21/08/1628

 
English | Nederlands

21 - 08 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Jan Huygensz., koopman en inwoner van Rotterdam, verzoekt zeshonderd 1 Frans zout naar Ierland te mogen uitvoeren, geladen in het schip van Cornelis Symonsz.. Het zout wordt in Ierland gebruikt om pelsers mee in te zouten er er is 's lands belasting over betaald.
HHM machtigen de Admiraliteit te Rotterdam passend en in dienst van het land over dit verzoek te besluiten.

2 De Bewindhebbers van de WIC ter Kamer Amsterdam schrijven d.d. Amsterdam 18 aug. in het belang van de Compagnie op 28 aug. de Heren Negentien te laten bijeenkomen. Derhalve verzoeken zij HHM conform het octrooi één of meer personen aan te stellen als negentiende stem.
HHM committeren Eck, Bruninxs en Veltdriel hiertoe en gelasten de Compagnie hen te erkennen.

3 Naar aanleiding van het verzoek van Susanna Christiaens, weduwe van Bastiaen Muller, laten HHM kamerbewaarder Herdersum haar uit medelijden 6 gld. geven.

4 Thomas Eduarts, stuurman op een bootje uit Vlissingen van schipper Bastiaen Ebbes, verzoekt terugbetaling van 110 pond. Eduarts heeft 60 gld. en de schipper 50 gld. van dit bedrag voorgeschoten aan George Gordon, Jan Lanbus en Jean Meure, medeontdekkers van het voorgenomen verraad van Bergen op Zoom.
HHM stemmen hiermee in. Van het verzochte bedrag laten zij ordonnantie depêcheren voor Eduarts.

5 Op verzoek van de reders van het schip Sint Andries, waarop Jacob Jansz. schipper is, verlenen HHM hun voorschrijven aan de admiraal van Schotland en de consuls te Edinburgh, opdat hun door de Schotten veroverde schip zonder kosten en schade wordt vrijgelaten.

6 Joan van Raesfelt en consorten verzoeken hun reeds verschillende keren aan de orde gestelde zaak tegen Hendrick van Monster, heer van Ruinen, te verwijzen naar het Hof van Gelderland , Holland of Friesland . Eén van deze colleges kan de zaak als gedelegeerde rechters uitmaken, mits alle door de heer van Ruinen verzochte procedures nietig worden verklaard. Bovendien moet de drost en de 24 etten worden verboden deze zaak voort te zetten.
HHM zullen de retroacta hierover nakijken.

7 Brouwer, bewindhebber van de VOC ter Kamer Amsterdam, compareert. Hij vraagt om een afschrift van de op 4 okt. 1603 gemaakte geheime notulen, waarin is besloten wat de VOC zou verdienen voor het door haar schepen uit Oost-Indië transporteren van goederen van de Magelhaense Compagnie .
Voordat HHM hierover besluiten, worden de genoemde notulen in hun secrete registers opgezocht. Zij constateren echter dat in het secreet register van 29 sept. 1603 tot 27 maart 1604 geen geheime notulen zijn bijgehouden.

8 Peter van Helmont, voormalig kapitein in Bahia de Todos os Santos, beweert 1.117 gld. tegoed te hebben van de Bewindhebbers van de WIC , hetgeen rekeningen aantonen. Hij verzoekt HHM de Bewindhebbers te gelasten hem te betalen.
HHM gelasten hun afgevaardigden op de vergadering van de Heren Negentien van 28 aug. het verzoek aan te bevelen aan de Compagnie. Zij moeten deze laten beloven de suppliant tevreden te stellen.

9 HHM onderzoeken de brief van hun gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 2 augustus. De heren van Holland nemen deze mee om met hun lastgevers te bespreken.

10 Stavenis bericht van zijn lastgevers te hebben vernomen dat verschillende vrouwen uit Zeeland naar Duinkerke zijn gegaan om hun echtgenoten uit gevangenschap los te krijgen. Krachtens het op 2 aug.2 in Roosendaal gesloten verdrag over de gevangenenruil is dit mogelijk, indien zij de proviand betalen. De vrouwen hebben echter laten weten dat hiertoe in Duinkerke nog geen bevel is gegeven.
HHM verzoeken Stavenis om Johan de Kesselaer te schrijven opdat het genoemde verdrag zo spoedig mogelijk volledig wordt nageleefd.

11 De heren van Holland melden dat de vijand reeds negen vissersschepen uit Maassluis heeft veroverd en een groot gedeelte van de haringvangers van zee heeft verjaagd. Zij verzoeken HHM nogmaals enkele heren aan te stellen die met hulp van de raden in de Admiraliteit te Rotterdam alsnog spoedig het eskader van vice-admiraal Lieffhebber op zee laten gaan.
HHM laten Nobel en Bruninxs naar Rotterdam en zo nodig naar andere plaatsen vertrekken om ondersteund door de raden het eskader van Lieffhebber op zee te laten gaan. Ook zijn zij gelast indien nodig hun gezag te doen gelden, aangezien het eskader vorige week op zee had moeten zijn.

12 De heren van Holland verzoeken de garnizoenen van de compagnieën van de nieuwe lichting van tienduizend man te monsteren. Vervolgens kunnen de commissarissen de verschillende kapiteins bekendmaken dat zij hun compagnieën voorlopig niet groter moeten maken dan het bij de laatste monstering geconstateerde aantal.
HHM zullen deze kwestie morgen in aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS nader onderzoeken en dan besluiten wat het meest nuttig voor het land is.

1 De inhoudsmaat is niet ingevuld.
2 Dit moet 3 aug. zijn.