijven. HHM vragen hem nu de Republiek te willen begunstigen.
Culenborch, Noortwyck en Brouwer zullen het verzochte gesprek met D'Espesses voeren.
Over de overige zaken stellen HHM een besluit uit.

3 De ingelanden van acht ondergelopen polders onder Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe en Zevenbergen ( Klaverpolder, Ketelpolder, Bloken, Korte Bloken, Oude Moerdijk, Nieuwe Moerdijk, Sebastiaansland en Streepland) verzoeken honderd kordewagens en veertienhonderd à vijftienhonderd houtdelen te mogen aanvoeren voor de reparatie van hun dijken. Daarvoor betalen zij ordinaris licent en garanderen zij dat de goederen niet naar andere plaatsen worden vervoerd.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

4 Over het verzoek van het klooster achter de tolbrug in 's- Hertogenbosch om zes schaarbeesten voor de stad te mogen weiden, vragen HHM advies aan de RvS.

5 HHM laten Oosterwijck krachtig aandringen om het subsidie van Venetië te krijgen. Hij moet verklaren dat HHM bij langer uitstel denken dat Venetië het bondgenootschap niet wil nakomen. Wanneer de brieven zijn verzonden, zal eenzelfde verklaring worden gedaan aan de ambassadeur van Venetië.

6 HHM gaan akkoord met het advies van de RvS om slechts vier maanden van de verlofperiode van Rouillac te betalen.

7 De RvS adviseert d.d. 23 feb. een besluit over het verzoek van luitenant-kolonel Rantwyck om 100 in plaats van 80 gld. te krijgen, over te laten aan HHM.
HHM stellen een beslissing hierover uit.

8 HHM verlenen Margareta de Cock, vrouwe van Delwijnen en Vogelsanck, toestemming de voor het opbouwen van het huis te Vogelsanck in het Land van Luik benodigde materialen uit vijandelijk of neutraal gebied in te voeren. Daarvoor moet zij wel belasting betalen in Maaseik.

9 Generaal Jacob Olpherts de Jonge verklaart dat een schipper uit Hoorn wegens het verwonden van de cherchers door het Admiraliteitscollege is veroordeeld tot betaling van 150 gld. Olpherts vraagt hoe dat geld moet worden verdeeld.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

10 HHM antwoorden op de gisteren ontvangen brief van de gezanten in Zweden en Polen niet te snel terug te keren. Mogelijk zijn er in juni weer onderhandelingen en bovendien kunnen zij zich daar nog inzetten om salpeter naar de Republiek te zenden.

11 De RvS adviseert inzake de resolutie van 18 feb. de kosten van de schipbrug te betalen van het geld voor de legerlasten.
HHM schrijven de provincies hun resterende bijdragen aan de legerlasten te betalen.

12 HHM lezen het door Carleton ingediende geschrift en zullen het verder onderzoeken.

13 Neck bericht dat de RvS wil weten of dr. Opten Noort de rijswerken langs de IJssel moet voortzetten.
HHM zullen hierover de retroacta raadplegen.