25/10/1628, 23

 
English | Nederlands

25/10/1628, 23

23 Olphert Barentsz., Hertevelt en ontvanger Johan Doublet compareren. Zij berichten dat de burgers van Breda die tijdens het beleg geld hebben verstrekt aan het garnizoen aldaar bij de RvS aandringen op betaling.
HHM nemen hierover geen beslissing.
Verder melden de comparanten dat de hertog van Bouillon een obligatie van 12.000 gld. heeft ten laste van de ontvanger-generaal vanwege soldijbetalingen gedurende de periode waarin zijn compagnie ruiters op de Generaliteit was gesteld. Bouillon verzoekt de obligatie uit te betalen aangezien de personen van wie hij het bedrag heeft geleend hun rentedragende lening niet langer willen voortzetten.
HHM machtigen de ontvanger-generaal om de genoemde 12.000 gld. af te lossen, mits hij hetzelfde bedrag ten laste van de achterstallige provincies leent. Verder gelasten zij de ontvanger een overzicht te maken van het op rente geleende geld voor het regiment Candale, de dertien vanen ruiters en de vier compagnieën van het regiment Hauterive. Na bestudering van deze lijst moet hij de in gebreke blijvende provincies tot betaling doen manen.