19/06/1629, 17

 
English | Nederlands

19/06/1629, 17

17 Van der Dusse en thesaurier-generaal Van Goch, teruggekeerd uit het leger voor 's- Hertogenbosch, overhandigen hun geloofsbrieven van Z.Exc. en de gedeputeerden te velde, beide d.d. 16 juni. Uit kracht van deze brieven verzoeken zij HHM met klem de provincies aan te manen onmiddellijk de waardgelders te lichten waarom de RvS schriftelijk heeft gevraagd. Ook moeten zij Z.Exc. de namen van de kapiteins van de waardgelders en hun verzamelplaatsen bekendmaken. De waardgelders kunnen dan spoedig naar de grenssteden worden gestuurd, en andere compagnieën kunnen daaruit vertrekken naar het leger te velde. De provincies die nog niet met de lichting van waardgelders rond zijn, kunnen eventueel tijdelijk burgercompagnieën inzetten.
In de tweede plaats vragen beide gecommitteerden snel maatregelen te treffen voor het sturen van geld, aangezien bij hun vertrek nog slechts 38.000 gld. in kas was, waarop reeds ordonnanties waren verleend. Zo niet, dan kunnen de gedeputeerden te velde de lopende werkzaamheden niet voortzetten.
Op het eerste punt besluiten HHM de provincies nogmaals ernstig aan te manen hun uiterste best te doen voor de lichting, zodat de waardgelders met patenten van Z.Exc. kunnen worden ingezet. De provincies wier compagnieën nog niet gereed zijn mogen zolang burgercompagnieën naar de grenzen sturen. De namen van de kapiteins en hun verzamelplaatsen moeten zij rechtstreeks naar Z.Exc. sturen.
Wat het tweede punt aangaat, worden de gedeputeerden van de provincies verzocht de openlijke verzoeken van gisteren en eergisteren persoonlijk bij hun principalen te ondersteunen.
Ten slotte wordt ontvanger-generaal Doublet in de vergadering ontboden om te vernemen welke provincies in gebreke zijn gebleven wat betreft de vier vijfden van het miljoen aan legerlasten waarom door de RvS door middel van een petitie is verzocht en waarop de decharges reeds zijn uitgegaan.