22/08/1628

 
English | Nederlands

22 - 08 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Op advies van de aanwezige Frederik Hendrik en de RvS stemmen HHM in met het gisteren gedane verzoek van de heren van Holland over de lichting van de tienduizend man. Zij machtigen de Raad dit besluit zo spoedig mogelijk en in het geheim uit te voeren.

2 Naar aanleiding van het gisteren namens de VOC gedane verzoek van Brouwer zullen HHM nogmaals zorgvuldig zoeken naar het afschrift uit het secrete register van 4 okt. 1603.

3 HHM besluiten over de op 19 aug. voorgestelde punten van de afgevaardigden van de Admiraliteit te Rotterdam als volgt:
Aangaande het eerste punt wachten zij op de door de afgevaardigden van de provincies daartoe beloofde betaling van 100.000 gld. in aftrek van hun aandeel in het tweede miljoen.
Aangaande het tweede punt verklaren HHM dat de 97.000 gld. zal worden terugbetaald van het door de provincies op te brengen geld.
Aangaande het derde punt laten HHM de Admiraliteit te Rotterdam de door hun vendumeester conform de instructie gesloten rekeningen opsturen van de inkomsten uit de door commandeur Engebrecht Pietersz. van der Zee opgebrachte prijzen en de door Lieffhebber opgebrachte boeier.

4 In aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS besluiten HHM over de op 19 aug. ingediende memorie van commissaris Hoogenhouck als volgt:
Aangaande het eerste punt vragen zij nogmaals ernstig of de provincies hun quoten in de twee maanden subsidie voor de koning van Denemarken vlot willen opbrengen om deze voor betaling van het garnizoen te Glückstadt aan te wenden.
Het tweede punt wijzen HHM af, omdat men geen soldaten kan missen om naar Krempe te laten gaan.

5 In aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS wordt het door resident Schultetus in de afzonderlijke bespreking met de afgevaardigden gedane verzoek voorgehouden. Schultetus heeft gevraagd om drieduizend man voor het ontzet en de ondersteuning van Krempe en wapens voor tweeduizend man in Glückstadt.
HHM geven hiervoor geen toestemming, aangezien de Republiek geen soldaten kan missen. Over de verzochte wapens zal men met Joost Brasser spreken opdat hij met toestemming van secretaris Gunter voor tweeduizend man van de in zijn bezit zijnde wapens naar Glückstadt zal sturen. HHM zullen Brasser ontheffen van het door Josias van Vosbergen hiertegen opgelegde verbod.

6 De heren van Holland berichten dat commandeur 't Lam met zijn gehele eskader nabij Portsmouth wacht op de vrijlating van de drie in beslag genomen Oost-Indiëvaarders. Dit is rechtstreeks in strijd met de resolutie van 5 juli.
HHM laten hun gezanten in Engeland de commandeur met zijn volledige eskader op zee sturen om conform zijn instructie te kruisen. Als de Oost-Indiëvaarders binnen enkele dagen kunnen worden vrijgelaten, moeten de gezanten de vice-commandeur nog vasthouden om deze door vier van de schepen in veiligheid te laten brengen. De overige schepen moet hij dan hun werkzaamheden laten doen. Dit zal tevens aan 't Lam worden gemeld. Ook gelasten HHM 't Lam zo spoedig mogelijk te berichten waarom hij in strijd met hun besluit met zijn voltallige eskader naar Portsmouth is gevaren.

7 Naar aanleiding van het verzoek van de kapiteins van de op Zeeland gerepartieerde maar niet betaalde Franse compagnieën onder het regiment van Candale gelasten HHM ontvanger Doublet de kapiteins nog drie betalingen te verstrekken naast de drie eerdere van 4 augustus. Deze worden afgetrokken van de quoten die de Admiraliteit in Zeeland tegoed heeft in de defecten van de consenten van Utrecht en Groningen voor het subsidie van de Admiraliteiten van 1622 tot en met 1627.

8 In aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS bespreken HHM de op 16 aug. ontvangen brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 2 augustus.
Omdat de provincies van mening verschillen, kunnen HHM hierover geen besluit nemen.