Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
S03490
31-03-1982
Samenvatting
190/C. Advies ICM inzake toetreding van Spanje en Portugal tot de EG (vrij verkeer van werknemers).
1. Inhoudelijk betreft het advies de wens van Justitie, BuZa en SoZa om de toelating van Spaanse en Portugese werknemers zoveel mogelijk af te remmen, om het minderhedenbeleid 'ongestoord' te kunnen blijven uitvoeren. Het advies wil daarom een extra lange overgangsperiode en indiening vaan voorstellen voor een overgangsregeling voor het vestigingsrecht van zelfstandigen. Deze regeling moet 'loopholes' in de Nederlandse wetgeving afdichten. Op 22 maart werd echter in de onderhandelingen met Spanje de kwestie van het vestigingsrecht afgesloten. Nederland zou met deze voorstellen in Brussel alleen staan. Het dossier vrij verkeer van werknemers komt in de zomer aan de orde.
2. Alle departementen erkennen dat de CoCo en de REZ de enige aangewezen kaders zijn om over deze materie te beslissen. De ICM adviseert enkel de staatssecretaris van BuZa als voorzitter van de CoCo.
Niet alleen Financiƫn en BuZa, maar ook EZ en L&V steunen het minderheidsstandpunt. EZ wijst het advies ook om inhoudelijke redenen af.