Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 7 oktober 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Donderdag 6 oktober nanoen en Vrijdag 7 oktober 1639 voornoen

173. Die van 't classe van Leyden ende Needer-Rijnlandt belanghende 't beroepen van een predicant tot Coukerck, voor deesen metten vrouw van Poelgeest met gemoede zeecker ordre beraempt hebbende die in 't toecomende soude werden gevolght, ende over 't verstandt van dezelve ordre weeder nyeuwe questie ontstaen weesende, ende versoeckende datten vrouwe van Poelgeest de beroepinge bij haer gedaen, te moeten advoieren off te seggen de reedenen ter contrariën, vielen daerover verscheyden disputen, alsmeede over 't accoordt selve yet naerders te willen instellen omme te sien off daerdeur de respective partijen contentement kan worden ghedaen.

174. Gehoort het advijs van Committeerde Raeden op 't versoeck van die van Nieupoort om belangende de verpachtinge van haer bestiael met Schoonhoven gecombineert ontslaegen te werden ende dat oock de waeghe in toecomende mocht blijven apart in ijder stadt verpacht, is nae deliberatie goedgevonden met het advijs van Committeerde Raden te conformeren, te weeten datte waege zal blijven in aparte verpachtinge ende den pacht van 't bestiael geëxspireert zijnde, dat alsdan zal werden gedelibereert off de continuatie langer te duuren off nyet.

175. 't Versoeck van die van de Westindische Compagnie effter in omvraege gebracht weesende, exhibeerden de heeren van Leyden seeckere schrifftelijcke verclaringe, daerop bij haer 't versoeck can werden toegestaen, doch die van Haerlem noch nyet gereedt zijnde, is de zaecke alsnoch opgehouden moeten werden in resumptie ende de leeden die 't begeerden hierentusschen copye van de schrifftelijcke acte van Leyden geaccordeert.

176. Op het 17e point omme bij placcate tegens de ventjaegers ten plattenlande te voorsien, meenden de heeren Edelen dat alvoren de retroacten naegesien ende de oude placcaten, so daer eenige sijn, naegesocht ende geëxhibeert behooren te werden, 'twelck oock eyntelijcken goedtgevonden is, werdende de heeren Committeerde Raden versocht alles te willen naesoecken ende een concept van placcaet daerop alsdan te willen instellen om naerder op gedelibereert te werden.

177. Dan belanghende de baleynen, booter ende traen uyt Engelant in deese landen comende, omme dezelve off te verbieden offte à l'advenant de inlandsche te beswaeren, worde verstaen dat dit stuck alvooren naerder diende geëxamineert, werdende hiertoe versocht ende gecommitteert een van de heeren Edelen, Delfft, Leyden, Amsterdam ende Alckmaer.

178. Op 't 18e point om 't stuck van de munte te redresseren volgens de ordre van 't jaer van 1622, sustineerden de meeste leeden daertoe cleyne apparentie te sijn om de verduuringe van de materialen zeedert gevallen, ende de verhoogingen van goudt ende silver provisionelijcken gedaen, ende dat daerom beeter weesen soude deesenaenghaende mette generaels in communicatie te comen om uytte zelve te verstaen op wat voet deese saecke best soude connen werden getroffen, ende dat men teffens uytte zelve soude verstaen om wat reedenen de silversmeeden den voet van 't silver hebben verhoocht ende uyt wiens ordre, omme op alles gelet ende van gerapporteert zijnde naerder in geresolveert te mogen werden.

179. De predicanten van Emrick ende Rees intercederende voor de verdreevene gemeente ende geruïneerde personen van de religie in den landen van Cleef, Gulick ende van den Berch, ende voornaemelijcken voor de predicanten aldaer geen langer onderhout connende becomen ende mitsdien haer gemeente moetende ontvluchten, versoekende daeromme voor dezelve behoorlijcken assistentie ende subsidie, is nyet goedgevonden daerinne te treeden, te meer omdat aen andere gelijcke personen gelijck versoeck voor deesen is geëxcuseert.