Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 2 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Dinsdag 2 oktober 1640 voor- en nanoen

99. Is binnengestaen den lieutenant-admirael Tromp, doende rapport van 't gepasseerde in zee ende van zijn gestadigh cruyssen heen ende weer, ende onder anderen dat bij hem nu lest verovert ende opgesonden was seecker Duykercks fregat met 85 man ende 8 stucken, daeronder twee metalen, dat uyttermaeten seylt ende het meest beseylste is, so men seyt, datten viant heefft, 'twelck noyt bij hem affterhaelt soude geweest zijn, ten waere door een harde windt ende prangen van seylen sijn mast overboort hadde geseylt. Meent dat men dit fregat behoort aen te houden ende in zee te gebruycken tot grooten dienst van 't landt, dattet zelve met cleyne oncosten datelijcken can werden gedaen, als nyets daeraen onbreeckende als een nyeuwe mast met een pack seylen, presenterende voorts sijnen dienst omme voor sijn affscheyt in zee op mergen weeder te neemen, te ontfangen sodanige commandementen als de vergaderinge hem meede zal willen belasten.

Hierop gedelibereert zijnde is eenparichlijcken bij alle leeden goedtgevonden den admirael voor zijn rapport ende goede diensten te bedancken, ende teffens te consenteren dat dit gemelte fregat op 't spoedighste weeder gereedt gemaeckt en in zee gebracht magh werden, omme den dienst van 't landt aldaer te betrachten, ende dat ditzelve ter Generaliteyt zal werden ingebracht.

100. Is geleesen een missive van de Raedt van State van den Ien octobris notificerende dattet leeger nu opgebroocken ende in guarnisoen geleyt zijnde, de waertgelders wel mogen affgedanckt worden, 'twelck voor notificatie aengenomen ende vorder verstaen is dattet zelve weegen deese provintie de respective steeden sal worden aengeschreeven.

101. Op 't wisselen van de gevanghenen te waeter ende het herstellen ende meerder verseeckeren van de zaecken ter see, tot facilitatie van dezelve naerder omvraeghe gedaen zijnde dat om de importante reedenen, voor deese geallegeert, de wisselinge van de gevangenen te water zijn voortgangh neemen zal ende dat teffens het besogne op 't redres van de zaecken ter zee met allen ijver sal werden voltrocken, daervan Zijn Hoogheyt notificatie soude werden gedaen, met versoeck omme deese provintie de handt te bieden dat bij de heeren van Zeelandt het last- ende veylgelt meede magh werden geconsenteert, teffens oock om goedt te vinden dat de custscheepen, op Hollandt ende Zelandt geaffecteert ende d'andere provintiƫn daertegens eenige lasten te lande nae proportie overgeweesen te werden, ende daertoe met zijn authoriteyt de provintiƫn te willen helpen beweegen, alsmeede om de handt te bieden datte diversie van de licenten opte rivieren gesteuyt ende de Collegen ter Admiraliteyt van vorder schaden mogen werden verhoedt, werdende om deese saecken met Zijn Hoogheyt te demesleren versocht ende gecommitteert een van de heeren Edelen, Delff, Leyden, Rotterdam, Gorchem, Alckmaer, Hoorn, Enckhuysen, Medenblick, werdende de vordere zaecken van de cruyssers in zee te helpen ende de middelen daertoe voorgeslaegen, het verpachten van de convoien ende het verhoogen van de lijste der convoien ende licenten, opgehouden in resumptie, alsmeede de vordere saecke van 't schaffen van de vivres bij wie te doen, ende 't hooren van de Collegen op dat subject ende 'tgunt weder in 't besogne van de zaecken ter zee was gementionneert.

102. Eyntelijcken zijn tottet innebrenghen van de resolutie genomen in de zaecke van de gemeene lijnslaegers ende omme dezelve bij alle middelen ter Generaliteyt te helpen faciliteren, gecommitteert een van de heeren van Amsterdam, Rotterdam ende Alckmaer.