23/10/1628

 
English | Nederlands

23 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De uit Amsterdam teruggekeerde ambassadeur Joachimi bericht dat de Heren Zeventien hem hebben gemeld de volgende personen naar Engeland te hebben afgevaardigd: Symon de Rijcke namens de Kamer Amsterdam , Gerrard Welhouck, namens de kleine Kamers van Holland en West-Friesland, en De Haze namens de Kamers van Zeeland . De Bewindhebbers zijn bezig nog meer personen aan te stellen van wie zij menen dat deze aan de deputatie moeten worden toegevoegd.
HHM laten over de deputatie en de verdere aanstelling van afgevaardigden berichten aan hun extraordinaris gezanten in Engeland, opdat deze er gebruik van kunnen maken. Verder verzoeken zij hun nogmaals om een schriftelijke belofte van Z.M. te verkrijgen dat de genoemde afgevaardigden vrij mogen bewegen, verblijven en terugkeren. Zij mogen niet worden lastiggevallen, ook al blijven de tussen de VOC en de Engelse Compagnie gerezen conflicten onopgelost.

2 Commissaris Hartman schrijft d.d. Glückstadt 10 okt. dat een dag eerder het leger voor Glückstadt is opgebroken en naar Krempe getrokken. Verder bericht Hartman dat het garnizoen in Glückstadt niet langer tevreden is met een halve lening en levensmiddelen. Indien er geen spoedige subsidie komt, kan het garnizoen gaan muiten.
HHM laten de president deze brief bespreken met Z.Exc. Ook moet hij met hem over het vertrek van Hoogenhouck spreken, aangezien deze dit uitstelt vanwege het ontbreken van een oorlogsschip om hem naar Glückstadt te brengen.

3 De baron van Gent bericht d.d. Arnhem 9 okt. het regiment van de keurvorst van Brandenburg niet op de been te kunnen houden, vanwege het verleende uitstel voor vier maanden achterstand van de contributies. Verder meldt hij dat ontvanger Onckel vanwege de lopende Kleefse contributie 11.000 rijksdaalder heeft ontvangen. Ten slotte verzoekt Gent om een voorschot van drie maanden onderhoud van het genoemde regiment. Zo kunnen HHM het gehele beheer van de contributies in handen krijgen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

4 De RvS adviseert d.d. 20 okt. over het op 4 okt. ingediende rekest van graaf Johan Maurits van Nassau. De Raad meent dat men de verzochte terugbetaling niet moet doen.
De obligatie en andere bewijsstukken in aanmerking genomen schenken HHM de graaf ondanks het advies van de Raad 8.000 gld., in vier jaar te betalen in gelijke delen. Daartoe moeten de originele obligatie en andere stukken aangaande de aanspraken wel worden ingeleverd en ingetrokken.

5 De aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteit in Zeeland compareren. Zij verzoeken het volgende:
I Acht oorlogsschepen aan het College toe te voegen ter beveiliging van de binnenwateren, of de tekorten door de andere Colleges te laten aanvullen.
II HHM de staat van oorlog te water te laten herzien en het Zeeuwse College net als de andere Colleges nog drie schepen te laten krijgen. Deze worden dan ingezet voor het konvooi van de koopvaarders van Zeeland.
HHM laten de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges in Rotterdam , Amsterdam , het Noorderkwartier , Zeeland en Friesland dit verzoek bespreken met Z.Exc.

6 De dienaren van justitie van het Hof van Holland vragen een vergoeding voor het vervolgen van de uit het door vice-admiraal Quast op het strand gejaagde Duinkerkse schip afkomstige officieren en matrozen.
HHM laten de RvS hierover beslissen.

7 De burgemeesters en raden van Delft schrijven d.d. Delft 9 okt. een aanbeveling voor het rekest van hun burger Cornelis Jansz. van der Graeff. Deze vraagt voor twintig jaar octrooi aan om door hem in allerlei soorten en kleuren te maken en bakken marmerstenen exclusief te mogen verkopen.
HHM stemmen in met het octrooi voor tien jaar in de gebruikelijke vorm, mits het een nieuwe uitvinding betreft. Bovendien moet de uitvinding binnen een jaar werken.

8 HHM resumeren het op 19 okt. vastgestelde plakkaat op de bewapening en bemanning van de koopvaardijschepen en voegen expliciet toe aan de artikelen over het bewapenen van de buizen en andere haringschepen dat het door de koopvaardijschepen meegevoerde metalen geschut wordt gerekend naar grote van de kogels die het schiet. Zo kan het worden vergeleken met de ijzeren stukken met even zware kogels. Verder zullen de metalen bassen in plaats van steenstukken worden meegenomen.

9 HHM depêcheren ordonnantie op de declaratie à 74 gld. 12 st. van deurwaarder Jan van Herdersum. Het betreft diens voorschotten aan arme en andere behoeftige personen van 31 aug. tot 20 oktober.