11/05/1629

 
English | Nederlands

11 - 05 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Vosbergen deelt mee dat kwartiermeester La Prime hier is aangekomen vanuit het leger. Hij is door Z.Exc. gecommitteerd om naar Genève te gaan om vandaar de jonge prinsessen van Portugal1 hierheen te brengen.
La Prime zal zich met een brief van HHM tot de Admiraliteit in Zeeland wenden met het verzoek hem met het eerste oorlogsschip naar Frankrijk te brengen. HHM zullen hem een open patent meegeven voor alle scheepskapiteins in dienst van HHM om hem en de prinsessen, vanuit Genève in Le Havre of een andere Franse haven aangekomen, veilig naar de Republiek te brengen. Tot slot verzoeken HHM de koning van Frankrijk en de koningin-moeder de prinsessen vrije doorgang te verlenen en zo nodig hulp te bieden ter voorkoming van vertraging van de reis.

2 Ambassadeur Joachimi schrijft d.d. Londen 3 mei met een toevoeging d.d. 5 mei, onder meer dat hij toestemming heeft gekregen voor de Admiraliteit in het Noorderkwartier om in Mounts Bay het geschut te mogen opvissen van een oorlogschip dat verloren is gegaan.
HHM zullen de Admiraliteit op de hoogte stellen. De brief wordt Huigens ter hand gesteld om er de punten uit te halen die bespreking behoeven.

3 Voormalig ontvanger-generaal Johan Doublet legt een staat van 300.000 gld. voor, waarvan Holland vier vijfde en Zeeland een vijfde zouden lenen ten behoeve van de Generaliteit, voor de werkzaamheden in 1628 aan de forten en verdedingswerken tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. Holland is nog 48.000 gld., Zeeland 30.750 gld. schuldig.
HHM vragen de gedeputeerden van Holland en Zeeland deze achterstallen te betalen.

4 De dorpen in de ambten Solingen, Elberfeld [Wuppertal] en Bornefeld vragen HHM de kwijtschelding van de contributies te bekrachtigen die hun is toegestaan door de regering van de keurvorst van Brandenburg. Tevens verzoeken ze HHM overste Gent te bevelen niet tot inning over te gaan
Dit rekest gaat naar de RvS voor advies.

5 Deterich Rollman van Datenberch, ridder in de Maltezer Orde en commandant te Niederwesel, verzoekt om vrijstelling van de contributies in Kleef en om vrijlating van de boeren die in verband met de contributies zijn opgepakt.
HHM vragen advies aan de RvS.

6 Mr. Gualterus Castrichom stelt zich kandidaat voor de functie van fiscaal van luitenant-admiraal Heyn en diens vloot.
HHM benoemen de suppliant als fiscaal en verlenen hem een commissie volgens de bepalingen van de resolutie d.d. 8 mei. In plaats van 65 gld. zal hij evenwel 75 gld. per maand verdienen.

7 HHM verlenen Christoffel Hartochvelt, koopman te Amsterdam, voorschrijven aan ambassadeur Joachimi om met behulp van diens tussenkomst het schip Sint Pieter van schipper Willem Groen en de ingenomen lading terug te krijgen. Dit schip werd op de terugweg uit Frankrijk door de Engelsen in beslag genomen en te Dover in Engeland opgebracht.

8 HHM verlenen Cornelis Jansz. den Jongen van Beets, Nederlands schipper, voorschrijven aan de magistraat van Veere om een kort geding in het proces tegen Johan Sloe uit Edinburgh in Schotland. Van Beets heeft beslag laten leggen op een schip dat eerder door een Schot was afgenomen en te Edinburgh tot rechtmatige buit was verklaard.

9 HHM hebben in hun resolutie d.d. 28 april aan de administrator van Maagdenburg beloofd dat hij in Amsterdam 4.789 gld. en in Stockholm een wissel van 2.500 gld. zou ontvangen. HHM machtigen de voormalige ontvanger-generaal Doublet om met een Amsterdams koopman te onderhandelen over het ter beschikking stellen van deze bedragen en de terugbetaling te beloven tegen een redelijke rente uit het eerste geld dat door de provincies wordt betaald aan de subsidies voor de koning van Denemarken.

10 Marienburch deelt mee dat de vijand na het vertrek van de garnizoenen uit de IJsselsteden vanuit Wezel, Ringenberg en Lingen voortdurend aanvallen uitvoert via de IJssel wat de oversteek en het scheepvaartverkeer zo onveilig maakt, tot nadeel van het land en grote zorg van de inwoners van Overijssel.
HHM schrijven de Admiraliteit in het Noorderkwartier daarheen twee bewapende smakschepen te sturen (een in de buurt van Elst en een nabij Wijhe) ter beveiliging van de IJssel. Volgens de staat van oorlog moet de genoemde Admiraliteit een aantal schepen ter beschikking houden ter beveiliging van de IJssel.

11 Ontvanger-generaal Doublet legt een staat voor van de achterstallige betalingen van de provincies in de verzochte 300.000 gld. voor het uitdiepen van de IJssel en voor de bouw van het fort aan de haven van Steenbergen. De decharges op dit bedrag zijn reeds op 23 april 1626 uitgegaan. Hij bepleit namens Capelle en Hertevelt, raden van State, de betaling van de fortificaties van Emmerik [Emmerich], Rees, Groenlo, Blauwgaren en andere.
De gedeputeerden zullen bij hun principalen aandringen op betaling van de fortificatiewerken. HHM verzoeken de RvS hen door middel van brieven te steunen.

12 HHM lezen het rekest van Maycken Chyffers, weduwe van Nicolaes Daemsz. uit IJzendijke in Vlaanderen, en de andere documenten die de suppliante voorgelegd heeft om haar verzoek kracht bij te zetten. Conform het oude Vlaamse gewoonterecht wenst ze ongestoord de nalatenschap van haar echtgenoot te mogen behouden. Dit betekent dat de hoogbaljuw van het Vrije van Sluis haar ongemoeid moet laten en zich niet moet beroepen op de resolutie van HHM d.d. 11 april, die hij op oneigenlijke wijze heeft verkregen.
HHM stellen het verzoek met de bijgevoegde stukken ter hand aan de hoogbaljuw, met het verzoek binnen veertien dagen na de insinuatie te antwoorden.