Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 8 april 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Woensdag 8 april 1637

250. Bij de resomptie op de voorss. clachte van de heeren Gecommitteerde Raden ende poincten daeruyt repeterende, ende voorts soo hiernae volcht.

251. D'heer van Noortwijck ende andere hebben rapport gedaen van de besoigne ende conferentie met die van Wtrecht op de Ooster Vechtdijck, omme een sluys daerin te leggen, daertegen die van Wtrecht opposeeren, daerop sij nochtans geen recht en hebben omme sulcx te connen weeren.

Is goedtgevonden dat de geschriften van de advocaet Vijanen, naedat hij mondeling was gehoort, sullen werden geëxamineert off daerbij yet nieus te kennen wordt gegeven door de voorgaende gecommitteerden, omme nae rapport naerder te resolveeren.

252. Tonis Jansz. cum sociis, timmerman ende matselaer van Muyden ende Weesop, respective te kennen gevende dat sij de sluys in de Ooster Vechtdijck hebben aengenomen, daertoe veel voorraet opgedaen, ende andere wercken daeraen sij een goedt stuck gelts hadden connen mogen winnen, laten varen, versoeckende daeromme off met haer werck te mogen voortgaen off over haer interes gecontenteert te werden door commissarisen.

Dit is opgehouden totdat het voorss. examen ende rapport sal sijn gedaen, omme dan op de saecke ten principale te resolveeren.

253. Is bij de heer raetpensionaris rapport gedaen van de conferentie gister naenoen met Sijn Hoocheyt ter presentie van gedeputeerden op den vrijen handel van Brasijl gehouden, alwaer naedat de bewinthebbers van de Cameren van Zeelant, Maes ende Stadt ende Landen ter eenere, ende de bewinthebbers van de Camer tot Amsterdam ter andere sijde waren gehoort, eyntelijcken voorgeslagen is dat die van de voorss. drie Cameren een lijste souden maecken omme d'custe van Brasijl voor ses maenden te voorsien van alle voorraet, ende dat een seeckere tijt soude werden gestelt binnen d'welck sij sulcx sullen moeten presteeren, off dat bij gebreecke vandien den vrijen handel opengelaten sal werden ende dat de retoeren over de Camers nae behoorlijcke proportie souden werden verdeelt, daerop hier omvrage gedaen sijnde off sulcx smakelijcken soude mogen wesen om de saecke bij accommodatie aff te doen tot gerustheyt van de Compagnie.

Daernae hebben d'heeren van Amsterdam in 't lange verclaert dat de voorss. Compagnie niet machtich en is d'saecke selffs uyt te voeren, wijsende aen de defecten van de voorss. drie Cameren van 't jaer 1630 tot 1635 incluys, wesende ses jaeren, naementlijcken dat se te cort gesonden hebben 106 schepen, 3.141 matroosen, 1.818 soldaten, 1.273.540 gulden, met veel redenen daernevens dat den vrijen handel niet can geslooten werden, bewijsende sulcx met veel exempelen van Oost-Indiën, daeruyt alle de oirloge sijn ontstaen, ende buyten twijfel hier oock swaricheyt sal causeeren, met versoeck dat de leeden gelieven sulcx te apprehendeeren, ende alsoo de leeden waren van verscheyden opiniën is d'saeck gehouden in naerder resomptie.

254. Voorts is bij de heer raetpensionaris in omvrage gebracht off de leeden gereet sijn omme het tresorierampt Generaliteyt te vergeven, ende wat forma in desen best sal wesen te houden, off drie off één persoon ter Generaliteyt in te brengen, omme best het oogemerck van dese provincie te treffen ende uyt te wercken.

Is goedtgevonden op morgen voorslagen te doen van persoonen die men acht daertoe bequaem te sijn, omme dan daeruyt een te verkiesen ende denselven ter Generaliteyt in te brengen ende te bevorderen dat die bij de andere provinciën mach aengenomen werden.

255. Van gelijcken off de leeden verstaen dat vacerende ruwaertschap van Putten ende de vacerende capiteynschappen nu sullen werden vergeven, gelijck eenige leeden daertoe aenmaningen hebben gedaen, dan off d'selve sullen werden uytgestelt tot nae Paesschen, daerop de heeren van Dordrecht versochten dat eerst mochte werden gedecideert off den ruwaert gehouden sal sijn de verpondinge, tot laste van dat ampt bij 't redres generael gestelt, dan niet, gemerckt den overleeden tot noch toe niet betaelt en heeft, is verstaen dat de voorss. ampten voor Paesschen sullen werden bij nominatie vergeven omme de sollicitanten van de moeyelicheyt ende costen te verlossen; dat oock het ruwaertampt sonder merckelijcke ondienst niet langer leedich can staen, ende sal soowel den overleeden als de aencomende ruwaert de verpondinge voornoemt volgens 't gemene gebruyck moeten betalen.

256. Daernae is gelesen een brieff van de heeren Staten-Generael van de 7en april, dat in de rekeninge van de weduwe van Philips anno 1615 is gepasseert een acte van 22.800 gulden ter saecke van 22,800 gulden aen de ambassadeur van Sweeden, ende dat in de rekeninge van 't jaer 1618 d'selve acte ter quader trouwen van de lias in de Rekencamer is gehaelt, daerop ordonnantie van de Raet versocht ende vercregen, oock in rekeninge gepasseert, ende een copie aen voorss. lias gehangen, daerop goedtgevonden is Jan Schats, gewesen commis, te hooren om bericht ende deselve daerop uytstel nemende, denselven te houden in bewarenderhant, daernae te brengen op de Gevangenpoort, alle sijne cassen ende kisten te saiseeren, toe te segelen, in een camer te bewaren, die mede toe te sluyten, om daernae te ondersoecken off ijts meer van de Generaliteyt gevonden soude connen werden daer fraude onder soude mogen schuylen. Daerop geen deliberatie en is gevallen.

257. De heeren Edelen hebben bij occasie van de deliberatie op den handel van Brasijl wederom doen voordragen haer oude gesustineerde omme meerder gesachs van 's lantswege te mogen hebben in de Westindische Compagnie volgens de deductie voor desen bij haer nevens de poincten van beschrijvinge overgegeven, versoecken dat daerop naerder regard mach werden genomen.

Is verstaen dat, voor desen daerop gedelibereert sijnde, goedtgevonden is d'saecke daerbij te laten, sonder vorder in beschrijvinge te brengen, daerbij d'leeden alsnoch hebben gepersisteert.

258. Op 't versoeck van de heeren van Enchuysen is goedtgevonden dat haer burgemeesteren sal werden geëxcuseert van de commissie omme nae Helvoetsluys te gaen ende den lieutenant-admirael Dorp met sijn bijhebbende scheepen in zee te helpen, mits dat d'selve commissie sal werden uytgevoert bij die van Rotterdam ende de heer Harberts, die vanwegen Haer Ho. Mo. daertoe is gecommitteert, d'welcke morgen vroech de reys sullen aennemen.