28/01/1628

 
English | Nederlands

28 - 01 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Rantwyck en Pauw compareren. De door hen op zee gestuurde pink heeft kapitein Hemkens ter hoogte van de Maas niet aangetroffen zodat zij zijn teruggekomen.
HHM sturen een pink naar de Admiraliteit in Zeeland opdat zij zo snel mogelijk vier goede schepen voor Scheveningen laat komen. Deze moeten van de kust worden gehaald als er geen schepen in Zeeland beschikbaar zijn. De schipper krijgt een open akte mee waarmee de kapiteins die hij onderweg tegenkomt gelast worden voor Scheveningen te komen.
Daarnaast sturen HHM een koerier naar Texel met een akte waarmee schepen in Texel of omgeving eveneens voor Scheveningen zouden moeten komen.
De Admiraliteit te Rotterdam antwoordt op de gisteren geschreven brief van HHM daarvandaan geen schip in zee te kunnen brengen. Wel stuurt zij kapitein Jasper Lieffhebber. Lieffhebber is op zoek gestuurd naar Hemkens en kapitein Adriaen Willem Floris alias Haesgen in het Goereese Gat. Lieffhebber is gemachtigd hen voor Scheveningen te laten komen en de bagage van de ambassadeurs en de matrozen van Haesgen te lichten uit de schepen die op de Maas in het ijs liggen.

2 Carleton stuurt enkele depêches naar Engeland en stelt voor de post van Margate naar Londen te betalen als HHM de pink naar Margate à 60 gld. betalen.
HHM stemmen hiermee in.

3 Janneken Liddel, weduwe van David Boswel, voormalig sergeant van luitenant-kolonel Coutis, verzoekt een redelijke bijstand.
HHM kennen haar eenmalig 6 gld. toe.

4 HHM bespreken het advies van de RvS en de aanbeveling van de ambassadeur van Frankrijk aangaande de kwestie van commissaris Franchemont.
HHM volgen het advies: aangezien Franchemont niet op de lijst van de pensioenen staat waartoe bij het verdrag van Compiègne is besloten, kan zijn verzoek niet worden ingewilligd.

5 In een rekest meldt Barent Tapkens dat de Admiraliteit te Amsterdam hem op 8 mei 1626 een jaartraktement van 600 gld. zou hebben toegekend. Tapkens verzoekt HHM ontvanger Hoeffijser te gelasten dit uit te betalen.
HHM gaan hier niet op in. Zij kennen de suppliant eenmalig 150 gld. toe en hij mag hen verder niet meer lastigvallen.

6 De RvS adviseert d.d. 27 jan. over de manier waarop en de plaats waar Caspar Simonius Rits dient te worden bewaakt. Hij zou moeten blijven zitten waar hij is en op de manier waarop hij tot nog toe is bewaakt. Rits moet plechtig beloven niet te vluchten. Tevens blijft hij borg voor de kosten van Diderich van Leeck conform de resolutie van 26 januari. Als Rits voor een aanzienlijk bedrag borg stelt, dan zou ook hij vrijgelaten mogen worden.
HHM vinden Rits op deze en voorgaande manieren niet voldoende verzekerd. De RvS moet hem in de gijzelkamer plaatsen totdat hij een toereikende borg heeft gesteld.

7 Commissaris Hartman schrijft d.d. Hamburg 4 jan. over zijn aankomst in Glückstadt met vijf schepen. Het zesde schip met ongeveer 22 last rogge is nog niet aangekomen. Hartman bericht over de slechte situatie aldaar, die nodig verbetering behoeft.
Ook de binnengetreden en uit Glückstadt teruggekeerde commissaris Hogenhouck acht het noodzakelijk een regeling te treffen.
Essen, Duick, Hertevelt, Haersolte en Schaffer zullen hierover spreken met Z.Exc.

8 Vrouwe Leonora de Bossu, weduwe van de heer van Marquette, verzoekt het pensioen van haar overleden man van 1.000 gld. per jaar over te zetten op haar en haar twee zoons Hendrick en Maximiliaen de Hartaingen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

9 Over het verzoek van Jan le Bock, een inwoner van Amsterdam die in Zevenbergen wil wonen, vragen HHM advies aan de RvS.

10 Op verzoek van Joost Brasser verlenen HHM ontvanger-generaal Doublet ordonnantie van 3.093 gld. 15 st. Dit bedrag is voor zes maanden rente tot 16 jan. van de door hem voorgeschoten twee maanden subsidie van Venetië op het totaalbedrag van 99.000 gld.

11 Volgens berichten uit Emmerik [Emmerich] willen de Kleefse raden de compagnie van ritmeester Soppenbroeck niet aanhouden.
HHM zullen de kwestie bespreken met Z.Exc. en de RvS.

12 De RvS adviseert het verzoek van Anthoni van Mal van 22 jan. af te wijzen.
HHM nemen dit advies over.

13 Op verzoek van de pachters van de konvooien en licenten is de ontvanger-generaal van de Admiraliteit te Rotterdam gelast hun de ordonnantie te betalen die zij van het College hebben gekregen. Het gaat om het geld dat HHM hebben toegezegd voor het onderhoud van hun officieren.

14 Essen bericht over het onderzoek van de [gisteren] binnengekomen brieven van de gezanten in Zweden en Polen en commissaris Cracou.
HHM geven kopie van de brief van de gezanten d.d. 27 okt. 1627 aan de ambassadeurs naar Frankrijk en Engeland en aan Carleton opdat de daarin vermelde kwestie Denemarken naar behoren zal worden behartigd.