Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
S01352
22-07-1965
Actoren
Brief met bijlage(n)
Samenvatting
De crisis in de EEG: een politieke analyse.
Het stuk bevat een analyse van de crisis die ontstaan is na het opschorten van de besprekingen in de Raad van 28-30 juni (in de tekst staat juli) en door het beƫindigen van de Franse medewerking aan de Gemeenschappen.
Gesteld wordt dat de problemen rond de landbouwfinanciering in de overgangsfase en het in het leven roepen van 'eigen middelen' wel verzoenbaar zijn. Nederland dreigt echter zich te scheiden van de vijf partners t.a.v. de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees Parlement.
T.a.v. de Franse actie tegen de Gemeenschappen hebben de Duitsers en Italianenen een grote vastberadenheid aan de dag gelegd. Hierin kan Nederland een bepaalde voldoening vinden, terwijl juist Belgiƫ en Luxemburg de indruk wekken een hoge prijs te willen betalen voor de Franse medewerking aan de Gemeenschappen.
De indruk is dat de Fransen willen aansturen op verandering in de aard en de structuur van de Gemeenschappen. De kwestie van de landbouwfinanciering is slechts een aanleiding voor het ontketenen van de crisis. Het lijkt er meer op dat men de rol van de Europese Commissie wil verminderen. De Franse actie is kennelijk bedoeld om een toekomstische ontwikkeling in supranationale richting in de kiem te smoren.