30/09/1628

 
English | Nederlands

30 - 09 - 1628

Presentielijst:

Resoluties:

1 Een brief van de gezanten in Engeland d.d. Londen 15 sept. behoeft geen resolutie.

2 HHM nemen het antwoord van het Hof van Gelderland d.d. Arnhem 16 sept. op de namens Maximiliaen van Bronchorst, heer van Batenburg, ingediende deductie voor kennisgeving aan. Zij stellen de zaak uit.

3 In een rekest melden schipper Cornelis Jacobsz. uit Zaandam en zijn reders dat het van Amsterdam naar Bordeaux varende fluitschip De Blauwe Duive door die van Oostende is veroverd. Het schip is verkocht aan schipper Hans Mulder uit Lübeck, maar werd onlangs bij het uitzeilen van Oostende door kapitein Jan van Diemen veroverd, naar Rotterdam gebracht en tot rechtmatige buit verklaard. De supplianten verzoeken HHM te gelasten dat het schip aan hen wordt teruggeven, mits zij de kapitein en matrozen die het hebben veroverd een rechtmatig derde deel van de waarde aan bergloon betalen.
De ernstige aanbeveling van de supplianten door de burgemeesters van Amsterdam van 28 sept. in aanmerking genomen, wijzen HHM het verzoek af. Zij laten de zaak bij het door de Admiraliteit te Rotterdam genomen besluit.

4 Pieter Thonisz. c.s., veeboeren uit Waalwijk, verzoeken HHM door middel van appointement de voor uitvoer van hun magere beesten gehaalde licentcedels goed te keuren. Ook vragen zij toestemming krachtens deze cedels hun beesten naar Brabant en elders te vervoeren of de cedels te laten vervangen door de konvooimeester bij wie deze zijn gehaald en betaald.
HHM laten de supplianten zich bij de uitvoer houden aan de regels van het land en de bijbehorende belasting betalen.

5 HHM geven het overzicht van het opgeld van de in 1621 door hun extraordinaris ambassadeurs in Engeland getrokken wissels aan de thesaurier-generaal. Hij moet dit onderzoeken en erover berichten.

6 Adriaen Cornelisz., ordinaris marktschipper tussen Klundert en Rotterdam, verzoekt een akte waarin HHM alle officieren langs zijn vaarwater gelasten zijn schip en goederen te laten doorgaan en hem niet op te houden.
HHM wijzen dit verzoek af.

7 Op verzoek van Johan van Libergen, koopman te Rouen, vervangen HHM Schaffer vanwege diens toestand door Marienburch. Samen met Lochteren moet deze de zaak van Elie Boucheret tegen de borgen van Campaen onderzoeken.

8 De RvS adviseert d.d. 28 sept. over het per brief ingediende verzoek van de burgemeesters, schepenen en raad van Herford in Westfalen. Uit de brief is af te leiden dat er twijfel bestaat of Herford onder de keizer of onder het graafschap Ravensberg ressorteert. In ieder geval moeten de supplianten genoegen nemen met de generale neutraliteit, zodat hun verzoek niet kan worden ingewilligd. Indien zij echter in hun handel worden belemmerd of anderszins slecht behandeld worden door staatse soldaten, dan mogen zij deze soldaten aangeven zodat hun klachten kunnen worden verholpen.
HHM nemen dit advies over en weigeren de verzochte speciale akte van neutraliteit.

9 Charles Saint Martyn, luitenant van kapitein Meuillet, verzoekt appèl van een op 20 sept. door de RvS in zijn nadeel en ten gunste van Goswinus Meurskens gewezen vonnis.
HHM vragen hierover bericht van de RvS.

10 In een remonstrantie klaagt Henrick van Monster dat HHM op 4 sept. hebben besloten het op 21 aug. aan hem verleende uitstel tegen die van Drenthe in te trekken. Hij verzoekt het uitstel alsnog te handhaven totdat de RvS binnen vier maanden een uitspraak heeft gedaan over de hoofdzaak tussen hem en die van Drenthe.
HHM geven de remonstrantie aan de tegenpartij om er binnen vier dagen na aanzegging op te reageren. Zij verzoeken de RvS nogmaals de hoofdzaak binnen de vastgestelde termijn van vier maanden af te handelen.