24/10/1628

 
English | Nederlands

24 - 10 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Naar aanleiding van het verzoek van Maritge Barents, vrouw van Jan Focx, geven HHM haar uit medelijden 3 gld. Herdersum moet dit uitbetalen.

2 HHM ontvangen een gisteren in Amsterdam geschreven brief van de afgevaardigden naar de Heren Negentien en een overzicht van de achterstallige betalingen van de provincies aan het door hen aan de Compagnie toegezegde subsidie. Uit het overzicht kan echter niet worden herleid hoeveel geld van de verschillende partijen reeds vervallen is en wanneer de rest van het geld vervallen zal zijn.
HHM schrijven hun afgevaardigden het overzicht hiertoe te verduidelijken en opnieuw op te sturen.

3 Beaumont bericht met Z.Exc. de gisteren ontvangen brief van commissaris Hartman te hebben besproken. Beaumont heeft de stadhouder voorgesteld het vertrek van commissaris Hoogenhouck naar Glückstadt te bespoedigen om de gevreesde muiterij van het garnizoen aldaar te voorkomen. Z.Exc. heeft hierop geantwoord te hebben goedgekeurd dat Hoogenhouck met de drie voor konvooi van het regiment van kolonel Morgan bestemde oorlogsschepen naar Glückstadt vertrekt. Indien het vertrek van Morgan vertraagd is, zal hij een van de oorlogsschepen gelasten Hoogenhouck naar de stad te brengen.
HHM laten het vertrek van Hoogenhouck regelen door Z.Exc.

4 De president bericht dat de ambassadeur van Venetië op 20 okt.1 toestemming heeft gekregen om acht okshoofden wijn tegen betaling van een kwart van het konvooi naar de Venetiaanse ambassadeur in Engeland te vervoeren. De ambassadeur vraagt ook kwijtschelding van dat kwart.
HHM wijzen deze kwijtschelding af.

5 Naar aanleiding van het verzoek van resident Camerarius om vijftigduizend pond buskruit naar Zweden te mogen uitvoeren voor Z.M. laten HHM de RvS hierover inlichtingen inwinnen en adviseren. De Raad moet uitzoeken of er in 's lands magazijnen voldoende buskruit ligt om in te stemmen met de uitvoer zonder het land te benadelen.

6 HHM lezen het rekest van de Bewindhebbers van de VOC als eisers in een voor het Hof en de Hoge Raad lopend proces tegen de Staten-Generaal die namens de Fransen van Saint-Malo optreden. Zij verzoeken procureur Rhijn te gelasten om aan de procureur van de eisers kopieën te verstrekken van alle stukken van de Fransen die in het proces zullen worden gebruikt.
HHM stemmen in met dit verzoek, mits de eisers aan de procureur van de Staten-Generaal eveneens kopieën geven van alle te gebruiken stukken.

7 HHM wachten advies af van de RvS aangaande het verzoek van luitenant-kolonel Astelei.

8 Secretaris Gunter compareert en dient een propositie in.2
HHM geven de propositie aan Brasser om er binnen acht dagen na aanzegging op te antwoorden.

9 Dirck Jansz. van Wieringen vraagt om de vrijlating van negen van de door het eskader van Quast aan land gejaagde en in Enkhuizen gevangenzittende Duinkerkers. Deze zouden moeten worden geruild tegen eenzelfde aantal met het schip De Hoope veroverde en in Duinkerke gevangenzittende Nederlanders.
HHM wijzen dit verzoek af.

10 In een rekest melden Guilliame Bartelotti c.s. dat HHM hebben ingestemd met de uitvoer van twaalf ijzeren gotelingen naar Frankrijk ter uitrusting van een door de koning van Frankrijk van geschut ontdaan schip. Zij verzoeken deze kanonnen en kogels, lonten en andere benodigdheden [buskruit] voor de gotelingen vrij te mogen uitvoeren.
HHM vragen hierover advies aan de aanwezige afgevaardigden van de Admiraliteitscolleges.

11 Dirck van Dusseldorp vraagt toestemming om voortaan als extraordinaris bode te mogen reizen in plaats van of bij afwezigheid van de ordinaris boden, net als de andere extraordinaris boden tegenwoordig doen.
HHM verlenen de verzochte toestemming en gelasten alle betrokkenen om Van Dusseldorp ongemoeid zijn dienst te laten doen.

12 Consul Cornelis Berck verzoekt in plaats van 2 dukaten voor ieder in Livorno aangekomen schip als consulaatsrechten net zoveel te mogen ontvangen als de consul van Genua. Dat is een half procent over alle vrachten die Nederlandse schippers in Livorno lossen en één procent van de vrachten die daar verder worden verhandeld. Als beperking geldt dat dit niet hoeft te worden betaald over schepen of vrachten die de Levant aandoen en geen last breken of vrachten inladen in Livorno.
HHM geven het rekest aan Bas en Beaumont. Zij moeten dit onderzoeken en erover berichten.

13 In een remonstrantie klaagt Johann, vrijheer van Kettler tot Monschau en Ambotten van de keurvorst van Brandenburg geen vergoeding te krijgen voor zijn aanspraken, ondanks al zijn moeite en de tussenkomst van HHM en hun ambassadeurs bij de keurvorst. Monschau verzoekt derhalve dat HHM hem blijven beschermen en aan zijn recht helpen. Hiertoe zouden enkele heren moeten worden afgevaardigd met wie hij zijn zaak gedetailleerder kan bespreken. Als deze hierover hebben bericht, kunnen HHM een passend besluit over de zaak nemen.
HHM laten Essen, Noortwyck en Beaumont met de remonstrant spreken en erover berichten.

14 De Raad van Vlaanderen adviseert d.d. 28 sept. over het op 4 dec. 1627 ingediende rekest van Bartholomeus du Corne, tafelhouder te Sluis in Vlaanderen. De Raad meent dat de suppliant bij de verzochte verlenging van zijn octrooi als tafelhouder de voorkeur verdient boven een ander, zodat het door Abraham Willemsz. Bierman op valse grond verkregen octrooi na afloop van dat van de suppliant moet worden ingetrokken.
De aanbeveling van de gouverneur en de nadere verklaring van de magistraat van Sluis in aanmerking genomen stemmen HHM op bovengenoemde voorwaarden in met de verlenging van Du Cornes octrooi voor twaalf jaar na afloop van het lopende octrooi. Het octrooi van Bierman wordt vernietigd aangezien het op valse grond is verkregen.

1 Dit moet 19 okt. zijn.
2 De in het Duits gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187.