Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
Samenvatting
Luxemburgs verslag van de Belgisch-Luxemburgse samenkomst ter voorbereiding van de vorming van een internationaal samenwerkingsverband op het gebied van kolen en staal (Plan Schuman).

Aan de hand van acht punten (bijlage) praten Belgen en Luxemburgers over de plannen van Schuman. In ieder geval wil men een unificatie van invoertarieven en het loslaten van nationaal vastgestelde prijzen. Ter vaststelling van de kosten van winning, dienen niet alleen salarissen te worden meegerekend, maar ook alle bijkomende sociale kosten.
Vervolgens schuiven aan het eidne van de middag ook vertegenwoordigers van de Belgische en Luxemburgse mijnbouw aan (zie onder personen). Omdat de discussie warrig verloopt, wordt hen gevraagd hun visie op schrift in te dienen. Waar de vertegenwoordigers van de industrie het wél over eens waren: convertibiliteit van de valuta wordt een condition sine qua non voor het plan Schuman. De Luxemburgse vertegenwoordigers van de metaalindustie gevan bovendien aan geen vertrouwen te hebben in de samenstelling van de HA.
Zie ook