06/10/1627, 2

 
English | Nederlands

06/10/1627, 2

2 Carleton verschijnt ter vergadering. Hij heeft last op drie punten aan te dringen, die niet kunnen wachten tot de komst van Z.Exc. In de eerste plaats heeft de koning begrepen dat Languerack in onderhandeling is met de koning van Frankrijk over een nieuwe alliantie: hij wil weten wat HHM van plan zijn. In de tweede plaats vraagt Carleton of men de schepen die in de Republiek voor de Franse koning worden uitgereed, in zee zal laten gaan. In de derde plaats vraagt hij hoe HHM zullen reageren op de schepen die in Duinkerke worden uitgereed en die, naar het zich laat aanzien, zijn bestemd voor de Franse koning. De ambassadeur zegt toe zijn propositie1 tevens schriftelijk te zullen indienen. Zo kan hij hier blijven en bovendien laten zien dat het aan zijn inspanningen niet heeft gelegen.
HHM antwoorden dat hun beraad over deze kwestie hem tevreden zal stellen.
De ambassadeur toont tevens een brief van de koning d.d. 20 aug., waarin hij verlof vraagt voor ritmeester Balfour om hem in dienst te nemen met behoud van zijn plaats en traktement in de Republiek.
HHM nemen nog geen besluit.

1 De in het Frans gestelde propositie is door een klerk ingeschreven in S.G. 3906 en in vertaling gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 558-562/folio I, 746-748.