© DVN, een project van Huygens ING en OGC (UU). Bronvermelding: Emma Los, Reemer, Barbara Alexandra, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: https://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/reemer [09/01/2018]
REEMER, Barbara Alexandra, vooral bekend als Sandra Reemer (geb. Bandung, Indonesië 17-10-1950 – gest. Amsterdam 6-6-2017), zangeres en presentatrice. Dochter van Franciscus Justinus Reemer (geb. 1920), boekhouder, en Petronella Cornelia Johanna Kuitems (geb. 1925). Sandra Reemer trouwde op 5-8-1981 in Schijndel met Ferdinand Derek Bolland (geb. 1956), componist en muziekproducent. Het huwelijk (echtscheiding in 1991) bleef kinderloos.
Sandra Reemer werd geboren in het Borromeusziekenhuis in het Javaanse Bandung. Haar vader, een voormalig KNIL-officier, werkte als administrateur bij een elektriciteitsbedrijf. Hij was van Nederlandse, Sumatraanse en Chinese afkomst, haar moeder van Javaans-Nederlandse. Sandra was hun eerstgeborene; twee jaar later volgde Frenk. In 1953 ging het jonge gezin voor acht maanden met verlof naar Nederland; ze verbleven toen in Doorwerth bij Arnhem. Terug op Java werd zus Myrna geboren. Onder het bewind van Soekarno wilden Sandra’s ouders hun nationaliteit niet opgeven en het gezin moest het land verlaten. Sandra was zeven jaar toen de Reemers in 1958 aankwamen in Rotterdam. Het gezin kreeg opvang in een hotel in Sint-Michielsgestel waar ze na een half jaar een huis kregen toegewezen (in de Anemoonstraat) en vader Reemer een baan vond als boekhouder. In Sint-Michielsgestel werden zus Marina (1960) en broer Chris (1962) geboren. Sandra zat op de Heilige Hartschool in Den Bosch.
Tienerster
Muziek speelde een belangrijke rol in huize Reemer. Sandra’s moeder zong in een kerkkoor, vader Frans was violist geweest in een amateur-symfonieorkest in Bandung en speelde gitaar. Dat laatste leerde hij ook zijn kinderen. Toen Sandra tien was, kreeg ze een door haar vader gemaakte gitaar. Met het liedje Rockin’ Billy deed ze mee aan een amateurwedstrijd in haar woonplaats, maar ze eindigde als laatste. Daarop besloot vader Reemer dat Sandra zich maar op het zingen moest toeleggen – broer Frenk begeleidde haar op de gitaar. Voortaan ging het duo Sandra en Frankie alle talentenjachten rond Den Bosch langs: ze wonnen beker na beker.
Sandra Reemer bleek een bijzondere stem te hebben. In 1962 regelde orkestleider Frans Kerkhof uit Den Bosch een auditie voor haar bij platenmaatschappij Phonogram. Toen Sandra elf jaar oud was, kwam haar eerste single uit, met daarop de Nederlandstalige versie van het toen populaire Italiaanse Al di là (Net als wij). Ondanks bezwaren van de arbeidsinspectie maakte ze op 21 september 1962 met haar broer haar televisiedebuut in de VARA-show van Rudi Carell. In plaats van een gage kreeg ze een paar kunstschaatsen. In de jaren erna scoorde ze hits met nummers als Sluimer zacht (1963), Een bos rozen (1964) en Teddy Song (1966). Ook boekte ze in Japan en Maleisië succes met liedjes als Kopi Susu (1964). Tussen 1962 en 1966 maakte ze in totaal vijftien singles.
Sandra & Andres
Naast haar muzikale zegetocht doorliep Sandra de hbs-A aan het Sint Janslyceum in Den Bosch. In 1969 haalde ze haar diploma en besloot ze fulltime het artiestenvak in te gaan. Ze was verzot op optreden en op haar publiek. Wel kwam er een eind aan de samenwerking met broer Frenk en vader Reemer, die haar regelmatig op de basgitaar had begeleid. In 1968 was Sandra een van de Nederlandse afgevaardigden naar het songfestival in Knokke, maar de groep haalde de finale niet. Ze ging optreden met de band Amos Tamela en The Serpentine, maar vooral de samenwerking met de eveneens uit Nederlands-Indië afkomstige Dries Holten werd een succes. Als het duo Sandra en Andres brachten ze in december 1967 hun eerste plaat uit, Storybook Children. Het werd een grote hit: tussen de twintig- en dertigduizend exemplaren werden verkocht. Talloze optredens en opnamen volgden, in samenwerking met Hans van Hemert (muziek) en Harry van Hoof (arrangeur). In 1971 kocht ze een boerderij in Sint-Michielsgestel, waar ze een grote bostuin aanlegde. Ze zou er altijd blijven wonen, vlakbij haar ouders en andere familie.
In 1972 deed het duo Sandra & Andres mee aan het Europees Songfestival. Ze werden vierde met het nummer Als het om de liefde gaat. Voor de buitenlandse markt werden versies opgenomen in het Engels, Frans en Duits. Drie jaar later verbrak Dries Scholten de samenwerking met Sandra en in 1976 deed Sandra voor de tweede keer mee aan het Eurovisie Songfestival met The Party’s Over, geschreven door Hans van Hemert. Ze werd negende, maar het liedje werd haar grootste solo-hit. In 1979 nam ze voor de derde keer deel aan het Songfestival, dit keer in Israël. Ze noemde zich nu Xandra en had ook uiterlijk een metamorfose ondergaan: ze had een lange paardestaart. Hoewel ze met Colorado slechts de twaalfde plaats behaalde, werd het een tophit in acht verschillende landen, met name in Scandinavië. Het lied was gecomponeerd door Bolland & Bolland. Reemer had al sinds het midden van de jaren zeventig een relatie met de jongste van deze broers, Ferdi. In 1981 trouwden ze. Tot verdriet van Sandra kregen ze geen kinderen.
Televisiepresentatrice
In de jaren tachtig verliep de zangcarrière van Sandra Reemer moeizaam – verschillende singles flopten – maar ze ontdekte een nieuw talent. In 1984 presenteerde ze de AVRO-televisieshow De show van de maand, waarvoor ze zelf mocht bepalen wie haar gasten waren. Joop van den Ende liet haar vervolgens het programma Sterrenslag presenteren. Vanaf 1986 was zij de assistente van Jos Brink in het programma Wedden dat...? Heel Nederland kende ‘kroepoekje’, zoals alleen Brink haar mocht noemen. Onderwijl bleef ze doorzingen: in 1987 verscheen het album Best of my love met covers. De singles All out of love en La Colegiala werden redelijke hits. In 1988 werd Reemer verkozen tot best geklede vrouw van Nederland. Vanaf dat jaar presenteerde ze ook het veelbekeken NCRV-programma Showmasters. Een jaar later werd Reemer genoemd als een van de grote namen van het ‘sterrenteam’ van TV10, de mislukte commerciële tv-zender van Van den Ende. Het team werd overgenomen door de nieuwe zender RTL4, waarop Reemer presenteerde van 1990 tot 1994. Het eerste jaar was dat weer Showmasters, daarna volgden De Betere Sexe, Het Beste van 4, Sandra’s Verjaardagsshow en de Zaterdagavond Show.
In 1991 scheidde Sandra Reemer van Ferdi Bolland. Naast haar presentatie- en zangwerk ging ze zich inzetten voor goede doelen. Zo was ze van 1990 tot 2010 ambassadeur van het Lilianefonds en vanaf 1994 was ze actief voor de Nationale Boomfeestdag. Natuur en spiritualiteit waren belangrijk voor haar. In 1995 kwam haar Nederlandstalige album Natuurlijk uit. Van 2000 tot 2005 vormde ze met Marga Bult en Sjoukje Smit het trio The Dutch Diva’s. Met het nummer From New York to L.A. stonden ze een week op plaats 99 in de Mega Top 100. In 2006 werd Reemer voor haar activiteiten als zangeres, presentatrice en haar maatschappelijke betrokkenheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Twee jaar later richtte ze de Sandra Reemer Foundation op, waarmee ze scholing ondersteunde van kinderen in ontwikkelingslanden. De Foundation bestond maar drie jaar, want het werk voor de stichting bleek moeilijk te combineren met haar andere werkzaamheden.
In 2011 maakte Reemer haar rentree als zangeres. Ze had een succesvolle rol in Ik zou je het liefste in een doosje willen doen, een musical over het leven van Annie M.G. Schmidt. Vanaf 2012 trad ze op met haar eigen productie De muzikale beleving. Begin 2017 was ze te zien in de MAX-realitysoap De gouden jaren: Indonesië. Niet lang hierna bleek dat ze borstkanker had. Ze nam nog een laatste nummer op: De tijd. Op 6 juni 2017 overleed Sandra Reemer in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis te Amsterdam, op 66-jarige leeftijd.
Reputatie
Sandra Reemer is een van de weinige tienersterren uit de jaren zestig die ook als volwassene succes had. Ze liet zich niet begrenzen en zou haar leven lang nieuwe paden opzoeken. Ze boekte ook internationaal successen maar was toch vooral in Nederland bekend. Als zangeres, televisiepresentatrice en daarnaast ambassadrice voor goede doelen groeide ze uit tot een populaire mediapersoonlijkheid.
Werk
Voor een overzicht van Sandra Reemers zangcarrière, zie: Zingzing.nl [http://www.zingzing.nl/SandraReemerAlbums.htm]
Literatuur
- Algemeen Indisch Dagblad. De Preangerbode, 19-10-1950; 30-10-1950.
- Leeuwarder Courant. Hoofdblad van Friesland, 22-9-1964.
- De Telegraaf, 3-7-1962.
- Het vrije volk, 20-7-1962; 6-1-1969.
- De tijd. Dagblad voor Nederland, 16-6-1969.
- Het Vrije Volk, 7-2-1979.
- De Telegraaf, 17-6-1993.
- de Volkskrant, 13-4-2015, 6-6-2017.
- Het Parool, 6-6-2017.
Website
Sandra Reemer website [URL https://www.sandrareemer.nl].
Illustratie
Sandra Reemer, door Frans Weehuizen, 1976 (Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad).
Auteur: Emma Los
laatst gewijzigd: 09/01/2018
De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.