Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 24 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Vrijdag 24 april 1637

18. Is gelesen een brieff van de heer ambassadeur Beveren den 10en dito uyt Londen dat de traecheyt van de aliantie in Vranckrijck misnoegen baert in Engelant ende veroirsaeckt heeft verscheyden audiëntiën van de ambassadeur van Spangiën bij Sijn Ma.t, presenterende restitutie van de Neder-Palts sonder eenige reserve, ende voor de Over-Pals seeckere somme gelts; oock nae overlijden van de hartog ven Beijeren de keur op de prince electeur ende 2 kinderen; dat Vranckrijck niet begeert te handelen met Engelant buyten de croone Sweden ende desen Staet; dat 7 à 8 Fransche visschers op acte van Engelant op de custe aldaer sullen mogen visschen; ende wie van onse visschers consent becomen heeft, can men noch niet seeckerlijcken weeten; is altijt niet soo breet als wel voorgegeven was; conings dochter is gedoopt sonder solemniteyten, men weet van geen peeters als van conings kinderen die present waren.

19. Andris van Strijen, resignatie hebbende van 't secretarisschap van heer Rosa, versoeckt dat het Hoff mach werden aengeschreven omme hem den gewoonlijcke eedt aff te nemen ende sijn dienst laten exerceeren, onaengesien 'tgene die van Zeelant daertegen sustineeren. Is goedtgevonden te schrijven aen 't Hoff als versocht, op 't vertrouwen dat men met die van Zeelant wel sal accordeeren.

20. Op gisteren bij veel notable leeden gemoveert sijnde dat de saecke van de zee (die schijnt als verlooren ende bij de vijant vermeestert te sijn) met aller ernst dient bij der hant genomen te werden, is nu in deliberatie geleyt dat de leeden gelieven te verclaren wat best daerop sal dienen gedaen. Ende heeft de heer raetpensionaris verhaelt dat Sijn Hoocheyt mede inclineert omme de custe van Vlaenderen met een goede vloot te besetten, te meer vermits het Scheurtjen voor Duynkercken soo is verloopen dat de schepen niet uyt noch in en comen, sonder te loopen door onse vloot.

Waerop gedelibereert sijnde, is goedtgevonden dat de custe van Vlaenderen weder sal werden beset in conformité van de nieuwe ordre met 16 schepen ende 4 jachten; dat de coopvaerders met meerder convoy sullen worden versien ende verbodt gedaen dat se sonder deselve ende oock voor seeckere tijt, daertoe te beramen, niet sullen mogen uytloopen. Tot dien eynde het last- ende veylgelt te prepareren tegen dat de heeren van Zeelant hier sullen comen omme de saecke dan aff te handelen; dat de Groote ende Cleyne Visscherie oock van haer behoorlijcke convoy sullen werden versien, daertoe de heeren Gecommitteerde Raden sullen mogen negocieeren een somme van 40/20, t'samen 60.000 £, d'welcke daertoe sonder divertie sal moeten werden geëmployeert.

Dat voorts gelet sal moeten werden wat commandeur over de vloot van Brouwer sal worden gebruyckt, ende off deselve onder commando van de lieutenant-admirael Dorp sal staen dan niet, daerop bij resomptie, gelijck op verscheyde andere saecken hieraen dependerende, naerder sal werden gedisponeert.

21. Ende omme de oude middelen wel te beneficieeren, sonder dewelcke niet mogelijcken sal sijn nae 't oirdel van alle de leeden de staet van 't lant te houden buyten confusie, gemerckt de nieuwe middelen niet willen aen de man, is in deliberatie geleyt het XIe poinct van de beschrijvinge van november 1636 staende op 't concept van de heeren Gecommitteerde Raden, bij resomptie alvooren verstaen sijnde te gaen van poinct tot poinct.

Eerst in deliberatie geleyt het stuck van de wijnen: 1. dat de grossiers moeten werden gesepareert van de andere wijncoopers, ende dat niemant voor grossier sal werden gereeckent dan die seeckere quantiteyt niet alleen uytleveren, maer oock voor sichselffs ontfangen ende incoopen; 2. dat alle andere wijncopers haer vermiste wijnen in de peyl sullen moeten betalen tappersimpost, sonder excuys; 3. dat geen wijncoopers sullen mogen gelagen setten onder eenigerhanden pretexten op seeckere groote boete te statueeren; 4. ende dat alleenlijcke gelagen sullen mogen setten, die openbare herberge willen houden, een crans off 2 pinten uythangen ende haer name bekent maecken ter secretarie; 5. dat die haer kelders willen verhuyren om wijn in te leggen, gehouden sullen sijn eedt te doen dat se den impost van de wijn, die sij consumeeren, sullen betalen ende daervan billet halen; 6. ofte anders dat d'selve huysen op tauxt jaerlijcx souden mogen worden gestelt.

22. Ende noopende de verantwoordinge van de 5 speciën, sijnde op gesecht ende gelesen verscheyde resolutiën in 't jaer 1635 ende lestelijcken anno 1636 den Ien februarii daerop genomen. Ende nae deliberatie goedtgevonden alle devooren te doen tot weeringe van de compositiën met straffe tegen de overtreeders nae 't exempel van die van Groeningen, ende dat het besoigne met die van Wtrecht ende Gelderlant nopende de brouweriën ten plattenlande omme d'selve off t'enemael aff te schaffen, off sulcx te reguleren dat alle frauden dienaengaende mogen werden geweert, omme nae rapport alhier vorder te resolveeren nae behooren.

23. De heeren Gecommitteerde Raden advijserende op de requeste van de burgemeesteren ende regeringe van Woerden omme te hebben continuatie van octroy op de onroeren[de] goederen ende collaterale successie tot vervallinge van haer oncosten, dat men 'tselve voor 6 jaren wel mach accordeeren nae de leste concessie. Is geaccordeert in conformité van 't voornoemde advijs.

24. Noch op de requeste van die van de Cruyspolder ende Oeltgesplaet omme verminderinge van de verpondinge ende gesayde gemeeten, welcke middelen voor de militie sijn geaffecteert, behoort het versoeck te werden geëxcuseert. Is volgende 't voorss. advijs affgeslagen.

25. Op 't geproponeerde van de heer raetpensionaris dat Sijn Hoocheyt met de Raet van State, vermogens voorgaende resolutie, de bidets heeft affgeschaft ende andere ruyteren ende knechten in plaetse vandien aengenomen ter selver somme monterende als de gemelte bidets, op de 3 staten van oirloge gerepartieert sijnde geweest, bedragen hebben, off daeromme de heeren Gecommitteerde Raden d'selve niet mede sullen repartieeren over de comptoiren.

Is goedtgevonden eerst te sien de lijste van de bidets, wat d'selve hebben bedragen ende ter contrarie wat nu de ritmeesters in plaetse te surogeren bedragen sullen, omme daernae naerder te letten.

26. Is voorts in deliberatie geleyt het Xe poinct van de voorgaende beschrijvinge omme het middel van 't cleynseegel te beneficeeren metten ampliatie daerinne gemelt. Daerop de leeden eens geworden sijnde voor sooveel de bewaernisse van de commissiën, daer proffijt van compt aen haer, maer op de reste van obligatiën, quitantiën ende diergelijcke, oock op consultatiën, daer 't poinct niet van melt, sijn de leeden geweest divers van opinie ende mitsdien aengemaent naerder last daerop te willen becomen.

27. De erffgenamen van Gonsale Gijbels te kennen gevende dat de graven van Egmont recht hebben gehadt op 't eylant van Amelant ende dat de gemelte Gijbels in recompense van seecker openinge, bij hem aen graeff Lamorael gedaen, is vereert met 1/6 paert in 'tselve eylant, oock 2 procuratiën op hem gepasseert om den gemelten eylande te mogen vercoopen, gemerckt den jegenwoordigen possesseur daertoe geen recht noch tijtel en heeft, versoeckt nu in handel te mogen comen met commissarisen off actie over te mogen geven aen persoon van lustre. Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren van de Rekeninge.

28. De heeren van Rotterdam verthoogen bij requeste van seeckere schippers ende reders dat onlangs 40 schepen uyt de Maes gelopen sijnde naer Nantis ende andersints, daervan 8 van deselve door 15 Duynkerckers sijn genomen, tot groote schade van henluyden ende oock den staet van 't lant, daervan d'reste weder terugge sijn gelopen, versoecken boven de drie convoyers noch met 4 convoyers van Helvoetsluys te mogen werden versien omme meerder schade te verhoeden.

Is bij meerder stemmen verstaen hierop te hooren de hoochwijse consideratiën van Sijn Hoocheyt, als staende de gemelte schepen tot sijne directie ende van de geassumeerde heeren, daertoe gecommitteert sijn Delft, Ansterdam, Rotterdam ende Hoorn, dewelcke nae rapport verclaert hebben dat Sijn Hoocheyt niet gesint en was d'voorss. schepen van haer ordinaris desseyn te diverteren, behalven dat d'selve noch oock niet gereet en sijn. Is daeromme opgehouden.