26/06/1629

 
English | Nederlands

26 - 06 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Resident Aissma schrijft d.d. Hamburg 3 juni over de vrede gesloten door de koning van Denemarken.
De brief wordt niet besproken.

2 De Admiraliteit in het Noorderkwartier verzoekt HHM per brief d.d. Hoorn 13 juni om een resolutie op de remonstrantie van Gomes van Trier, commies van de Admiraliteit in het Noorderkwartier te Amsterdam.
De vergadering kijkt er de retroacta op na.

3 HHM lezen het advies van de RvS op de missive d.d. 21 juni van Willem Coenders, commandant te Leerort, om kapitein Hottingha alsnog te horen.
Deze zaak wordt in beraad gehouden.

4 De Admiraliteit te Rotterdam schrijft d.d. 25 juni dat de gouverneurs en de commandanten van de grenssteden niet ophouden zich te bemoeien met de konvooien en de licenten, tot schade van de ambtenaren en tot overlast van de kooplieden en de bewoners van het platteland. Zij vragen om maatregelen. In het bijzonder verzoekt de Admiraliteit Mulert, commandant te Gennep, te bevelen om S. van Asserden schadeloos te stellen voor de vier okshoofden wijn die hem afgenomen zijn.
Wat de algemene klachten betreft, houdt de vergadering het bij eerdere maatregelen genomen naar aanleiding van soortgelijke gevallen. HHM bevelen Moulert de in beslag genomen okshoofden terug te geven, aangezien wijn niet onder de sluiting van de licenten valt. Indien hij gegronde redenen heeft om dat niet te doen, moet hij deze aan HHM kenbaar maken.

5 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 19 juni op het bericht van het stadsbestuur van Emden dat Greetsiel door het keizerlijk leger wordt gefortificeerd.
Het beraad hierover wordt opgeschort.

6 Ontvangen is een missive van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 25 juni, met bijgevoegd de getroffen maatregelen voor de begrafenis van luitenant-admiraal Heijn.
Het concept zal worden opgestuurd naar het stadsbestuur van Delft dat de begrafenis zal verzorgen, om hiernaar te handelen.

7 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 20 juni op het rekest van overste Erentreiter. De RvS raadt aan Z.Exc. en graaf Ernst van Nassau hierover hun mening te vragen.
HHM volgen dit advies op.

8 De missive van overste Gent d.d. Soest [in Westfalen] 4 juni gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.

9 HHM sturen het rekest van controleur Johannes Retzer, de bijgevoegde rekening van de ontvangen restanten uit het vorstendom Kleef, alsmede een remonstrantie met enkele bijgevoegde stukken, naar de RvS voor onderzoek en advies.

10 HHM lezen de ongedateerde missive van ontvanger Van Rentsen over zijn ontvangsten. Hij stuurt, daartoe gelast, ook de rekening van zijn inkomsten en uitgaven. Daarnaast adviseert hij over het rekest van controleur De Sterck, dat voorzien van een apostille, hem door HHM is toegestuurd.
Deze documenten gaan naar de RvS voor advies.

11 De gisteren gelezen brief van de graaf van Oost-Friesland en de remonstrantie van agent Noordingen worden om tijd te winnen en vanwege het belang van de zaak in duplicaat naar Z.Exc. gestuurd om diens mening te vernemen.

12 HHM wijzen het verzoek af van Seger Hermanssen om gehoord te worden over de door hem uitgevonden volmolens.

13 HHM weigeren het verzoek om vrijstelling van licenten op hun koopwaren gedurende 25 jaar, ingediend door de directeurs van de nieuwe compagnie op Neuchâtel in Zwitserland.

14 Anna Bax, echtgenote van scheepscontroleur Ludolph van Lintsenich, verzoekt voor haar huishouden om de soldij van haar man en haar zoon, diens secretaris.
HHM vragen de RvS om advies.

15 Jacob Faes Jobszen en Jan Jansschen, schippers uit Standdaarbuiten, verzoeken ten behoeve van de bevolking levensmiddelen vrij te mogen uitvoeren.
HHM vragen de RvS om advies.

16 Bruningh en thesaurier-generaal Van Goch brengen rapport uit over de lijsten met de crediteuren en de schulden van de administrator van Maagdenburg hier in 's- Gravenhage. De eerste schuld van 3.200 gld. aan Daniel Weirach is na onderzoek terecht gebleken. Ook andere crediteurs hebben hun tegoeden kunnen aantonen. De schulden bedragen met aftrek van enkele betalingen die de administrator in Amsterdam gedaan heeft, 21.257 gld.
De crediteurs zullen door de ontvanger-generaal worden terugbetaald uit de subsidies die aan de koning van Denemarken toegezegd waren. De provincies worden schriftelijk aangemaand hun achterstallen in deze maandelijkse subsidie zonder verder uitstel te voldoen aan de ontvanger-generaal.

17 Bruningh en thesaurier-generaal Van Goch rapporteren over hun onderzoek naar de nabetaling aan Joost Brasser, zowel van de rente op de wissels die pas enige tijd na de vervaldag zijn afgelost, als voor enkele onkosten die niet in banco zijn betaald. Hij heeft hiervan een rekening opgesteld.
HHM besluiten de suppliant 195 gld. aan rente te betalen en voor niet in banco betaalde [onkosten] 83 gld. 6 st. HHM zullen niet op andere eisen ingaan.

18 Thesaurier-generaal Van Goch deelt HHM mee dat de aanbesteding van de fortificatiewerken bij Bergen op Zoom en Steenbergen door de RvS in 1628, 367.684 gld. beliep. Holland en Zeeland hadden erin toegestemd ten laste van de Generaliteit 300.000 gld. te lenen. Er was dus een tekort van 67.684 gld. De RvS verzocht vervolgens Holland en Zeeland nog 70.000 gld. op te brengen voor 1628. Voor de werken in 1629 zijn de twee gewesten ermee akkoord gegaan om 100.000 gld. te betalen op de afgesproken voet. Daarvan zijn reeds 86.725 gld. besteed. HHM vragen Holland en Zeeland een groot bedrag als eerste termijn te betalen.
De gedeputeerden van Holland zijn bereid hun quote te betalen conform de eerdere verdeling, die van Zeeland verklaren op dit punt niet te zijn gelast. De overige provincies besluiten Zeeland te schrijven om dit sterk aan te bevelen.

19 Op het rekest van zeven gevangen remonstrantse predikanten in Loevestein, namelijk Petrus Cupus, Carolus Niellius, Wernerus Veselius, Simon Lucæ, Arnoldus Gestranus, Paulus Lindenius en Dirck Boom, verlenen HHM ieder van hen ordonnantie van 8 st. per dag, gerekend van 6 feb. tot en met 21 juni.

20 Thesaurier-generaal Van Goch kan op de declaratie van Winant de Keijser geen ander advies uitbrengen dan hij al eerder deed.
HHM blijven bij de resolutie d.d. 29 mei, conform welke betaald zal worden.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.