Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 30 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Donderdag 30 april 1637
Probleem met weergave van deze resolutie.

65. De heeren van Rotterdam hebben versocht dat bij absentie van Sijn Hoocheyt den admirael Dorp vanwegen de Generaliteyt mach werden aengeschreven omme in conformité van de resolutie hier genomen hem met bijhebbende scheepen te vervoegen voor de custe van Vlaenderen.

Dan daerop gesien sijnde dat alrede vanwegen de heeren Staten-Generael op den 25en april geschreven is dat hij sich sal hebben te begeven voor de custe van Vlaenderen volgende sijn instructie ende de nieu toe beraemde ordre, ende hem dragen als een goedt zeeman ende soldaet, is goedtgevonde d'saecke daerbij te laten totdat Sijn Hoocheyt sal wesen gearriveert.

66. Ende noch omme de scheepen, gereet leggende op de Mase, daerbij noch eenige sijn gecomen uyt Texel, te mogen werden geconvoyeert met haer 2 Ã 3 convoyers, met eenige extraordinaris daerbij te voegen van de schepen onder den commandeur Brouwer, tenminsten t'eynde het Canael.

Daerop sijnde geconsidereert dat dese scheepen staen ter directie van Sijn Hoocheyt ende geassumeerde heeren, is goedtgevonden hierinne niet te doen voordat Sijn Hoocheyt, die geseyt heeft maer 5 Ã 6 dagen uyt te sullen blijven, weder aengecomen sal sijn, omme alsdan naerder te letten.

67. Bij de heer raetpensionaris wegen de heeren Gecommitteerde Raden openinge gedaen sijnde dat de ongerepartieerde troupes ten achteren sijn X maenden à 56.706 gulden, comende over 10 maenden 564.062 gulden, daerin de quote van Hollant bedraecht 333.206 gulden, omme daerop betalinge te willen doen gelijck sij instantelijcken versoecken, off moeten in confusie vervallen.

Is goedtgevonden hierop te versoecken naerder bericht van de heeren Gecommitteerde Raden off ende hoeverre dese somme onder de solliciteurs begreepen sijn, omme 'tselve gehoort naerder te disponeeren.

68. Op 't 4e poinct van de voorgaende beschrijvinge aengaende het haertsteedgelt, voor desen al geconcludeert ende daernae bij Delft ende Leyden weder tegengesproocken op de clausule bij haer daerbij gevoecht, doch bij Delft soo dat se evenwel tevreeden sijn daerop negociatie te doen, sijn de heeren van Leyden echter serieuselijcken aengemaent tenminsten mede sooverre te consenteeren op 't vertrouwen dat de doleantiën op 't redres generael van de verpondinge metten eersten sullen werden affgedaen, ende metten eersten daerop haer last in te brengen, hebben aengenomen te refereren, maer verclaerden daertoe geen apparentie te sijn.

69. Ende op 't 9e poinct omme 't middel van de goude ende sijde lakenen te beneficieeren op een cleetgelt bij quotisatie over de steeden na de quoyeeren van de 200. penning. Daerop veel leeden swaricheyt hebben gemaeckt, als sijnde t'enemael van de oude voet aff te wijcken, ende souden daermede veel luyden werden beswaert, die de stoffen eygentlijcken niet en dragen, daerom verstaende off 't ellegelt off 't pontgelt, off anders de quote van de steeden te verhoogen, sulcx in 't ongereet is gebleven.

70. Sijnde gelesen een brieff van de heeren van Hamburch met het keyserlijcke decreet uyt Regensburch omme de goede hant daertoe te willen bieden dat in conformité vandien de tollen op de Elve, bij de coninck van Dennemarcken opgestelt, nae den 23en julii naestcomende mogen werden affgeschaft.

Is goedtgevonden dat de saecke ter vergaderinge van Haer Ho. Mo. sal werden ingegebracht ende aldaer bevordert dat Karel van Crackou jegenwoordich hier sijnde in last werde gegeven omme 'tselve met alle mogelijcke middelen bij Sijn Ma.t van Dennemarcken uyt te wercken.

71. Gehoort wesende het rapport van de heer Van der Mijl ende andere gedeputeerden, gebesoigneert hebbende op de instructie voor den tresorier-generael, dat sij bevinden dat de voorgaende tresoriers de heeren De Bij ende Goch geen instructie, maer allene een commissie hebben gehadt, waeruyt, alsmede uyt de instructie van de Raden van Staten selffs, dese instructie is geconcipieert, meynen best dat de saecke gelaten wort op de voorgaende voet sonder instructie ende dat het ampt sal dueren 't leeven lanck van de persoon daertoe te verkiesen.

'tWelck bij de leeden alsoo is goedtgevonden omme ter Generaliteyt ingebracht te werden, ende indien de andere provinciën dan dringen om een instructie te maecken, dat men dat altijt sal connen doen, mits lettende dat den tresorier niet nauwer bepaelt werde als den Raet selffs, mits blijvende 't ampt sijn leven lang, ende hebbende vooys ende stem als sijn voorsaten hebben gehadt.

72. De eygenaers van de aenwassen aen den Coorndijck is in conformité van 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden geconsenteert vrijdom van de dunne bieren geduerende 't jaer van de bedijckinge derselver aenwassen, ende exemptie van de hoorngelden 10 jaren.

73. De heer raetpensionaris heeft voorgedragen dat eenige van den Hoogen Raet bij hem sijn geweest, meynende dat van de questie tusschen de heeren van der Goude ende haren gewesene pensionaris Marchellis een uytcoompste behoort te werden gevonden, als geen reden sijnde dat de ingesetenen van 't lant justitie soude werden geweygert. Daerop de heeren van der Gou aengenomen hebben tegen dynsdach naestcomende haer antwoort in te brengen.

74. De heeren Gecommitteerde Raden advijserende op de requeste van de ontfanger Pieter Reael van Amsterdam dat de verhooginge van sijn tractement al te beswaerlijcken soude vallen, maer hem ende alle ontfangers generaels soude connen toevoegen voor de genegocieerde penningen een seecker tanto tot discretie, ‘twelck bij veel leeden verstaen is te sullen wesen van al te schadelijcken gevolch, vermits de maeckelaerdiën onlangs sijn affgeschaft. Is gehouden in naerder bedencken.

75. Op 't XIIe poinct van de voorgaende beschrijvinge omme de neringe ten plattenlande tegen voorgaende placcaet ingecroopen, alsmede omme ordre te stellen tegen alle de scheepges aldaer varende, daerdoor veel frauden in prejuditie van de steden ende de gemene saecken werden gepleecht, gedelibereert sijnde, is alsnoch goedtgevonden dat het besoigne daerop, voor deesen goedtgevonden aen te stellen, metten aldereersten sal werden gevordert omme nae rapport daerop geresolveert te werden.

76. Ende op 't XIIIe poinct van de gemelte beschrijvinge, daerop de heeren van de Rekeninge hebben geadvijseert, bestaende in drie poincten: 1. omme seeckere gorsen ende slijcken de Graefflijckheyt toebehoorende, 2. omme eenige goederen weder te brengen tot haer oude nature; 3. omme eenige cleyne parthijen te beneficeeren sonder verminderinge van het graeffelijcke incomen.

Is nae deliberatie verstaen dat de Camer sal worden versocht op de 2 laetse poincten naerder parthicularisatie te doen, wat parthijen dat sijn ende haer advijs geven hoe best daermede te doen, omme dan op alles geresolveert te werden nae behooren.

77. De heer Beverwaert nochmaels versoeckende betalinge van 3 ordonnantiën à 2.650 gulden, over 3/4 jaers rente van 10.000 gulden capitaels, met last op de heeren Gecommitteerde Raden d'selve somme te mogen negocieeren, gemerckt anders de commijsen van 't comptoir van Mierop daertoe geen raet en weeten, is goedtgevonden dat de commis Sicxti de betalinge sal doen, gelijck als alle andere rente ende interesse.