04/08/1629

 
English | Nederlands

04 - 08 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen de remonstrantie van Anthonie Mibaisen, agent te Calais, die ten eerste verzoekt te mogen aanblijven. Ten tweede vraagt hij HHM opdracht te geven tot uitbetaling van twee ordonnanties van elk 1.603 gld., hem verleend op ontvanger-generaal Doublet.
HHM verlenen de remonstrant op het eerste punt een akte van continuatie voor een jaar en verwijzen hem op het tweede punt naar de ontvanger-generaal.

2 Jacob van Leeuw, koopman te Amsterdam, schrijft dat de Admiraliteit in Zeeland nog steeds weigert om 946 gld. 8 st. 8 p. te korten op zijn uitgaande of inkomende goederen op het kantoor van de konvooien en licenten, als schadeloosstelling voor de goederen die door kapitein Cornelis Servaes te Lillo zijn aangeslagen, die zijn opgestuurd en sindsdien worden vermist.
HHM schrijven de Admiraliteit opnieuw het geld te korten op de door de suppliant in- of uitgevoerde goederen.

3 Ontvangen is een missive van de gedeputeerden in Arnhem d.d. 2 aug. en een onderschepte brief van de raden van de hertog van Palts-Neuburg. Zij feliciteren de graaf van den Bergh met het oversteken van de IJssel op de Veluwe en wensen hem een voorspoedige opmars toe. De gedeputeerden vragen in hun missive meer geld voor de betaling van de verdedigingswerken in de Betuwe, zowel in de omgeving van Wageningen als elders.
De onderschepte brief zal bewaard worden om zo nodig te gebruiken. Het verzoek om geld zal in het bijzijn van de RvS worden besproken.

4 Hardenberch, burgemeester van Kampen, vertelt HHM over de zwakte van zijn stad en de omliggende dorpen. Hij vraagt HHM de meerderheid van de soldaten te legeren tussen Zwolle en Kampen om de stad en de omgeving te dekken, en om bovendien twee of drie compagnieën soldaten naar de stad te sturen naast de twee die er al zijn. Verder verzoekt hij de RvS te autoriseren om aan één zijde van de stad een retranchement op te werpen en de stad te voorzien van een ingenieur, kanonniers en kruiwagens.
HHM antwoorden de burgemeester dat hij zijn verzoeken over de inzet van soldaten nabij en in zijn stad aan Z.Exc. moet richten. De RvS wordt gemachtigd te besluiten op de overige punten met het belang van het land en de stad voor ogen.

5 Z.Exc. antwoordt per brief geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 2 aug. op een schrijven van HHM d.d. 31 juli onder andere dat hij naar de Hollandse steden patenten heeft gestuurd om 2.500 burgers te lichten, ter vervanging van het grote aantal soldaten dat naar Utrecht zal worden gezonden.

6 De gedeputeerden in Arnhem schrijven d.d. 2 aug. dat lonten en buskruit naar Kampen gestuurd moeten worden, van waaruit Zutphen, Deventer, Zwolle en andere steden bevoorraad kunnen worden. Daarnaast vragen ze HHM te verbieden vanuit Amsterdam rogge voorbij Arnhem naar de IJssel te sturen.
HHM machtigen de RvS een commies of een conducteur naar Kampen te sturen met een flinke hoeveelheid lonten en munitie, om te distribueren in genoemde steden. Hij moet tevens zorgen dat de resterende rogge te Amsterdam over de Zuiderzee naar de IJsselsteden wordt vervoerd.

7 De Gedeputeerde Staten van Utrecht vragen d.d. 24 juli om wapens, munitie en geld.
De RvS verklaart dat ze reeds van wapens en munitie zijn voorzien. Over het geld zal nog besloten worden.

8 HHM zullen de Admiraliteit te Rotterdam en te Amsterdam schrijven hun te laten weten wat zij hebben gedaan met overlopers onder hun gevangenen.

9 HHM vernemen dat de vijand in havens van Vlaanderen een groot aantal schepen laat uitrusten om zo snel mogelijk uit te varen.
HHM schrijven de Admiraliteiten hun wachtschepen voor de kust van Vlaanderen en hun kruisers op de Noordzee te laten uitvaren om zich tegen vijandelijke acties te verweren.

10 HHM lezen het rekest van Eduart Smidt die naar Engeland zal afreizen om achthonderd rekruten te werven voor de twee regimenten van kolonel Veer. Het rekest wordt ondersteund door een missive van de gedeputeerden te velde voor 's- Hertogenbosch d.d. 26 juli. Daarin wordt om een voorschot gevraagd van de helft van de 8 gld. loopgeld per man. Daarnaast vraagt hij om een voorschrijven aan ambassadeur Joachimi ter bevordering van deze lichting.
Voor het geld dient de suppliant zich tot de RvS te wenden. Het voorschrijven wordt hem verleend.

11 Sontcoth Weymond, die naar Engeland zal afreizen om vierhonderd rekruten te werven voor het regiment van kolonel Morgan, dient zich tot de RvS te wenden voor het gevraagde voorschot van de helft van 8 gld. per man. HHM verlenen hem het gevraagde voorschrijven.

12 Ontvangen is een brief van Bogislav XIV, hertog van Pommeren d.d. 4 sept. 1628 met het verzoek om een gift voor het herstel van een afgebrande stad.
HHM gaan niet in op dit verzoek.

13 Nobel, teruggekeerd uit het leger voor 's- Hertogenbosch, verzoekt, ondersteund door een missive van de gedeputeerden te velde d.d. 2 aug., om het leger snel van geld te voorzien ter betaling van de benodigdheden.
Dit verzoek, alsmede dat van de gedeputeerden in Arnhem en de Gedeputeerde Staten van Utrecht , wordt in het bijzijn van de RvS besproken. Door de RvS wordt naar voren gebracht dat voor de legerlasten een nieuwe petitie moet worden gedaan. De provincies die in staat zijn te betalen zou om een voorschot gevraagd moeten worden.
De RvS moet de provincies per brief en door middel van bezending aansporen hun quoten in de 500.000 gld. voor de legerlasten en de 600.000 gld. voor de nieuwste lichting waarom is verzocht, prompt op te brengen. Daarnaast moeten ze collegialiter naar de vergadering van de Staten van Holland gaan om de huidige noodsituatie en het geldgebrek toe te lichten, en om de Staten over te halen tot het verschaffen van een aanzienlijk bedrag voor het leger bij 's-Hertogenbosch en andere noodzakelijke uitgaven.

14 HHM verlenen Pijbe Reijntges, schipper uit Harlingen, op diens verzoek een voorschrijven aan de koning van Denemarken voor de teruggave van enkele hem ontnomen goederen.

15 Beaumont deelt ter vergadering mee dat ontvanger-generaal Doublet zegt niet in staat te zijn Georgio de Henin de 1.000 gld. te betalen, die hem d.d. 28 juli voorlopig voor zijn onderhoud zijn toegekend.
Commies Verhaer wordt ter vergadering ontboden en krijgt de opdracht het toegekende geld te betalen uit het paspoortgeld. Het bedrag zal later met hem worden verrekend, na het tonen van de kwitantie.

16 De RvS rapporteert dat hij conform de resolutie van HHM d.d. 3 aug. de in Enkhuizen aangekomen vrije vaandels uit Denemarken heeft aangenomen.
HHM bedanken de RvS hiervoor.

17 Tercuijle verzoekt nadrukkelijk het merendeel van de soldaten te legeren tussen Kampen en Zwolle, ter verdediging van het retranchement aldaar, en ter bescherming tegen een vijandelijke oversteek van de IJssel en het Zwarte Water.
HHM geven Z.Exc. in overweging de dijken van de Lijmers en Mastenbroek alsmede andere dijken door te steken. De vijand zou daarvan hinder ondervinden.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

18 HHM beraden zich op de middelen voor het onderhoud van de nieuwe lichting waarvoor nog geen consenten zijn verleend, alsmede de noodzakelijke uitgaven voor het leger voor 's- Hertogenbosch.
Op het eerste punt besluiten HHM Albert Coenraedts te committeren naar de WIC ter Kamer Amsterdam te gaan om deze te bewegen tot betaling van 60.000 gld. op dezelfde voet, rente en voorwaarden als eerder de 50.000 gld. Dit geld zal gebruikt worden ter betaling van de nieuwe lichting en andere noodzakelijke uitgaven, ter bescherming tegen de vijandelijke opmars over de IJssel. Deze 60.000 gld. zullen met de eerdere lening van 50.000 gld. met rente worden terugbetaald uit de consenten van de provincies in de 600.000 gld., waarvoor de RvS op 2 aug. een petitie heeft doen uitgaan.
Op het tweede punt stemmen de Staten van Holland ermee in 100.000 gld. naar het leger voor 's-Hertogenbosch te sturen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op hun quote in de petitie van 500.000 gld. voor legerlasten waarom op 5 juli is verzocht. Voorwaarde is dat de andere provincies ook hun consent verlenen en voldoen. Zo niet dan wordt de 100.000 gld. met rente door de Generaliteit terugbetaald.

19 Clant meldt dat de WIC ter Kamer Amsterdam twaalfhonderd matrozen heeft gemonsterd, waarvan er zich vijfhonderd bereid hebben verklaard tegen betaling korte tijd in 's lands dienst te komen.
HHM vragen Z.Exc. waar deze soldaten ingezet kunnen worden.

20 De griffier wordt gelast het afscheid aan de kamerling van de hertog te Württemberg te bezorgen.

21 HHM overwegen Tercuijlen in plaats van Herdenberch, burgemeester van Kampen, naar Z.Exc. te sturen om namens zijn provincie het voorstel van Herdenberch te verdedigen over het legeren van het merendeel van de soldaten en het versterken van het garnizoen te Kampen.
Vanwege de zwakke vertegenwoordiging van de provincies achten HHM het niet raadzaam hierover nu te beslissen.

22 Ontvangen is een brief met berichten van ambassadeur Langerack d.d. Parijs 27 juli.
Er wordt geen resolutie genomen.