27/06/1629

 
English | Nederlands

27 - 06 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Z.Exc. meldt in zijn brief d.d. 25 juni dat graaf Henrick van den Berge zijn troepen legerde bij Loon op Zand en Sprang. Hij had vele sloepen en schuiten bij zich. Z.Exc. verzoekt twee of drie fregatten of andere schepen naar de rivier tussen Werkendam en Woudrichem te sturen.
HHM schrijven de Admiraliteit te Rotterdam hiervoor terstond te zorgen.

2 Hertevelt en thesaurier-generaal Van Goch wijzen HHM namens de RvS op de ernst van de remonstrantie van de graaf van Oost-Friesland en de missive van commandant Erentreiter over de wervingen die in Emden voor de koning van Zweden gedaan worden, het overlopen van veel staatse soldaten en de grote gevolgen van de inkwartieringen in de omringende dorpen. Om deze redenen acht de RvS het onverstandig soldaten uit het garnizoen van Emden weg te halen.
HHM schrijven de graaf van Oost-Friesland dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de lichtingen en de inkwartieringen aldaar en er zelfs schade van ondervinden omdat vele soldaten in deze moeilijke tijden overlopen. HHM hebben zich voorgenomen zich hierover goed te laten informeren, om niet voor verrassingen te komen staan. HHM zullen daarnaast Erentreiter vragen toe te zien op ongeregeldheden. Tot slot schrijven zij de maarschalk van de Zweedse koning, Valckenburch dat HHM ondervinden dat door de Zweedse officieren uitgevoerde lichtingen, vele soldaten overlopen tot groot nadeel van de Republiek onder deze moeilijke omstandigheden. HHM verzoeken de maarschalk om maatregelen hiertegen, anders zullen zij die zelf nemen.

3 Hertevelt en Goch delen HHM verder mee dat de RvS een nieuwe petitie voor de legerlasten overweegt ter betaling van de belegeringswerken en andere uitgaven, die nog zullen stijgen als de geruchten kloppen dat vijandelijke en keizerlijke troepen gelegerd zijn in Hamminkeln en hierheen zullen komen. Verder vragen ze in verband met de troepenverzameling de licenten op levensmiddelen op de Rijn te sluiten.
De petitie wordt enkele dagen uitgesteld. De resolutie op de sluiting van de licenten - waarmee alle provincies instemmen - wordt morgen genomen.

4 De ontvanger-generaal wordt opgedragen een staat te maken van wat nog betaald moet worden aan de subsidies voor de koning van Denemarken aan geconverteerde wissels, schulden en leningen.

5 HHM horen het advies van thesaurier-generaal Van Goch op het rekest en de declaratie van Pieter Maes uit Sandwich, opzichter van de staatse oorlogsschepen in Duins [Downs] en omgeving. Deze bedraagt 48 pond sterling 14 sch. 4 d.
HHM verlenen de suppliant ordonnantie van dit bedrag, maar hebben bezwaar tegen zijn verzoek om verhoging van zijn loon van 300 gld.

6 Na rapport van thesaurier-generaal Van Goch wordt ordonnantie verleend van 603 gld. 6 st. op de declaratie van Anthonie Mibaissen, agent te Calais. Hem wordt een aparte ordonnantie verleend van 1.000 gld. voor een jaar traktement, in juli te verschijnen.

7 Bruiningh en Clant rapporteren over hun onderzoek naar de declaratie van Adriaen Pauw, heer van Heemstede, gewezen extraordinaris ambassadeur bij de koning van Groot-Brittannië, voor geleden brandschade in het huis van Cicil. Daarin wordt tevens de schade van Joachimi, huurder van hetzelfde huis, in herinnering gebracht. Ook hebben zij Cicils verzoek om vergoeding van het afgebrande huis onderzocht.
Na lezing van de aanbeveling van schadevergoeding door de koning van Groot-Brittannië gaan de declaratie en de bijbehorende stukken voor een puntsgewijs advies naar de RvS.

8 HHM vernemen dat Hans Frederick van Dassel in Holland boeren met strooibiljetten en aanbiedingen probeert over te halen om zich in Rusland te vestigen, tot groot nadeel van de Republiek. Zij moeten ter verzekering van alle aangeboden voorzieningen te Amsterdam borg stellen.
HHM schrijven de burgemeesters en vroedschappen van Amsterdam een onderzoek in te stellen naar de praktijken van Van Dassel en de borgstelling, en hem bovendien anderen ten voorbeeld, gerechtelijk te vervolgen.

9 Op het rekest van Ludolph ter Vile, gecommitteerde van de stad Groenlo en Bredevoort, verlenen HHM de burgers van Lingen met hun vee sauvegarde en vrijheid binnen het ambt Lingen, omdat burgers van Groenlo en Bredevoort deze vrijheid eerder van de vijand verkregen. Lingen had eerder voorgesteld daarvoor 50 gld. per maand contributie te ontvangen. Op dat punt vragen HHM de RvS om advies.

10 Abraham van Belle, die deel zal uitmaken van het gezantschap van Eck naar Moskovië, verzoekt het bodeambt dat hij uitoefent voor de zoon van zijn vrouw, eerder weduwe van ordinaris bode Cornelis van Dusseldorp, door een ander bekwaam persoon ten behoeve van zijn stiefzoon te laten uitoefenen.
HHM willigen dit verzoek in.

11 HHM lezen het rekest van de gezamenlijke leveranciers aan de Admiraliteit te Rotterdam , waarin ze conform de resolutie van de provincies om betaling van hun achterstallige rekeningen vragen en horen waar zij hun geld kunnen krijgen. Tevens worden de aanbevelingsbrieven van de burgemeesters en vroedschappen van Dordrecht d.d. 26 juni, Rotterdam d.d. 6 en 13 juni en Schiedam d.d. 12 juni gelezen. De gedeputeerden van Zeeland dringen namens de Zeeuwse inwoners ook aan op deze betaling.
HHM zullen de aktes en resoluties die in deze reeds genomen zijn, laten nakijken. Enkele provincies klagen dat de Admiraliteiten de laatste jaren in gebreke blijven wat betreft het opsturen van hun rekeningen en declaraties naar de Generaliteitsrekenkamer . Hun zal hierover en over de verlate betaling, een vermanende brief worden geschreven.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.