11/03/1628

 
English | Nederlands

11 - 03 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM constateren dat er ondanks eerdere plakkaten enkele buitenlandse lichtingen worden gedaan in de grenssteden.
HHM laten de RvS de verschillende gouverneurs en commandanten aanschrijven zulke lichtingen te beletten en personen die dit willen doen, aan te houden. Zo niet, dan worden zij hiervoor ter verantwoording geroepen.

2 HHM vragen de binnengekomen ritmeester Balfour te verklaren of hij bij zijn compagnie wil blijven of niet. Op zijn verzoek verlenen zij hem uitstel tot aanstaande maandag.

3 D'Espesses compareert. Hij vraagt opnieuw toestemming voor de gisteren verzochte uitvoer.1 D'Espesses heeft zijn secretaris naar griffier Goch gezonden om de mening van HHM te polsen en gisteren een brief teruggestuurd aan president Roda. 's Avonds heeft zijn secretaris D'Espesses bericht dat de president de weigering van het paspoort wijt aan schaarste van buskruit dat sinds deze zomer minstens een derde duurder zou zijn geworden. De Republiek wordt met recht het pakhuis van de wereld genoemd, waar men tot verbazing van alle andere naties iedereen van alles voorziet zonder vrees voor het algemeen belang of de gevolgen. D'Espesses zal Oranje vragen hem te helpen het paspoort te verkrijgen en HHM moeten dit niet meer vertragen.
HHM nemen hierover geen nader besluit.

4 Nobel zegt fiscaal Van den Broeck en ontvanger Van IJck niet te hebben kunnen spreken omdat zij hier niet zijn.
HHM laten de ontvanger voor maandag met Nobel over de zaak van Niesen spreken.

5 Aangezien er langs Lillo, Roosendaal en nabijgelegen plaatsen veel planken, balken en ander hout worden vervoerd naar Zandvliet en de vestingwerken van de vijand, schrijven HHM alle Admiraliteitscolleges geen toestemming meer te geven voor vervoer van hout naar de Schelde, Roosendaal of naburige plaatsen.

6 Namens de magistraat van Enkhuizen is bericht dat een bewindhebber van de Kamer van de WIC is overleden. Aangezien er daar geen hoofdparticipanten zijn, vraagt hij wie de nominatie van het drietal moet doen en uit wie er gekozen moet worden.
HHM vragen hierover advies aan de Bewindhebbers van de Kamer.

7 Essen en Noortwijck schrijven d.d. Utrecht 10 maart dat de Staten aldaar bedenkingen opwerpen tegen het aannemen van de repartitie van de lopende schulden van de Admiraliteitscolleges, in totaal een bedrag van 2.500.000 gld. Zij vinden het nuttiger eerst te proberen of de crediteurs de schulden niet op gunstige termijnen zouden willen stellen. Ook zouden de konvooien behoorlijk verhoogd, verpacht en betaald moeten worden. Niettemin hebben de Staten besloten hun ordinaris gedeputeerden in de Staten-Generaal te machtigen hierover een beslissing te nemen die het meest in dienst van het land zal zijn.
HHM vinden het consent niet zuiver en zullen de Staten van Utrecht nogmaals verzoeken om absoluut consent in de repartitie te dragen.

8 Hugens en De Rovere, raden van State, compareren. Zij berichten dat de RvS de resolutie van 18 feb. over de compagnie van Robol heeft besproken met Z.Exc. Volgens de Raad moet de compagnie betaald worden voor de buiten Amsterdam verrichte diensten aan het land. Z.Exc. heeft de compagnie niet teruggestuurd omdat die van Amsterdam haar willen opheffen zodra zij binnen de stad is gekomen.
Hugens en De Rovere berichten ook over een brief van commissaris Ter Spijcken aangaande de zaak van ritmeester Kerreij.
HHM stellen in beide kwesties een besluit uit tot maandag.

9 Mr. Jacob Schotte, tegenwoordig burgemeester van Middelburg, mr. Cornelis Stavenisse, burgemeester van Zierikzee, Johan de Moor, oud-burgemeester van Vlissingen, en Adriaen Velters, oud-burgemeester van Veere, compareren namens de Staten van Zeeland . Krachtens hun credentiebrieven d.d. Middelburg 8 maart brengen zij de vele klachten over de door Duinkerkers op zee toegebrachte schade aan de inwoners van de Republiek onder de aandacht. Zij verzoeken onmiddellijk de schepen van Holland in zee te brengen onder aanvoering van een bekwaam leider. In Zeeland is bevel gegeven tot het onmiddellijk uitrusten van drie oorlogsschepen, waarmee vier grote en twee kleine kaapvaarders in beslag zijn genomen. Deze zullen eveneens spoedig worden uitgerust en in zee gezonden. Tevens zijn de Staten van Zeeland bezig een gunstig besluit te nemen op de consenten en restanten van eerdere jaren.
HHM zullen de zaak bespreken met Z.Exc.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

10 HHM hebben de kwestie van de veiligheid ter zee besproken met Z.Exc. en de afgevaardigden van Zeeland gevraagd waarom zij een bevelvoerder over de schepen willen. Zij verklaren te menen dat het nu de beurt aan Holland is.
Met advies van Z.Exc. schrijven HHM de verschillende Admiraliteitscolleges al hun schepen onmiddellijk onder de vlag naar de kust te zenden. Dit zonder in gebreke te blijven of te talmen onder het voorwendsel van geldgebrek, aangezien men bezig is subsidie te regelen.
HHM zullen luitenant-admiraal Dorp opdracht geven dadelijk zee te kiezen.
HHM delen dit mee aan de gedeputeerden van Zeeland. Zij verzoeken hen te helpen de provincies tevreden te stemmen over de consenten, hetgeen zij beloven te doen.

11 HHM horen berichten dat enkele kooplieden in Amsterdam opdracht hebben gekregen ongeacht de prijs twintig of dertig schepen te kopen.
HHM schrijven opnieuw de Admiraliteitscolleges, zoals op 25 feb., geen schepen te laten uitvoeren. Zij verzoeken de heren van Holland hun advies over het hiertegen opgestelde plakkaat in te brengen.

12 Een brief van resident Aissema d.d. 20 feb. behoeft geen resolutie.

1 Het verzoek is geïnsereerd in S.G. 3187.