Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 12 december 1637

ZITTING F

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 2 tot 22 december 1637

Zaterdag 12 december 1637 voornoen

36. In resumptie gebraght zijnde het gerapporteerde van de heeren op ’t stuck van ’t proportioneren ende vinden van middelen tegens de lasten ende watte leeden dienthalven souden mogen goedtvinden, verclaerden de heeren Edelen dat de heeren van Leyden in ’t redres van de verpondinge voor den jaere 1637 behoorden te consenteren sonder vorder uytstel, daermeede de versochte anticipatie compt te cesseren alsso het middel zelff alreede hadde behoort gefurneert geweest te zijn; dat men vorders de nyeuwe middelen in beschrijvinge gebracht in omvraeghe soude brenghen omme te sien hoeverre de leeden daerop eens sonden connen werden; dat men oock opte menage goedt reguard behoorde te neemen ende belanghende ’t affschaffen off aenhouden van de 50 compagnieën in naerder conferentie metten Raedt comen ende dat men voorts de oude middelen soude helpen beneficiëren ende eenparich doen practiseren met affschaffen van de compositiën op veele plaetsen in swangh ghaende. Haerlem conde op geen vordere saecken adviseren solange volgens de resolutie van den 3en februarii lestleeden ’t affschaffen van de compagnieën nyet vast soude zijn gestelt. Leyden conde de oude verpondinge toestaen ende verder nyet, urgerende ’t affdoen van de doleantiën, mette reste haer conformerende mette Edelen, voeghende alleen daerbij dat oock op ’t innen van de restanten naerder ordre behoorde te werden gestelt. Amsterdam urgeerde het menageren van de lasten ende ’t verminderen van de militie, conden de verpondinge toestaen mits datte godtshuysen meede exempt souden zijn ende blijven; meest alle leeden conformeerden haer met dit advijs.

Dan is effenwel nyet anders geconcludeert dan dat men opte menage van de lasten letten zoude ende in de volgende weecke naerder op resolveren; dat Leyden op ’t stuck van ’t redres van de verpondinge haer met d’andere leeden behoorde te conformeren, mits dat tot affdoeninge van de doleantiën alle debvoiren sullen worden gedaen; dat de nyeuwe middelen in beschrijvinge in naerder omvraeghe gebracht, de restanten geïnnet ende ten aensien van de oude middelen alle debvoiren sullen werden gedaen omme d’zelve ten besten te beneficiëren om in deese noot daeruyt te trecken dat behoorlijck is.

37. Den Raedt van State bij brieven van den 3en decembris zeer claegende over de ongeleegentheyt van de fortificatiën vermits het gebreck van gelt ons dreygende verlies van notabile frontieren als onlanghs uytte periculen van de schants te Voorn ende van Rijnberck is gebleecken ende van andere meer, noch arger gestelt zijnde te vreesen staet; versoekende daeromme tenminsten mette quote van deese provintie in 100.000 £ in minderinge van 200.000 £ daertoe geeyscht te mogen werden voorsien, bij weygeringe off dilay protesteren van haer debvoir ende onschuldigh te willen sijn aen de onheylen. Is na deliberatie goedtgevonden alvoren in deesen te treden eens uyt den thresorier Brasser te verstaen wat betalinge bij ons ende andere provintiën op deese post is gedaen omme alsdan naerder op gelet te werden.

38. Opte naerder instantiën van de stadt Dordrecht cum sociis versoeckende uytinge van de conclusie nae de meerderheyt van stemmen op ’t stuck van de complaincte, verclaerde den raedtpensionaris dat Zijn Hoogheyt deese questie meede te vooren gecomen zijnde hij van opinie was dat men deese partijen ten fine van accoort behoorde te renvoieren aen den president Cromhout, den raedtsheer van den Honert, den reeckenmeester Basius ende den heer fiscael Kindschot, onvermindert partijen hun gerechticheyt en sonder prejuditie vandien. Daerop gedelibereert zijnde verclaerden de Edelen met dit advijs te connen conformeren, Dordrecht, Goude van gelijcken, mits dat surcheance van de proceduren interim soude werden gedecreteert, daer veele leeden haer meede conformeerden. Dan Haerlem willende van deesen voorslagh rapporteren, is de zaecke ten zelven eynde noch opgehouden.

39. Den heer van Mathenes uytten naeme van de andere leeden tottet besogne met Zelandt over ’t inwilligen van last- ende veylghelden gecommitteert rapport doende, verclaerde datte gedeputeerden van Zelandt twee zaecken voornaemelijcken urgeerden, te weeten de moderatie van de lijste ende egualisatie. De moderatie daerinne bestaende dat zij meenden datte scheepen op Doevers, London ende Calis vaerende nyet hooger behooren beswaert te werden als de Watsvaerders, dat is in plaetse van 15 stuyvers met 10 stuyvers per last. Ende belanghende de egualisatie datte ongemonteerde scheepen deurgaens 10 stuyvers hooger per last behooren te werden beswaert ende de gemonteerde volgens ’t placcaet de anno 1632 dat die meede dezelve lasten souden moeten draeghen, omdat haer monture nyet bestandt is tegens den viant; dan dat alleen vrij weesen souden de scheepen volgens de ordre van de assurantiecaemer geëquippeert ende die swaerder gemonteert waeren; dat oock uyttet veylgelt 1/20 part remissie voor ijder stuck met 2 man meer souden moeten genyeten ende dat alsdan noch een naerder proportie tussen gemonteerde ende ongemonteerde behoort te werden uytgevonden; welcke pointen bij hun gedeputeerden weeder schrifftelijcken zijn beantwoordt. Ende de onmoghelijckheyt vandien met reeden aengeweesen, versoeckende last hoe haer in deesen ende opte vordere pointen met die van Zelandt te verhandelen te draeghen. Is nae deliberatie verstaen dezelve gedeputeerden te lasten om dit besogne metten gedeputeerden van Zelant te voltrecken ende alles so nae te brenghen als moghelijcken is op rapport om naemaels in geresolveert te werden als men sal vinden te behoren.

40. Die van Amsterdam moverende datte 100.000 lb salpeter uyt Moscoviën overgecomen ende bij den grootvorst aen deesen Staet geschonken in handen van Committeerde Raden die ’t verschot van cruyt moeten doen, magh werden gebracht om ten besten gebeneficieert ende ten dienste van den Staet gemenageert te worden; vreesende dat ter Generaliteyt andersints wel andere gangen daermeede souden mogen werden gegaen tot ondienst van den Staet. Is nae deliberatie verstaen ’tzelve reedelijck ende oock voorheenen so gepractiseert geweest te zijn ende dat daerom onse gecommitteerden ter Generaliteyt sullen werden gelast met alle debvoiren de zaecke boven ter Generaliteyt daernae te helpen beleyden.

41. Noch zijn geleesen eenige requesten van den lieutenant-generael Stakenbroeck voor zijne ruyters die 10 maenden ten affteren zijn ende daeronder 4 maenden nae de affectatie op Mirop, connende noch mensschen noch paerden langer leeven sonder furnissement van ghelt; alsmeede van den colonel Balfour ende noch vijff andere meede 4 maenden op Mirop ten affteren zijnde. Ende van den oversten Ferens ende ’t regement van Charnacé t’eenemael onbetaelt blijvende; daerop nae deliberatie verstaen is dat alvoren in deesen te connen treeden de verpondinge van’t jaer 1637 ingewillight ende eenige andere nyeuwe middelen sullen moeten werden geconsenteert.

42. Noch zijn voorgeweest verscheyden zaecken ende particuliere requesten daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is offte anderssints, die naerderhandt sullen dienen.