12/04/1628

 
English | Nederlands

12 - 04 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De Kleefse stadhouder en raden antwoorden op de brief van HHM van 4 april. Zij schrijven de alliantieverplichtingen na te komen maar verzoeken ondersteuning bij de executie.
HHM geven de brief aan de voor de bespreking van deze zaak gecommitteerde heren.

2 Over het verzoek van de ingezetenen van Dongen om materialen uit de Republiek te mogen invoeren voor de reparatie van hun huizen, vragen HHM advies aan de Admiraliteit te Rotterdam .

3 De gecommitteerden die met secretaris Gunter hebben gesproken melden over welke punten hij een besluit vraagt.
Aangezien de heren van Holland de kwestie in overweging nemen, stellen HHM een besluit uit.

4 Op zijn verzoek mag Rochus van Couwenhoven consul over de gehele Provence in Frankrijk zijn zonder dat het land daarvoor echter de kosten draagt.

5 In een remonstrantie berichten de Generaals van de Munt dat de stempel van de Zwolse schellingen is ingetrokken. Daarom adviseren zij het publiceren van het plakkaat op te schorten.
Aangezien de magistraat van Zwolle hierover geen publieke kennisgeving aan HHM heeft gedaan, zal het plakkaat worden opgestuurd.

6 De ontboden commies van ontvanger-generaal Doublet krijgt opdracht de commies van de ontvanger te Utrecht aan te schrijven. Deze moet de Utrechtse Staten verzoeken de beloofde 100.000 gld. voor de resterende subsidie van de Admiraliteit te betalen.

7 Naar aanleiding van het rapport van Noortwyck en Brouwer schrijven HHM hoofdconsul Witsen en diens tegenpartij uit Hoorn vóór 18 april overeenstemming te bereiken.

8 Op het verzoek van Dominicus Saramel, Italiaanse adelborst in de garde van Z.Exc., om de compagnie niet meer te hoeven volgen, nemen HHM geen besluit.

9 De RvS meldt inzake de op 25 maart overhandigde brief van Goert van Hardenberch, licentmeester te Doesburg, dat de desbetreffende Admiraliteit hierover het beste kan adviseren.
HHM geven de in beslag genomen goederen met paspoort ter beoordeling en verdeling aan de Amsterdamse Admiraliteit. Goederen zonder paspoort worden berecht en verdeeld door de Krijgsraad .

10 Kapitein De Loge vraagt om zijn zaak tegen Meurskens voor commissarissen te mogen verklaren.
HHM geven hiertoe opdracht zodra de commissarissen zover zijn.

11 De eergisteren naar een bespreking met D'Espesses afgevaardigde heren Culenborch, Noortwijck en Brouwer berichten dat deze hun de drie door hun ambassadeurs in Frankrijk voorgestelde punten 1 heeft overhandigd.
I Tot de neutraliteit is slechts voor deze keer besloten. Daarentegen zijn HHM vastbesloten altijd te letten op onenigheid tussen de kronen.
II De Engelsen zouden geen schepen, levensmiddelen en munitie mogen kopen in de Republiek. HHM zijn hun dit echter verplicht toe te staan vanwege het 24ste artikel van het verdrag van Southampton. Dit is in strijd met de neutraliteit.
III HHM zijn vanwege het genoemde verdrag verplicht de havens van Vlaanderen te versperren en te bewaken en een aantal schepen samen te voegen met de vloot van de Engelse koning. Deze schepen moeten worden uitgerust en gebruikt om overal de koning van Spanje aan te vallen. Hoe kunnen HHM de neutraliteit behouden en de Engelse koning tevredenstellen als zij vrije doorgang zouden verlenen aan Duinkerkse of Spaanse schepen onder het voorwendsel de Franse koning te dienen? Temeer daar deze de zee deelt met hun vijanden en hun de vrijheid geeft hun onverwachte plannen uit te voeren. De Spanjaarden zouden zich altijd kunnen verbergen achter het voorwendsel zich te willen samenvoegen met de legers van Z.M. De Republiek zou dan evenwel onverdedigd zijn en onderworpen aan de daden van de Spanjaarden.
D'Espesses vraagt of de ambassadeurs gelast zijn de alliantie met Frankrijk te sluiten als zijn koning deze punten inwilligt.
Ten tweede beveelt hij de verzending van de heer Lopes aan.
Ten derde wil D'Espesses weten of kapitein Fouillous op 28 maart iets tegen hem heeft aangevoerd. Als HHM daarover een besluit hebben genomen, verzoekt hij daarvan afschriften.
HHM bedanken de heren en stellen een besluit uit over de vragen naar aanleiding van de drie punten en het verzoek van Lopes. Wel stemmen zij in met het geven van de gevraagde afschriften.

1 De in het Frans gestelde punten zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 53 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. folio I, 770-771.