27/04/1630

 
English | Nederlands

27 - 04 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM zullen ontvanger Bergaigne te Bergen op Zoom schrijven uit zijn eerste ontvangsten of uit een lening de som van 8.200 gld. te betalen aan de ritmeester van markies de Rouillac, zijn solliciteur of degene die hij daartoe gelast. Het gaat om twee maanden gage voor de compagnie van Rouillac.

2 Arnhem en Bruinxs worden gecommitteerd om de burgemeesters en schepenen van Zaandam te horen contra de pachters van het kwart van de konvooien. Het betreft hun aanklachten tegen het wangedrag van commies ter recherche Poelenburch, wonend te Zaandam.

3 Enkele gecommitteerde bewindhebbers van de WIC hebben HHM bericht over de verovering van Pernambuco en de forten. Verder wordt een brief hierover van kolonel Waerdenburch overhandigd, geschreven in het jezuïetenklooster bij de stad Olinda d.d. 7 maart.
HHM bedanken de bewindhebbers voor de goede berichten. De bewindhebbers hebben HHM voorts om steun verzocht tot behoud van Pernambuco en de forten, ten tweede verzoeken ze om aflossing van de 600.000 pond met rente die is verschaft aan de Generaliteit, ten derde om intrekking van de paspoorten die aan vijftien schepen zijn gegeven om zout te halen in Setubal alsmede om een strikt verbod van de vaart op Spanje en ten vierde om toestemming tot dankzegging over de overwinning op Pernambuco in de kerken van de provincies en tot het tonen van tekenen van blijdschap door de gemeenten.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief met berichten van Joachimi d.d. Chelsea 10 april.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een brief van Jan Wendelsz. d.d. Plymouth 29 maart en een duplicaat van een brief van Pieter Maes over de komst van Jacob Jansz. Duynkercker in Duins [Downs].
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Jan Jansz. de Jonge, dienaar van de WIC ter Kamer Zeeland in Middelburg, krijgt een beloning van 50 gld. voor het overbrengen van het nieuws over de verovering van de stad Olinda.

7 Pieter Cornelisz. Lonck, neef van admiraal Lonck, ontvangt 50 gld. voor het overbrengen van het nieuws over de verovering van de stad Olinda en de forten van Pernambuco.
Hiervan zal ordonnantie worden gedepêcheerd.

8 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in Zeeland d.d. Middelburg 24 april.
Er wordt geen resolutie genomen.

9 De gedeputeerden van Zeeland verzoeken ter vergadering van HHM op last van hun principalen niemand anders vrijdom te laten genieten van het octrooi dat is verleend aan de polders Doel [Beveren], Calloo en Ketenisse, dan de navolgende: de oorspronkelijke indijkers of hun erfgenamen, mits ze daarin tegenwoordig nog tien gemeten land bezitten en de kopers van enkele landen van 25 gemeten, alsmede degenen die daar permanent wonen. Uitgesloten zijn de personen die elders wonen, ondanks dat zij in Doel vuur en licht branden.
Hierover zal het advies van de RvS worden ingewonnen.

10 Op de declaratie van Laurentius Modeus, predikant te 's-Hertogenbosch, over de periode 10 dec. 1629 tot 18 maart (in totaal 98 dagen) wordt ordonnantie gedepêcheerd voor 4 gld. daags.

11 Ontvangen is een brief met berichten van resident Aissma d.d. Hamburg 7 april o.s., alsmede het rapport over hetgeen hem door de hertog van Friedland is aangedaan.
Er wordt geen resolutie genomen.

12 Ontvangen is een geloofsbrief van de hertog van Friedland d.d. Gitschin 25 maart voor resident Aissma. In de aanhef zijn de titels van de genoemde hertog gesteld.
HHM zullen Aissma schrijven de hertog te laten weten dat HHM erover ontstemd zijn dat hij zijn titels bovenin zijn brief aan HHM stelt.

13 Ter vergadering compareren de gedeputeerden van de Admiraliteit te Rotterdam en Amsterdam . Ze hebben over en weer hun aanspraken uiteengezet op het kantoor van de konvooien te Wezel.
De partijen moeten hun aanspraken schriftelijk indienen. Na deze te hebben onderzocht zal pas worden besloten.