26/03/1630, 14

 
English | Nederlands

26/03/1630, 14

14 Ter vergadering dient ambassadeur Guzzoni uit naam van zijn principalen zowel mondeling als schriftelijk de navolgende klachten 1 in.
Verschillende Venetiaanse handelaars hebben het Hollandse schip Sint Nicolaes, toebehorend aan reder Nicola Artmans met bemanningsleden en officiers, bevracht met erg waardevolle goederen bestemd voor Alicante, Cartagena, Málaga, Cadiz en Sint Lucas [Sanlúcar de Barrameda]. Na een deel van de goederen te hebben ontscheept in Alicante, Cartagena en Málaga, is de rest (waarvan de waarde wel 70.000 florijnen beloopt), in plaats van naar Cadiz of Sint Lucas voor eigen voordeel naar de Republiek vervoerd.
Venetië protesteert bij HHM krachtig tegen deze gang van zaken en is er zeker van dat HHM een dergelijk buitensporig verzuim van hun onderdanen tegen een bevriende en geallieerde vorst zullen onderzoeken, afdoende maatregelen zullen treffen tegen een dergelijke wanordelijkheid en erop zullen toezien dat deze goederen niet worden gedistribueerd, maar geheel worden gerestitueerd. HHM kunnen in soortgelijke omstandigheden rekenen op dezelfde behandeling en promptheid van de republiek Venetië, die HHM te allen tijde de goede vriendschap heeft bevestigd.
HHM besluiten informatie bij de Admiraliteit in Zeeland in te winnen.

1 De in het Frans gestelde klachten zijn geïnsereerd in S.G. 3189.