Registers van de Hollandse grafelijkheid 1299-1345

 
English | Nederlands

Zoeken naar teksten in de registers


Zoeken:

Zoek in alle tekstvelden:  
Weergave geavanceerd zoeken

Met deze zoekfunctie kan op woord of combinatie van woorden worden gezocht binnen de gehele editie, zowel binnen de tekst zelf als de additionele informatie. Een meer verfijnde zoekactie is mogelijk via de link 'Weergave geavanceerd zoeken', waarmee binnen een periode en/of binnen bepaalde velden kan worden gezocht. Een zoekactie levert een resultatenlijst op, waarbinnen men kan doorklikken naar de betreffende transcripties.
    Vanuit een transcriptie kan men verder zoeken door onderaan in de velden met namen en trefwoorden op een van de tags te klikken, waarna een nieuwe resultatenlijst verschijnt.

Bij dit alles moet worden bedacht dat zowel bij het intikken van termen in het zoekscherm als het klikken op een tag steeds wordt gezocht op alle namen of termen die de zoekopdracht bevat, met uitzondering van enkele veelvuldig voorkomende woorden zoals 'het', 'de' en 'van', alsmede van haakjes en leestekens. Wanneer men 'Dirk van Hofland' intypt of aanklikt krijgt men dus een lijst van de nummers waarin zowel 'Dirk' als 'Hofland' voorkomen. Voor alle vindplaatsen van de naam 'Hofland' dient men dus dit woord afzonderlijk als zoekterm te gebruiken.

Bij het zoeken op meer dan één woord kunt u de zoekacties inperken met OR of NOT:
OR: u vindt de teksten waar óf het ene, óf het andere woord voorkomt
AND NOT: u vindt de teksten waar wél het ene, níet het andere woord voorkomt.

U kunt ook met wildcards zoeken: de term 'geertruid*' zal dan ook Geertruidenberg vinden, zonder de wildcard alleen Geertruid.