Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 3 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Woensdag 3 oktober 1640 voornoen

103. Is geleesen de extensie van de resolutie belanghende het wisselen van de gevangenen te waeter ende het redres van de zaecken ter zee ghenoomen, die daermeede gehouden wierde voor geresumeert ende gearresteert.

Dan is daerbij verstaen datte heeren van Zelandt deese resolutie aengeseyt ende vorders versocht sullen werden omme mede Sijn Hoogheyt tot deese wisselinge te willen helpen disponeren ende voorts haer te versoecken off het overwijsen van de custscheepen op beyde provintiën haer meede aengenaem soude zijn, mits dat equivalente lasten te lande opte provintiën souden werden overgeset, 'twelck door eenige gedeputeerden gedaen zijnde, is gerapporteert dat belanghende het Ie meede aenneemen debvoiren aen Zijn Hoogheyt te doen, ende op het ander te schrijven om last aen haer principalen. Doch is verstaen dat deesenonvermindert naerder communicatie met Zijn Hoogheyt noch op voornoen sijn voortgangh nemen sal.

104. Is geleesen een request van de gemeene solliciteurs van Hollandt, versoeckende ende biddende doch eyntelijcken eens van haer affterstal van Noord-Hollandt, mitsgaders het resterende vierde part van Hollandt betaelt te werden, ende is teffens rapport gedaen bij de heeren Eduwart van der Dussen ende Vossenburch, Committeerde Raden alhier, geweest hebbende in 't College tot Hoorn om dit versoeck aldaer ten besten beneffens eenige andere saecken te recommanderen, dewelcke verclaerden daerop voor antwoort becomen te hebben dat sij daertoe nyet en conden verstaen solanghe tot betaelinge van de lasten ter zee geen vaste ordre soude sijn gestelt, ende dat sij hieraen de zaecke altijdt hadden gebonden, exhiberende meteenen de schrifftelijcke resolutie haer dienthalven meedegegeeven.

De heeren Gecommitteerde Raden hebben daernae meede en corps dit versoeck ten hooghsten gerecommandeert, allegerende dat deese luyden op peene van apprehensie gedrongen waeren de leeningen aen de soldaten te verstrecken, sonder 'twelck de mutinatie al in 't landt hadde geweest; dat oock een formeel contract mette selve gemaeckt was, bij resolutie van de vergaderinge geapprobeert, ende mitsdien op 't hooghste onreedelijck ende onrechtmatighlijcken was dat men de luyden solange deese betaelinge traineerde ende t'eenemael tot desperatie vervallen liet, sustinerende so daer eenige justitie, eenige religie ende Godtsalicheyt meer in 't landt is, dat men mette zelve meededoogen behoorde te hebben ende haer van haer crediteuren nyet in de grondt doen ruïneren ende te schande maeken, dat noch voor Godt noch voor de werelt conde werden verantwoort.

Hierop omvraege gedaen zijnde, conformeerden haer die van 't Zuyderquartier met dit advijs van Committeerde Raden. Die van 't Noorderquartier ter contrariën sustineerden de betaelinge wel reedelijck te vinden, maer geen apparentie daertoe te vinden solange voor de saecken te water geen vaste ordre van betaelinge soude sijn gestelt, eenige ontkennende noch oyt consent totte zelve saecke gedraegen te hebben. De advijsen gehoort zijnde, is goedtgevonden de saecke te resumeren ende 't advijs van alle de leeden op deese saecke naerder te verstaen.

105. De gedeputeerden met Zijn Hoogheyt in communicatie geweest zijnde op 't stuck van 't wisselen der gevangenen te waeter ende het voorgeslaegen redres van de saecken der zee, doen rapport. Verclaeren dat Zijn Hoogheyt bij zijn vorige advijs persisteert ende alvooren het redres ter zee ghaerne vastgestelt sagh, nyet connende meede goedvinden het overwijsen van al de custscheepen op Hollandt bij wisselinge, als strijdende tegens de Unie, die expres meedebrenght datte lasten te water ende te lande bij alle provintiën nae proportie ende gelijckelijcken moeten werden gedraeghen, tevreeden weesende het consenteren van 't last- ende veylghelt aen de heeren van Zelandt ten besten te recommanderen. Dan is de naerder deliberatie op deesen uytghestelt tot naernoen.

Woensdag 3 oktober 1640 nanoen

106. Den heer Baersdorp uytte Generaliteyt innebrenghende zeecker placcaet, soo 'tzelve gecorrigeert ende geamplieert is, om te beter voor te comen het uytvoeren van de contrebande-waeren, ter occasie van 't aenhaelen van 't schip Breda naerder ontdeckt, is verstaen dat alle de leeden copye daervan behandicht zal werden omme 'tzelve met haer principalen te communiceren.

107. De heeren Committeerde Raden dienende van advijs opte requeste van de erffgenaemen van Blauhulck om de betalinge te hebben van 9.000 £ bij haer saliger vaeder beschuldight ten dienste van de vloote in Duyns, verclaeren dat bij Hollandt op die lasten alreede betaelt is 355.000 £, dat is verre meer als de quote van deese provintie in de 500.000 £ daertoe gepetitionneert is bedraeghende; dat weegen de Generaliteyt daerop betaelt is 197.000 £, sodat geen gelt overschiet noch tot deese supplianten noch tot de 30.000 £ bij Enckhuysen ende de 10.000 £ bij de Mase over 't employ van de convoyscheepen haerder meeninge geëyscht.

Hierop gedelibereert zijnde is verstaen de heeren Committeerde Raden te belasten om sorge te draeghen, so daer eenighe leegerpenningen van deesen jaere overschieten, dat daeruyt deese schult ende de resterende openstaende schulden van den vloot in Duyns mogen werden voldaen.

108. Gehoort het naerder rapport van Zijn Hoogheyt op 't wisselen van de gevangenen ende in omvraege gebracht wat daerinne te doen soude staen, is goedtgevonden deliberatie op deesen op te houden tot mergen.

109. Alsmeede het versoeck van den gedeputeerden van den synode van Zuyd-Hollandt om op voorengemelte kerckelijcke saecken weeder voor eenige daegen te mogen vergaderen, alsso de Edelen noch nyet gereedt waeren.

110. De gedeputeerden van Breda geresolveert zijnde een gasthuys op te rechten voor siecke ende behoefftige soldaten ende geen middelen daertoe in voorraet bij haer weesende, versochten tot so christelijcken goede werck weegen deese provintie met een reedelijck subsidie bijgesprongen te werden, ende teffens consent om een collecte te doen in alle de steeden. Is meede geleesen een missive van de heeren Staten-Generael, bij dewelcke dit versoeck serieuselijcken werde gerecommandeert, waerop gedelibereert zijnde is het IIe lidt van de collecte affgeslaegen ende belanghende het eerste goedtgevonden de saecke te resumeren.

111. Die van Petten is op haer versoeck toegestaen een weescamer te mogen oprechten op sodanigen ordonnantie als bij de weescaemer van Alckmaer werdt gepractiseert, alles opte recommandatie van de heeren van Alckmaer.