12/04/1628, 11

 
English | Nederlands

12/04/1628, 11

11 De eergisteren naar een bespreking met D'Espesses afgevaardigde heren Culenborch, Noortwijck en Brouwer berichten dat deze hun de drie door hun ambassadeurs in Frankrijk voorgestelde punten 1 heeft overhandigd.
I Tot de neutraliteit is slechts voor deze keer besloten. Daarentegen zijn HHM vastbesloten altijd te letten op onenigheid tussen de kronen.
II De Engelsen zouden geen schepen, levensmiddelen en munitie mogen kopen in de Republiek. HHM zijn hun dit echter verplicht toe te staan vanwege het 24ste artikel van het verdrag van Southampton. Dit is in strijd met de neutraliteit.
III HHM zijn vanwege het genoemde verdrag verplicht de havens van Vlaanderen te versperren en te bewaken en een aantal schepen samen te voegen met de vloot van de Engelse koning. Deze schepen moeten worden uitgerust en gebruikt om overal de koning van Spanje aan te vallen. Hoe kunnen HHM de neutraliteit behouden en de Engelse koning tevredenstellen als zij vrije doorgang zouden verlenen aan Duinkerkse of Spaanse schepen onder het voorwendsel de Franse koning te dienen? Temeer daar deze de zee deelt met hun vijanden en hun de vrijheid geeft hun onverwachte plannen uit te voeren. De Spanjaarden zouden zich altijd kunnen verbergen achter het voorwendsel zich te willen samenvoegen met de legers van Z.M. De Republiek zou dan evenwel onverdedigd zijn en onderworpen aan de daden van de Spanjaarden.
D'Espesses vraagt of de ambassadeurs gelast zijn de alliantie met Frankrijk te sluiten als zijn koning deze punten inwilligt.
Ten tweede beveelt hij de verzending van de heer Lopes aan.
Ten derde wil D'Espesses weten of kapitein Fouillous op 28 maart iets tegen hem heeft aangevoerd. Als HHM daarover een besluit hebben genomen, verzoekt hij daarvan afschriften.
HHM bedanken de heren en stellen een besluit uit over de vragen naar aanleiding van de drie punten en het verzoek van Lopes. Wel stemmen zij in met het geven van de gevraagde afschriften.

1 De in het Frans gestelde punten zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 53 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. folio I, 770-771.