25/09/1628

 
English | Nederlands

25 - 09 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Meeus Maertensz. de Haes, burger van Rotterdam, verzoekt een verklaring over de op 4 maart aan hem verleende akte van relief. Hij wil weten of hij vanwege zijn nalatigheid in het lopende proces tegen Frans Coopman slechts de gerechtskosten moet betalen vanaf de afwijzing van het verweer en zijn verkregen uitstel om op de eis te antwoorden totdat hij bij verstek is veroordeeld. Ook wil de suppliant weten of HHM vinden dat de in de akte genoemde renten moeten worden uitgebreid tot enkele ordinaris daggelden of zelfs maandgelden, of slechts tot de door Coopman aan te tonen door de nalatigheid misgelopen renten. Ten slotte vraagt De Haes HHM hoeveel hij in het algemeen aan kosten en renten voor zijn nalatigheid zou moeten betalen.
HHM geven het rekest aan de tegenpartij om daarop binnen acht dagen te reageren.

2 Ontvanger Johan van IJck stuurt d.d. 22 sept. een overzicht van de schulden die enkele voormalige raden en suppoosten van de Admiraliteit te Rotterdam nog aan dit College moeten terugbetalen.
HHM nemen hierover geen besluit.

3 De president bericht dat secretaris Gunter conform de resolutie van 23 sept. Carel van Gelder heeft bereid gevonden om gedurende zes maanden 18.021 gld. 17 st. 8 p. aan hem te lenen. Dit onder de belofte dat hij het bedrag na afloop van de termijn terugkrijgt van HHM. Derhalve verzoekt Gunter ontvanger-generaal Doublet te machtigen een obligatie ter waarde van dit bedrag ten laste van de Generaliteit aan Van Gelder te verstrekken.
HHM machtigen Doublet deze renteloze obligatie te verstrekken. Deze moet na zes maanden worden terugbetaald. Met dit bedrag is de aan Gunter beloofde 50.000 gld. aan subsidiegeld voor de koning van Denemarken volledig betaald. Op grond hiervan mogen HHM besluiten over de bij Joost Brasser aanwezige wapens.

4 Op verzoek van de afgevaardigde van de magistraat, kerk en krijgsraad van Groenlo depêcheren HHM ordonnantie voor hen van 200 gld. Dit is bestemd voor de betaling van het nieuwe kerkraam dat zij aan de stad schenken.

5 Vanwege de in hun rekest van 8 sept. genoemde redenen verzoeken de participanten van de VOC nogmaals de tot het sluiten van de 21-jarige rekening aangestelde opnemers en bewindhebbers te gelasten de beëdigde hoofdparticipanten op de hoogte te stellen van hun besprekingen. Hierna willen de participanten de opnemers adviseren.
HHM kijken de retroacta over deze kwestie na. Deze worden bij de andere stukken gevoegd en bij terugkeer van hun afgevaardigden naar de afrekening nader onderzocht.

6 In een rekest meldt licentmeester Henderick Snyders aan verschillende kooplieden en voermannen uitstel van 's lands belastingen te hebben verleend. Snyders verzoekt hem open brieven of executorialen te verlenen, krachtens welke alle staatse gouverneurs, commandanten, ritmeesters en kapiteins worden gelast hem te helpen bij de executie van de schuldenaars.
HHM geven dit rekest voor advies aan de RvS.

7 Het verzoek van Claes Gerridtsz. Spagnaert c.s. om vijf schepen met West-Indisch zout te mogen uitvoeren, wijzen HHM af.

8 De weduwe van kapitein Thomas Wijat en vervolgens van kapitein Richart Turnor, beiden in staatse dienst geweest, verzoekt HHM om haar een jaarlijks pensioen te betalen waarvan zij zou kunnen leven.
HHM geven dit rekest voor advies aan de RvS.

9 Guilliaeme Zoete van Houthain, gouverneur van Sluis, verzoekt net als anderen een vergoeding te krijgen voor de vrijlating van een jezuït. Deze Jorge Ward heeft in in Sluis gevangengezeten en is krachtens het verdrag van de gevangenenruil van 3 aug. vrijgelaten.
HHM depêcheren de gouverneur ordonnantie van 600 gld. vanwege de genoemde vrijlating.
Op verzoek van Schaffer depêcheren HHM ordonnantie van 600 gld. voor de stad Groningen. Dit als vergoeding voor de vrijlating van een daar gevangen gehouden en vanwege het verdrag van de gevangenenruil ontslagen jezuït.

10 Ambassadeur Oosterwijck bericht d.d. Venetië 8 sept. dat de graaf van Carlil in Venetië is aangekomen. Deze heeft geklaagd over de door de staatse gezanten in Engeland tegen de koning van Groot-Brittannië geuite beschuldigingen en verwijten aangaande de dankzij Carlil voorgenomen vredesbesprekingen tussen Z.M. en de koning van Spanje.
HHM sturen een kopie van de brief aan hun gezanten in Engeland.

11 In een remonstrantie verzoeken de vrienden van generaal Laurens Reael HHM om een oplossing te bedenken waardoor deze zou kunnen worden vrijgelaten.
HHM zullen dit eerst met Z.Exc. bespreken.

12 Joris Ernst Wagenaer verzoekt HHM het door hem geschreven boekje Waere kennisse Godts1 aan te nemen.
Voordat HHM hierover besluiten, laten zij Beaumont het traktaatje doorlezen om te controleren of het geen politiek bevat.

13 Johannis Emilius is als predikant verdreven uit het in het Bergse ambt Steinbach gelegen Olpe, waarbij hij al zijn goederen heeft verloren. Hij verzoekt voorschrijven aan de gouverneur te Soest [in Westfalen], opdat deze hem bijstaat bij het herstellen van de geleden schade. Ook vraagt Emilius om een bijdrage waarmee hij zichzelf intussen kan onderhouden.
HHM stemmen in met het voorschrijven en geven de suppliant 60 gld. voor zijn onderhoud.

14 Resident Aissma bericht d.d. Hamburg 3 sept. onder meer in opdracht van HHM een wissel van 700 rijksdaalder te hebben getrokken in aftrek van zijn traktement.
HHM nemen de wisselbrief aan en betalen deze in mindering van zijn lopende traktement. Zij verzoeken de heren van Holland de wissel te laten betalen in aftrek van hun consenten.

15 HHM laten Bruininx en Veltdriel met Rostock, afgevaardigde van Stralsund, spreken over diens propositie en erover berichten.

16 De heer Paschasius, burgemeester van Bergen op Zoom, compareert en dient een propositie in [over de heffing van 10 st. per ton bier]. 2
Op verzoek van de heren van Zeeland geven HHM hun een kopie van de propositie om deze met hun lastgevers te bespreken.

1 De volledige titel luidt volgens een latere druk: Van de waare kennisse Gods. 's-Gravenhage, 1737.
2 Geïnsereerd in S.G. 3187.