14/03/1629, 13

 
English | Nederlands

14/03/1629, 13

13 De aanwezige RvS deelt HHM het volgende mee. In de eerste plaats wordt het de inwoners van de dorpen onder contributie in het Land van Heusden in de sauvegardes die ze van aartshertogin Isabella ontvangen, verboden verder te gaan dan 's- Hertogenbosch, tenzij ze daartoe speciaal gelast zijn door lokale autoriteiten. Dergelijke beperkingen worden de inwoners van vijandelijk gebied in de door HHM verleende sauvegardes niet opgelegd. Zij mogen vrij in dit land rondreizen. De RvS geeft HHM in overweging in de toekomst dezelfde beperkingen in de sauvegardes op te nemen.
In de tweede plaats worden de predikanten uit het Land van Heusden en het zuiden van Holland ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt wanneer zij voor persoonlijke aangelegenheden naar 's-Hertogenbosch of een andere plaats onder vijandelijk bestuur gaan. Zij moeten eerst de gouverneur of de commandant de reden van hun bezoek melden, waarna twee musketiers hen gedurende de tijd van hun bezoek scherp in het oog houden. De papen en monniken uit het vijandelijke gebied kunnen zich daarentegen vrij verplaatsen binnen het Land van Heusden en elders binnen de Republiek, zonder dat naspeuringen naar hen worden verricht.
Ten derde worden dagelijks uit Brabant en andere vijandelijke gewesten grote hoeveelheden hop ingevoerd, waarover 6 gld. uitvoerrecht wordt geƫist door de vijand. Omdat van invoerrechten in de Republiek geen sprake is, worden de hoptelers van deze zijde uit de markt geprijsd en kunnen zij hun dure hop niet slijten. De RvS stelt voor de hop uit Brabant en andere vijandelijke gebieden te belasten ten voordele van de inkomsten van de Admiraliteiten.
In de vierde en laatste plaats verbiedt de vijand de inwoners van het onder contributie gelegen kwartier van 's- Hertogenbosch, in Heusden, Geertruidenberg of elders in de Republiek voedingswaren als haring of stokvis te halen. Zij worden verplicht dit in 's-Hertogenbosch te kopen, waar overigens de aan deze zijde gekochte goederen hoog belast worden. Op die manier probeert de vijand de handel en nijverheid van Heusden en Geertruidenberg naar 's-Hertogenbosch te halen. De RvS geeft HHM in overweging de inkomende en uitgaande goederen te 's-Hertogenbosch even zwaar te belasten totdat de vijand inwoners van het gebied toestaat vrij hun waren te kunnen halen waar zij willen.
Op de eerste twee punten - om zowel wat betreft de sauvegardes als de geestelijken er dezelfde handelwijze als de vijand op na te houden - besluiten HHM conform het voorstel van de RvS. Op het derde en het vierde punt wordt de gedeputeerden van Holland na hun schriftelijk verzoek toegestaan deze punten eerst te bespreken in de Staten van Holland .