23/12/1628

 
English | Nederlands

23 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Henricus Weijnandus, predikant op de nieuwe Langakkerschans, verzoekt HHM om een traktement bovenop de 35 stuivers per week die hij krijgt. Hij kan daarvan met vijf kinderen niet leven.
Het verzoek gaat voor advies naar de RvS.

2 Hartwyckes zur Burgh, arme student, wordt op diens verzoek 15 gld. 8 st. toegekend van het geld dat in het kistje op de kamer van HHM onder de tafel van de griffier staat. Het geld is een schenking van Golstien aan commies Schas, waarvan HHM hadden besloten dat Schas die niet behoorde te krijgen.

3 Door de president wordt geïnformeerd of de provincies gereed zijn om zich uit te spreken over de verantwoording van de vijf speciën. Beaumont verklaart namens Zeeland nog niet gereed te zijn.
HHM wachten hun resolutie af.

4 De gedeputeerden van Holland, verzocht zich uit te spreken over de punten die door Joachimi op 12 en 15 dec. zijn gepresenteerd, verklaren nog niet gereed te zijn.
De zaak wordt opgeschort.

5 Op de eerst mondeling en later schriftelijk gepresenteerde propositie van Lopes d.d. 10 nov. committeren HHM enkele personen om na overleg met Z.Exc. hierover te rapporteren.

6 De voor HHM verschenen commissaris Hoogenhouck wordt door de president aangezegd dat hij conform de gisteren genomen resolutie naar Glückstadt moet terugkeren en pas mag terugkomen als hij daartoe een order van HHM heeft ontvangen. Aan de Admiraliteit te Amsterdam is reeds geschreven om een oorlogsschip of -jacht gereed te maken om Hoogenhouck daarmee naar Glückstadt te brengen. Het schip is gelast daarna op de Elbe te blijven liggen ten dienste van Hoogenhouck.

7 Raadpensionaris Duijck deelt HHM de inhoud van een brief van ambassadeur Oosterwyck mee d.d. 1 december. Deze bevat de mededeling dat hij op 10 dec. per wissel 2.500 gld. ten laste van HHM zou trekken.
HHM zullen de wisselbrief als deze arriveert accepteren. De gedeputeerden van Holland wordt verzocht deze door ontvanger Reael op de vervaldag te Amsterdam te laten betalen.

8 Noortwyck en andere gedeputeerden rapporteren krachtens de resolutie van 20 dec. kapitein Van der Parre te hebben voorgehouden dat luitenant-admiraal Dorp naast zijn brief van 30 aug. HHM een lijst heeft toegestuurd met de namen van de kapiteins, die zonder zijn medeweten waren weggelopen. Daaronder zou ook Van der Parres naam voorkomen. Bovendien liet de luitenant-admiraal in een brief d.d. 15 sept. weten dat zeker vijf oorlogsschepen met de kust van Vlaanderen als bestemming Vlissingen hadden aangedaan, waaronder het schip van Van der Parre. Van der Parre heeft tot zijn verdediging ingebracht dat hij wel moest binnenlopen. Hij moest zijn schip repareren nadat het door de vijand tijdens een slag zware schade was toegebracht. Daarna was hij door de Admiraliteit in Zeeland gelast om Rosencrantz, ambassadeur van de koning van Denemarken, en de graaf van Argil, alsmede de echtgenote van ambassadeur Pauw met een grote vloot koopvaarders naar Londen te konvooieren. Aldaar is hij een maand in arrest gehouden. Tot bewijs van zijn betoog toont hij twee attestaties, de een d.d. 18 okt. gepasseerd voor Gideon Moris, notaris te Vlissingen en de ander d.d. 8 dec. voor Peter Rutten, notaris te Amsterdam.
HHM overwegen het advies van Z.Exc. dat deze kapitein een reprimande moet krijgen over zijn weglopen en het feit dat hij zich in Engeland in arrest heeft laten houden. HHM besluiten dat de kapitein zich naar het schip onder zijn bevel moet begeven om daarop dienst te doen. Zij zullen zijn zaak nader overwegen.

9 De gedeputeerden van Holland wordt verzocht zich nader te verklaren op de uitvoer van kabels, schijfgaren, pek, teer en hennep, alsmede op de voering door schippers op zee. Zij verklaren deze zaak nog in beraad te hebben.
Een resolutie wordt opgeschort.

10 Het verzoek van Jaecques de Cerclaes, onderstalmeester van de hertogin van Brabant, om een paspoort voor hem en zijn dienaar om met de noodzakelijk bagage naar de Republiek te reizen wordt voor advies aan de RvS gegeven.

11 HHM lezen het vandaag opgestelde advies van de aanwezige gedeputeerden ter Admiraliteit te Rotterdam , te Amsterdam , in Zeeland en Dokkum over het op 23 nov. ingediende verzoek van Hillebrant Quast.
Conform van het advies besluiten HHM dat de suppliant zich zal moeten tevredenstellen met 60 gld. per maand (een dubbel kapiteinsgage) indien hij kan bewijzen dat hij in die tijd alleen heeft gecommandeerd over 's lands schepen.

12 HHM lezen het vandaag opgestelde advies van de aanwezige gedeputeerden ter Admiraliteit te Rotterdam , te Amsterdam , in Zeeland en Dokkum over het op 24 nov. ingediende rekest van Hillebrant Quast. Deze verzoekt om betaling van de levensmiddelen en andere noodzakelijkheden, door de suppliant verstrekt in kracht van de akte van luitenant-admiraal Hautein in 1625, aan enkele Franse kapiteins in het vervolgen van de vloot van Soubise.
HHM besluiten conform dit advies de suppliant 1.194 gld. te betalen die hij aan Mantin en ridder Pontincourt heeft verstrekt conform de overlegde specificatie en attestatie.

13 HHM resumeren de resolutie van 15 dec. op de absentie van de kolonels, de luitenant-kolonels en de kapiteins in staatse dienst.
HHM geven een nadere verklaring van deze resolutie, namelijk dat de kolonels zes korte maanden en de luitenant-kolonels elk drie lange maanden met toestemming zullen mogen absenteren. Verder blijft de resolutie ongewijzigd.

14 Op de aanbeveling van de RvS die door secretaris Huigens ter vergadering naar voren wordt gebracht zullen de gedeputeerden het formeren van de instructie voor de nieuwe ontvanger-generaal in de namiddag behandelen en tot een besluit komen.
Bruininx vervangt daarbij de zieke Bas.

15 Aangezien mevrouw van Brederode, douairière van Potlitz, van de keurvorst van Brandenburg noch van de Kleefse raden te Emmerik de aanspraken van wijlen haar man heeft kunnen verkrijgen ondanks alle inspanningen daartoe, besluiten HHM aan de Kleefse regering te schrijven hun gedeputeerden dinsdag over veertien dagen n.s. hierheen te sturen. Deze moeten zijn gelast en geïnstrueerd op de verschillende aanspraken en op het invoeren van de middelen op de consumptie te Emmerik, Rees, Gennep en Ravenstein. HHM schreven hun daarover al op 19 december.

16 HHM horen het rapport van Essen en andere gedeputeerden die hebben beraadslaagd met de aanwezige gecommitteerden van de Admiraliteiten over het formeren van de staat van oorlog te water voor 1629.
HHM keuren deze staat goed en zullen nader besluiten op de overwegingen die door de gecommitteerden van de Admiraliteiten naar voren zijn gebracht en die op deze staat van oorlog pro memorie staan aangetekend.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

17 Eck deelt de inhoud mee van een brief van admiraal Pieter Hein d.d. Falmouth 17 dec. aan de bewindhebbers van de WIC . Hein meldt onder meer met vijftien schepen in in Falmouth te zijn gearriveerd en dat een gedeelte van zijn vloot nog in Plymouth ligt. Hij hoopte met de eerste gelegenheid naar het vaderland te komen.

18 Ontvangen is een brief van de gezanten in Engeland d.d. Londen 14 dec. met daarnaast verschillende stukken betreffende de kwestie Amboina [Ambon], alsmede de door de koning van Groot-Brittannië gepubliceerde wijziging in het plakkaat op de toevoer van oorlogsmunitie en levensmiddelen naar Frankrijk.
Er wordt geen resolutie genomen.

19 De gezanten in Engeland hebben voor port van bovengenoemde brief met bijlagen aan bode Jeronimus Bex 40 gld. toegezegd.
Hiervan zal ordonnantie worden gedepêcheerd.

20 Ontvangen is een brief van Ernst Casimir d.d. Leeuwarden 19 dec., met het antwoord op de brief van HHM d.d. 8 dec. en daarnaast een kopie van het patent dat door de Admiraliteit te Dokkum aan kapitein Corts van het oorlogsschip is gestuurd.
Er wordt geen resolutie genomen.

21 Op de brief van de Admiraliteit te Dokkum d.d. 8 dec. aan Ernst Casimir, inhoudend dat de konvooimeester van Bourtange klaagt dat kapitein Hettinga, commandant te Leerort in afwezigheid van Coenders, alle goederen en koopwaren die de Eems opvaren tegenhoudt.
HHM zullen de kapitein schrijven hun mening hierover kenbaar te hebben gemaakt aan de Staten van Friesland en dat hij dezelfde orders en bevelen in deze moet opvolgen.

22 De Gedeputeerde Staten van Friesland verzoeken d.d. Leeuwarden 9 dec. om orders op basis waarvan zij commandant Hittinga op Leerort kunnen bevelen inzake het tegenhouden van goederen en waren op de Eems.
HHM laten weten dat de commandant alle goederen en koopwaren waarvoor 's lands rechten zijn betaald moet laten uitvoeren, uitgezonderd de goederen waarvan de uitvoer bij plakkaat verboden is.

23 Op het verzoek van George Clinck c.s. besluiten HHM dat de brieven van voorschrijven aan de grootvorst van Moskovië die hun op 20 nov. zijn verleend, mogen worden gewijzigd.