27/02/1630, 14

 
English | Nederlands

27/02/1630, 14

14 Rantwijck en andere gedeputeerden van HHM rapporteren conform de resolutie gisteren bij Vane, ambassadeur van de koning van Groot-Brittannië, te zijn geweest. Die heeft een repliek ingediend1 op het antwoord van HHM van 5 feb. naar aanleiding van diens op 12 jan. in de vergadering ingediende voorstel.
In hun antwoord geven HHM aan voortzetting te wensen van het eerder met de koning van Groot-Brittannië gesloten traktaat van Southampton, waarvan het belangrijkste doel de teruggave van de Palts en vrijheid van die staat was. Vane vindt het antwoord van HHM onder de omstandigheden onbevredigend. De koning wil in verband met huidige traktaat met Spanje uitkomen voor de intentie van het traktaat van Southampton en niets besluiten wat deze alliantie schaadt. Hij verlangt van HHM dezelfde opstelling. De koning heeft dit helder op schrift gesteld en verwacht van HHM ook een schriftelijke verklaring, aldus de repliek van Vane.
HHM zullen de ambassadeur laten weten dat wanneer hij HHM iets heeft mee te delen, hij zijn secretaris de president om een audiëntie kan laten verzoeken. De repliek zal worden bekeken en vergeleken met het traktaat van Southampton. Onderzocht zal worden of teruggave van de Palts de aanleiding en het doel van het genoemde traktaat is. Verder zal ook het antwoord van HHM van 5 feb. worden onderzocht. Daarna zal een dupliek op bovenstaande repliek worden opgesteld.

1 De in het Frans gestelde repliek is geïnsereerd in S.G.3189. Een Nederlandse vertaling van de repliek is gedrukt: Aitzema, S. & O. kwarto III, 112/folio I, 989.