27/04/1629, 12

 
English | Nederlands

27/04/1629, 12

12 De gecommitteerden van de Heren Zeventien van de VOC , Brouwer en Welhouck, compareren en herhalen het op 30 maart gedane verzoek van de Compagnie aangaande de voorgestelde uitrusting van de oorlogsschepen ter bescherming van de schepen die deze zomer uit Oost-Indiƫ verwacht worden. Het geld om dit te betalen zal afgetrokken worden van de rechten van de Generaliteit in de opbrengsten van de Compagnie.
De gecommitteerden voegen eraan toe dat zij zich tot de Staten van Holland en West-Friesland gewend hebben en dat zij het volgende afgesproken hebben. De VOC rust drie grote schepen van tweehonderd last en twee kleine van tachtig last uit, waarbij de grote achtentwintig kanonnen en honderdvijftig man aan boord hebben en de kleine achttien kanonnen en vijfenzeventig man. Deze vijf schepen worden ingezet om op commissie van Z.Exc. voor de commandeurs en de kapiteins en op instructie van de VOC te kruisen tussen Engeland en de Hoofden [Nauw van Calais] tot half juli. Daarna worden ze tot november ter beschikking gesteld van de Generaliteit. De totale kostprijs van deze operatie, begroot op 150.000 gld., denkt de Compagnie voor twee derde te betalen uit de konvooien en voor een derde uit de rechten van het land in de buit van de VOC die na vandaag gemaakt wordt. De gecommitteerden vragen de vergadering snel een besluit te nemen aangezien de tijd verstrijkt.
Alvorens te beslissen, besluit de vergadering het journaal van 't Lam, dat hij verleden jaar tijdens zijn reis bijgehouden heeft, te onderzoeken.