29/02/1628

 
English | Nederlands

29 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 In een rekest klagen de ingezetenen van het Land van Ravenstein over overlast van en afpersing door de commandanten van de grensvestingen. In het bijzonder klagen zij over luitenant-kolonel Halcket, de commandant van Ravenstein. De supplianten verzoeken HHM hieraan iets te doen.
HHM laten de RvS hierover een weloverwogen besluit nemen.

2 Inzake de declaratie van resident Aissema geven HHM hem voor kosten en vertering tijdens zijn reis 20 gld. per dag en voor zijn karos 6 gld. per dag. Dit wordt in de declaratie aangepast, maar voor zijn toekomstige reizen zullen HHM een reglement opstellen.

3 HHM laten de RvS tegen ritmeester Kerreij procederen zodat het anderen ten voorbeeld strekt en dergelijke zaken kunnen worden voorkomen. Omdat het een belangrijke zaak is, moet de Raad daarin daadkrachtig optreden en willen HHM op de hoogte gehouden worden van de voortgang.

4 Het verzoek van Tielman Cannaerts vanaf heden verlenging te krijgen van zijn in mei aanstaande verlopen traktement wijzen HHM af.

5 Vorstin Agnes, weduwe van Philips Julius, hertog van Stettin, Pommeren, Cassuben en Wenden, verzoekt vijftien voeder wijn vrij door de Republiek te mogen vervoeren.
HHM verlenen paspoort voor zes tolvoeder.

6 De heren van Holland stellen voor ook de provincies Gelderland , Friesland , Overijssel en Groningen te bezenden.
HHM gaan hiermee akkoord. Na afloop van de besprekingen in Utrecht moeten deze provincies bezonden worden. Zij schrijven Essen en Noortwijck na gedane zaken in Utrecht terug te komen om hierover te helpen besluiten.

7 Na lezing van het rekest van Joseph Pallache geven HHM hem open patent. Daarbij wordt aan iedereen bekendgemaakt dat de naar de koning van Marokko over te brengen stukken geschut met toebehoren voor hem in de Republiek zijn gegoten. Pallaches verzoek iemand mee te sturen wijzen HHM af.

8 HHM hebben de door agent Mibassen ingediende declaratie onderzocht.
De eerste post, 200 gld. verstrekt aan de rekruten van kapitein Villetard, wijzen zij af.
De tweede post, 136 gld. 17 st. op bevel van justitie betaald omdat de matrozen van kapitein Tilman Claessen een bark op weg naar Duinkerke hebben genomen, is eveneens afgewezen. De bark is in Calais in beslag genomen en op borgtocht gesteld. HHM verwijzen dit terug naar het Admiraliteitscollege waartoe kapitein Tilman behoort. Het College moet hem tevreden stellen.
De derde post, 584 gld. 15 st. door Mibassen uitgegeven aan eten en drinken voor uit de gevangenis van Duinkerke gekomen matrozen, betalen HHM met nog 200 gld. voor zijn onkosten van overkomst uit en terugkeer naar Calais.
De 4.424 gld. die de Admiraliteit te Enkhuizen opnieuw van Mibassen eist, beweert hij aan de commies Charlot te hebben betaald. Deze weigert dit terug te geven omdat het geld is voortgekomen uit een verbeurd verklaard schip1. Dat HHM het schip uit gulheid hebben teruggegeven, zou hem niet mogen benadelen.
Aangezien het schip niet als gift maar rechtmatig is teruggegeven, moet de 4.424 gld. worden terugbetaald.

9 Enkele bewindhebbers van de WIC compareren en verzoeken opnieuw ondersteuning van 4.200 man voor de grote strijd die zij in juli zullen ondernemen. Tevens vragen zij HHM iemand af te vaardigen om hun plannen met Z.Exc. nader te bespreken.
HHM keuren de bespreking met Z.Exc. goed en committeren daartoe de heren...2

1 Dit betreft het schip van Jan Ettersz. uit Kopenhagen.
2 De namen van de gecommitteerden zijn niet ingevuld.