22/05/1628

 
English | Nederlands

22 - 05 - 1628

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Feit bericht dat Carlaton ondanks aandringen heeft geweigerd het door hem ingediende protest inzake Amboina [Ambon] in te trekken. Toen Feit krachtens de resolutie van HHM het contraprotest voorstelde, weigerde Carlaton dit aan te nemen. Wel is het stuk achtergelaten in diens logement. Carlaton vertelde over de discussies die hij met afgevaardigden van HHM over Amboina heeft gehad. Volgens hem heeft zijn koning de zaak Amboina weliswaar overgelaten aan HHM maar niet aan hen onderworpen.
Verder bericht Feit bij Carlaton te hebben aangedrongen op betaling van de door HHM aan Z.M. geleende 650.000 gld. en de vervallen rente daarover. Carlaton heeft verklaard zich dit aan te trekken en alle moeite te hebben gedaan de schuld af te lossen. Z.M. zal het geld zeker terugbetalen.
Volgens Feit heeft agent Carlaton het gisteren aan ambassadeur Carlaton overhandigde contraprotest vandaag teruggebracht naar zijn huis. Feit heeft het niet aangenomen, waarop agent Carlaton het in zijn huis heeft neergelegd.
HHM laten klerk Van der Burch het contraprotest aan agent Carlaton overhandigen. Indien deze het weigert aan te nemen, moet de klerk het in zijn huis neerleggen.

2 In plaats van de Staten van Friesland , momenteel in vergadering over de consenten, te bezenden, sturen HHM hun eerst een ernstige brief ten gunste van de consenten.

3 Bas en Gerestein berichten over het verzoek van de Amsterdamse koopman Jaecques Beltens om vrijgesteld te worden van een door de Admiraliteit in Zeeland in zijn nadeel gewezen vonnis inzake twaalf kisten suiker. Na onderzoek van het rekest adviseren Bas en Gerestein het af te wijzen.
Voordat HHM over het relief beslissen, gelasten zij de Admiraliteit de beide partijen tot overeenstemming te brengen. Indien dit mislukt, dient zij HHM te adviseren welk besluit zij op het rekest moeten nemen.

4 Een brief van generaal Morgan aan Z.Exc. d.d. Bremen 3/13 mei behoeft geen resolutie.

5 De Staten van Groningen schrijven d.d. Groningen 24 april Johannes Petrus Vertier in de Generaliteitsrekenkamer te hebben benoemd in plaats van Gualter Schonenborch.
HHM nemen hem de gebruikelijk eed af en verlenen commissie.

6 Het verzoek van Susanna Eems de Bloyere om betaling van een in 1583 door de Staten van Brabant verleende ordonnantie wijzen HHM af.

7 Pibe Reintges, burger van Harlingen, verzoekt aanbevelingsbrieven voor de Admiraliteit in Zeeland . Hij wil dat enkele in Veere binnengebrachte Duinkerkers streng worden bewaakt en geruild tegen zijn met twee matrozen in Duinkerke gevangenzittende broer Rombe Rientges.
HHM laten het College de Duinkerkers tot nader bevel streng bewaken.

8 De Admiraliteit te Enkhuizen schrijft d.d. 17 mei dat de kwestie van de twee veroverde schepen in Langesund niet binnen haar College heeft plaatsgevonden.
HHM zullen de aanwezige afgevaardigden van de verschillende Admiraliteitscolleges vragen wat zij van de genoemde schepen afweten.

9 Cornelis van Nieuwenrode verzoekt octrooi om gedurende acht jaar exclusief de door hem ontdekte wetenschap over de bijzondere eigenschap van de kromme cirkellijn [cirkelkwadratuur] te mogen drukken en verkopen.
HHM staan dit toe indien het een nieuwe uitvinding betreft.

10 Krachtens eerdere resolutie verlenen HHM Pieter van Santen, raad namens de VOC op Amboina, ordonnantie van anderhalf jaar onderhoud tegen 300 gld. per jaar over de periode 26 sept. 1626 tot 26 maart 1628.

11 Het verzoek van de erfgenamen van Barbara Baersen, de overleden weduwe van de bij het turfschip van Breda aanwezige kapitein Ferne, om subsidie voor haar begrafeniskosten wijzen HHM af.

12 Het verzoek van de ingezetenen van Waalwijk om invoer van enkele duizenden kasseien tegen betaling van 7 st. per duizend geven HHM voor advies aan de aanwezige raden van de Admiraliteit.

13 Aeltgen Baerents van Hensel, inwoonster van Gouda, verzoekt betaling van een gedeelte van de door haar zoon Dirck van Vliet op de Nassause vloot verdiende gage.
Voordat HHM hierover beslissen, vragen zij van Van Hensel een volmacht voor de verzochte betaling.

14 HHM laten de griffier aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten een memorie en overzicht vragen van alles wat hun Colleges conform het laatste bevel hebben gedaan aan de beveiliging van de zee. Zij moeten nauwkeurig verklaren waar de voor de kust van Vlaanderen en voor het kruisen bestemde schepen zijn.

15 HHM lezen het advies van fiscaal Sille over de door de courtmeester te Delft aan hem gegeven informatie over de zaak Amboina [Ambon].
HHM laten dit advies kopiƫren en aan hun gezanten in Engeland sturen om zich hieraan te houden.

16 De gedeputeerden van Enkhuizen willen een oorlogsschip lenen voor de grote visserij in plaats van het verongelukte schip. Indien dit niet mogelijk is vanwege de staat van het land, verzoeken zij een bijdrage aan de huur van een schip voor zes maanden.
HHM vragen hierover advies aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteiten.

17 De weduwe van kolonel Utenhoeven verzoekt aanbevelingsbrieven voor de keurvorst van Brandenburg opdat hij haar 240 rijksdaalder, achtduizend fasceel hout en tweeduizend takkenbossen betaalt.
HHM geven het rekest voor advies aan de RvS.

18 De pachters van het kwart verzoeken revisie van een door de Admiraliteit in Zeeland in hun nadeel gewezen vonnis. Het betreft de inbeslagname van 118 door de Amsterdamse schipper Cornelis Cornelisz. Cats vervoerde vaten Franse wijn.
HHM staan de verzochte revisie zonder bijkomende bepalingen toe.

19 HHM voegen de brief van de keurvorst van Keulen d.d. ...2over de zaak van Jan Vogel tegen de gearresteerde burgers van Dorsten bij de andere stukken en geven deze aan de RvS.

20 De drost van Ravenstein verzoekt ontruiming van een gedeelte van het bijna geheel door de commandant bezette slot aldaar. Verder vraagt hij of het buskruit op een veilige plaats mag worden gelegd.
HHM geven het rekest aan de RvS om erover te besluiten.

21 HHM laten de heren van de stad Groningen en de Ommelanden hun onderlinge geschillen mondeling uiteenzetten tegenover hun gedeputeerden en vervolgens schriftelijk indienen.

1 S.G. 53 heeft in een ander handschrift dan dat van Musch foutief 21 mei als zittingsdatum.
2 De datum is weggelaten.