24/01/1628, 2

24/01/1628, 2

2 RvS adviseert d.d. 22 jan. over door hem en HHM ontvangen stukken aangaande Casper Simonius Ritz en Dirck van Leeck. Zij zijn als gevangenen hiernaartoe gebracht vanwege de Gulikse executie.
HHM laten ontvanger Renssen de gevangenen weer naar Emmerik [Emmerich] brengen. Daar zullen zij door hem worden bewaakt totdat de verschenen contributies van het Gulik [J├╝lich] zijn betaald. De gevangenen zijn gehaald op grond van het akkoord met de Land van graaf van Schwarzenberg van 23 okt. 1624, op 29 maart 1625 goedgekeurd door de keurvorst van Brandenburg, waarvan Leeck en Rits een kopie krijgen.
Conform de resolutie van 15 jan. schrijven HHM gouverneur Diden niets met gevangenen wegens de contributie te doen dan hen te laten bewaken. Renssen krijgt op zijn verzoek assistentie van soldaten zodat hij verder executie kan doen en de genoemde gevangenen bewaken. Hij mag de gevangenen niet naar buiten laten gaan zonder kennisgeving aan de RvS.
De heren van Groningen willen de genoemde gevangenen conform het advies van de RvS liever hier laten blijven en niet naar Emmerik terugsturen.