Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 14 mei 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Donderdag 14 mei 1637

99. De heer Noutius heeft de vergaderinge de voorgaende weeck waergenomen ende daervan notule gehouden. [Niet aangetroffen]

100. Den 13en mey woensdach naenoen ben ick Sijbrant Schot weder na Den Hage gereyst ende aengecomen.

101. Is gelesen de extensie van de resolutie den 28e april lestleden genomen op 't affschaffen van de thol voor Geluckstadt op de Elve bij Sijn Ma.t van Dennemarcken tot noch toe genomen, welcke extensie de leeden haer wel hebben laten gevallen.

Ende is voorts bij die occasie goedtgevonden dat bijaldien Sijn Ma.t van Dennemarcken nae den 13/23 junii naestcomende in conformité van 't decreet van de keyser niet wil naelaten, dat dan Sijn Ma.t van Engelant sal werden versocht omme daertoe mede de goede hant te bieden omme de coning van Dennemarcken daertoe te bewegen, als hebbende door sijn ambassadeur den graeff van Arondel sulcx bij den keyser oock doen procureren.

Maer wat aengaet het vorder geproponeerde off men van nu aff oock publicatie sal doen off andersints bekent maecken dat de scheepen van desen Staet nae de voorss. 13/23en niet en sullen voor Geluckstadt aenleggen off de voorss. thol betalen, alsmede bijaldien Sijn Ma.t d'selve thol niet goedtwillichlijck en wilden laten vallen, wat dan vorders daertegen te doen sal sijn. Is vooralsnoch gehouden in naerder bedencken omme aff te wachten wat Sijn Ma.t van Dennemarcken sal doen ende dan naerder op de voorss. II laetste poincten te letten.

102. De gemene ingelanden van de buytenvelden van den grooten overtoom aff ten westen van de Westerveen, clagende over de groote overlast van de Haerlemermeer, versoecken met die van Aelsmeer-Kennestelsteert etc. in één polder begreepen te mogen werden, 't Karnelsch Gadt over te mogen dijcken ende verheelen, daertoe te mogen hebben behoorlijcke octroy, met macht dijckgraeff, hooftingelanden, heemraden etc. te stellen, oock den thol op seeckere sluys die sij souden moeten leggen. De heeren Edelen hebben de voorss. requeste overgenomen ende Leyden is daervan vergunt copie omme te examineeren ende haer consideratiën in te brengen.

103. Gedelibereert sijnde op 't XIe poinct van de voorgaende beschrijvinge omme de oude middelen wel te beneficeeren in conformité van de voorslach van de heeren Gecommitteerde Raden, ende eerstelijcken van de wijnen, is verstaen ende geresolveert dat de grossiers sullen werden gesepareert van de andere wijncoopers, te weten dat niemant voor grossier sal werden gehouden dan die 25 vaten ende sulcx 100 oxhooffden in 't jaer verhandelt, ende sal niet min als een vat off 4 oxhooffden teffens mogen vercoopen.

Dat alle andere wijncoopers haer vermiste wijnen in den peyl te bevinden, sullen moeten betalen tegen tappersimpost, sonder eenige excusen te mogen allegeeren.

Dat geen wijncopers eenige gelagen sullen mogen setten, noch eenige wijn met cannen, pint off stoop uytdoen onder geenderleye pretex, op een boete van 600 gulden ende 2 jaren gesuspendeert te werden van haer neringe.

Dat alleenlijcken gelagen sullen mogen setten die openbaer herberch houden ende tot dien eynde een krans off 2 pinten uythangen, ende haer naem bekent maecken ter secretarie van de respective steden ende dorpen.

Dat diegene die boven seeckere wijnkelders woonen off eenige toeganck daertoe hebben, gehouden sullen sijn eedt te doen van den impost precijs te sullen betalen, die sij in haer huysgesin sullen consumeeren, ende daervan oock doen halen een behoorlijcke billet van de pachter. Off anders, dat sulcken huysgesin sal worden getaxeert, mits soo zijluyden meerder consumeeren, daervan oock den impost sullen moeten betalen als vooren. Ende sullen de heeren Gecommitteerde Raden de ordonnantie revideeren ende hiermede amplieeren, sulcx dat 't een tegen 't ander niet en strijde, omme alle 'tselve de vergaderinge te verthoonen ende dan voor vast gehouden te werden.

104. Voorts sijnde gedelibereert op 't Ie poinct van de beschrijvinge omme te consenteeren in de petitie van Sijn Ex.cie ende den Raet van State van den jare 1635 ende 1636, alrede soo lange verlopen sijnde, waerop bij de leeden is geallegeert, naedien de costen daerinne vermelt gemaeckt sijnde ende mitsdien de saecke ebracht is buyten sijn geheel, dat men de last van yeder sijn principalen nu soo niet can verclaren, als men wel soude hebben gedaen soo de saecke tijdelijcken ware affgehandelt, hebben daeromme de leeden haer geconformeert mettet advijs van de heeren Gecommitteerde Raden op de gemelte petitiën gegeven, maer wat aengaet de petitie voor 't jaer 1637 dat d'selve poinctueelijcken bij der hant genomen sal werden, omme op elck lidt de consideratiën van de leeden te hooren ende resolutie daerop genomen te werden.

105. Is bij de heer raetpensionaris geproponeert dat bij de baron van Charnacé vanwegen Sijn Ma.t van Vranckrijck ter Generaliteyt is voorgedragen dat tusschen d'selve kroone, alsmede Engelant ende Sweden een conferentie is aengestelt tot Hamburch omme te handelen van 't gemene weesen der Christenheyt, versoeckende dat yemant van desen Staet daerbij mach werden gevoecht. Daernae is oock gelesen een brieff van Sijn Ma.t van Vranckrijck in date den 13en april op dat subject aen Haer Ho. Mo. geschreven, met verclaers dat den baron van Charnacé daervan naerder openinge soude doen, ende dat bij de andere provinciën wert verstaen om Carel van Crackou derwaerts met last te senden.

Voorts dat Sijn Ma.t van Vranckrijck presenteert te intercederen bij de coning van Engelant dat hij sijn actie op de visscherie van desen Staet 4 Ã 5 jaren soude willen laten stilstaen tot laeter gelegentheyt.

Ende ten derden dat vanwegen de croone van Sweden gepresenteert wert om in cas van vrede off trevis tusschen Spangiën ende keyser met Vranckrijck, Engelant ende desen Staet, echter den oirloge in Duytslant te continueeren, mits daertoe hebbende een redelijcke subsidie, gevende daeromme de leeden in bedencken wat best hierop als op de voorss. saecken te doen.

Waerop sijnde gedelibereert is nae resomptie op 't Ie poinct verstaen dat geraden ende dienstich sal sijn voor desen Staet dat een habijl ende in 's lants saecken wel ervarene persoon ten fijne voornoemt naer Hamburch sal gaen, ende d'twee andere poincten sijn vooralsnoch gehouden in bedencken.

106. De heer Van der Mijl heeft mondeling voorgedragen ende voorts bij extract uyt de resolutiën van de heeren Staten-Generael hier door den heer raetpensionaris doen leesen 'tgene op den XIIen mey ter Generaliteyt is gepasseert ende geresolveert, namentlijcken dat niemant in eenige Collegie van de Generaliteyt sittende eenige giften van gout, silver off andere presenten nae rechten verboden sal mogen nemen, sonder daervan alvooren openinge te doen aen 't Collegie daerin hij sessie is hebbende; dat oock geen resolutiën effect sullen hebben voor ende aleer ingestelt ende geresumeert sullen sijn; dat oock niemant van deselve Collegien eenige ordonantie sullen mogen coopen, op seeckere groote peyne te verbeuren ende arbitrale correctie; dat oock de Raden van State ordre sullen stellen op de schepen, die in dienst van 't lant werden gebruyckt omme de groote fraude daeronder lopende, als voor desen daerover geclaecht, met alle mogelijcke middelen te weren; dat oock naerder ordre op 't sluyten van de monsterrollen sal moeten werden gestelt.

Is goedtgevonden de voorss. resolutie bij provisie aengenomen sal werden soo die leyt, ende dat men op de vordere consideratiën van de leeden omme oock de clausule van nae rechten verboden off giften aen te nemen sonder alvooren etc., alsmede omme op de depechen een reglement ende ordre te beramen en tot wechneminge van de clachten dergenen des van doen hebbende, daer nu coophandel mede wert gedreven, sullende communiceeren met Sijn Hoocheyt om daernae de voorss. resolutie te amplieeren sulcx men bevinden sal den dienst van de lande te vereyschen.

107. Is voorts gelesen een advijs van de Camer van de Rekeninge in date den 14en mey in antwoordt van seecker advijs van dese vergaderinge van de 12en dito, dat se vooralsnoch niet en connen leveren de lijste van de goeden die uyt de Domeynen souden connen werden vercoft etc., dat naerder ondersoeck vereyscht, maer dat sij bij provisie, geauthoriseert sijnde, souden connen negocieeren 300.000 £, maer geven in bedencken off daerdoor het credijt van 't lant in dese gelegentheyt, als de Domeynen van de Graeffelijckheyt worden beswaert, niet soude werden verswackt. D'leeden sijn aengemaent haer hierop te willen bedencken.