17/08/1629

 
English | Nederlands

17 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 2 In aanwezigheid van de RvS en conform zijn advies zullen HHM Seger Simonsen en Van Suylen verzoeken en committeren om in allerijl het aangelegde retranchement langs de Vecht tot aan de Hinderdam te inspecteren. Wanneer zij constateren dat het retranchement niet is voltooid, het niet sterk genoeg is om water te dragen of om vandaaruit een goede verdediging te voeren, mogen ze het zonder enige ruggespraak dadelijk laten voltooien en waar nodig verzwaren. Ze moeten ook de zestien bewapende, vanuit Amsterdam gekomen roei-jachten of schuiten aan de Hinderdam bezichtigen en ze parken toewijzen waar ze moeten roeien en wacht houden. Verder worden Van der Haer en Jensma gecommitteerd om zo spoedig mogelijk het retranchement aan de Vaartse Rijn te inspecteren en daarin op dezelfde wijze te handelen als hierboven voor het retranchement aan de Vecht beschreven staat. Ze moeten de oostelijk van de Rijn gelegen wegen op twee of drie plaatsen ontoegankelijk maken door de hoge bomen aan deze wegen op een kwartier landinwaarts te laten omhakken en ze dwars over de weg te laten vallen. De RvS moet er zoveel mogelijk voor zorgen dat zowel het retranchement aan de Rijn als aan de Vecht met stormpalen wordt bezet.

2 HHM machtigen Z.Exc. de neutraliteit van het Huis te Boxtel te herstellen en daarnaast maken ze hem bekend resident Aissma te hebben gemachtigd zo spoedig mogelijk vijf compagnieën soldaten van tweehonderd à driehonderd koppen elk te lichten (en meer als hij die kan krijgen). Ten tweede laten HHM weten dat ze Ingen Nieulandt in dienst hebben genomen om een compagnie haakbusschutters te werven, op voorwaarde dat hij binnen vijf dagen tenminste vijftig goed uitgeruste en bewapende ruiters bijeen en gereed heeft. Ten derde staan HHM Ernst van Reede toe een compagnie van tweehonderd soldaten te werven met ieder een vuurroer, op voorwaarde dat hij binnen vijf dagen de helft van zijn compagnie gereed heeft.

3 HHM committeren Terestein en Herbrits om naar Woerden te reizen om aldaar informatie in te winnen over een mogelijke alteratie in deze stad.

4 Burgemeester Weede antwoordt desgevraagd dat burgemeester Buttercooper van tien timmerlieden is voorzien om de houten bruggen over de Vecht te verwijderen.

5 HHM spreken nogmaals over de aansporing van leden van de hoge en lage regering van Utrecht om met hun bezittingen terug te keren, alsmede over maatregelen om het verlaten van de stad door ingezetenen in de toekomst tegen te gaan. Het gaat om algemene maatregelen of gerichte maatregelen tegen de uitvoer van etenswaren. De gedeputeerden van de provincie Utrecht hebben na overleg met hun principalen verklaard hier niet op te kunnen ingaan, uitgezonderd op de uitvoer van etenswaren: die is inmiddels enigszins gereguleerd.

6 Lochteren maakt ter vergadering bekend dat de vijand de steden Zutphen en Doesburg zo sterk gesloten houdt dat er geen hulp of benodigdheden kunnen worden binnengebracht dan met grote konvooien. Hij stelt voor tussen de steden een fort aan te leggen tot behoud van deze steden.
HHM zullen hierover een beleefde brief schrijven aan de magistraat te Zutphen, maar wijzen de aanleg van het fort onder de huidige omstandigheden af.

7 Op het voorstel van president Noortwyck besluiten HHM ingenieur Commerstein op te roepen.

8 Ene Tongerloo heeft HHM verschillende plaatsen aangewezen die doorgestoken de vijand groot ongemak zouden bezorgen.
De suppliant moet zich richten tot oud-burgemeester Oetges (momenteel in Muiden) om Tongerloo hierover ter plekke te horen.

9 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Rhenen, met onder andere de mededeling dat stadhouder graaf Ernst Casimir van Nassau kapitein Borstel met een te Rhenen gelichte compagnie op patent naar Wijk bij Duurstede heeft gezonden. Dit heeft onder de burgers tot grote verslagenheid geleid, die van mening zijn dat zij eerder van nog twee of drie compagnieën voorzien zouden moeten worden. Ten tweede verzoekt het stadsbestuur HHM het geschut, bestemd voor de drie batterijen die recht tegenover de stad zijn gemaakt, op te brengen.
HHM zullen in beleefde termen terugschrijven en verzoeken hun schouw 's nachts aan de zijde van de Betuwe te leggen. Zij bevelen de stad ten hoogste aan bij de graaf.

10 Ontvangen is een brief van Hautein d.d. Vreeswijk 16 aug., alsmede een aan hem geschreven brief van kapitein Duyck uit Wijk bij Duurstede. De magistraat wenst hem het woord te geven en de sleutels te laten bewaren. Duyck verzoekt orders van Hautein, waarnaar hij zich kan richten.
HHM zullen de magistraat in Wijk bij Duurstede op de hoogte stellen van de gevaarlijke situatie met de vijand voor de deur. Ze zullen de magistraat verzoeken om gedurende een korte tijd, totdat bekend is welke richting de vijand kiest en tot nader orders, de sleutels over te dragen aan de commandant over het krijgsvolk in hun stad. Hierdoor kan Duyck beter verantwoordelijk worden gehouden voor hetgeen passeert.

11 De RvS rapporteert HHM gesproken te hebben met Inge Nieulandt over zijn mededeling binnenkort een compagnie haakbusschutters te werven, alsmede met Ernst van Rheede die binnenkort een compagnie van tweehonderd vuurroers wil lichten. De RvS is van oordeel dat HHM beide aangeboden lichtingen van de hand moet wijzen, want dat kan niet op dergelijke korte termijn.
HHM besluiten beide compagnieën toch aan te nemen, op voorwaarde dat binnen vijf dagen Nieulant vijftig goed uitgeruste en bewapende ruiters, en Ernst van Rheede honderd van vuurroers en zijdgeweren voorziene soldaten licht. De RvS dient de benodigde maatregelen te nemen.

12 HHM zullen schrijven aan graaf Ernst Casimir van Nassau een compagnie haakbusschutters van de cavalerie naar Utrecht te laten komen en in te zetten tegen de vijand. De graaf zal de toezegging krijgen dat hem de compagnie van Inge Nieulandt die momenteel gevormd wordt, ter vervanging zal worden toegezonden.

13 De Admiraliteit te Amsterdam zal worden aangeschreven de bewapende sloepen of schuiten die zij ter bezetting van de Eem zullen zenden, op te dragen goed toezicht te houden dat er geen schepen naar Nijkerk of Bunschoten varen, onder welk voorwendsel dan ook.

14 Ontvangen is een brief van kolonel Morgan d.d. Naarden 16 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

15 De gedeputeerden van de provincie Holland delen HHM de inhoud mee van een brief d.d. 16 aug. van de Staten van Holland , onder andere over de voorziening en bescherming van de steden Muiden en Woerden. Ten tweede verzoeken ze HHM naast de zestig of zeventig soldaten van de WIC die door de Gecommitteerde Raden in het Noorderkwartier naar Elburg zijn gezonden, nog een compagnie daarheen te sturen.
HHM besluiten aan oud-burgemeester van de stad Amsterdam Oetges te schrijven zich naar Muiden te begeven en daar te letten op de fortificaties en het doorsteken van de dijken.
Wat betreft de overige zaken wordt niets beslist.

16 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Dordrecht d.d. aldaar 16 aug., alsmede een brief van de heer van Vilers. Zij melden dat de vijand nabij Breda samentrekt.
Er wordt geen resolutie genomen.

17 Ter vergadering wordt bekendgemaakt dat twee edellieden elk hebben aangeboden op korte termijn een compagnie ruiters te werven.
Deze edellieden moeten zich tot de RvS wenden.

18 Ontvangen is een antwoord van de Staten van Holland d.d. 16 aug. op de brief van HHM van 15 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

19 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 14 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

20 Ontvangen is een brief van oud-burgemeester Oetges d.d. Muiden 6/16 augustus. Hij schrijft dat het niet onverstandig zou zijn een compagnie van de WIC te Muiden te legeren en uit te wisselen tegen een oude compagnie soldaten. Ten tweede verzoekt Weesp ook van een compagnie te worden voorzien.
HHM besluiten hier niet op in te gaan.

21 Beaumont verzoekt namens de Staten van Zeeland de Heren Zeventien aan te schrijven de retouren van de VOC niet door middel van contractatie3 te verkopen maar via een publieke veiling.
Een beslissing wordt opgeschort.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

22 Ter vergadering compareren Van der Dusse en Berchem, vanuit het leger voor 's- Hertogenbosch teruggekeerd. Zij hebben een brief bij zich van de gedeputeerden te velde d.d. 16 aug. en maken HHM bekend dat de 100.000 gld. die laatst daarheen zijn gestuurd en hetgeen Nobel daarbovenop nog heeft betaald, vrijwel geheel is opgegaan aan legerwerken en approches en de gedeputeerden binnenkort dus zonder geld zitten.
HHM committeren Van der Dusse en Berchem om dit direct bekend te maken aan de Staten van Holland , waarvoor zij geloofsbrieven zullen ontvangen. Ook wordt Berchem verzocht naar Zeeland te reizen om aldaar kennis te geven van het geldgebrek. Beaumont verklaart dat de Staten van Zeeland al opdracht hebben gegeven tot betaling van hun quoten in de 500.000 pond voor de legerlasten, naast de achterstallige 5.800 gld. in het miljoen. De Staten van Utrecht geven hoop op verschaffing van hun quote in de 500.000 pond.

23 Ontvangen is een brief van Z.Exc. vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 16 augustus. Hij schrijft onder andere dat een goed officier uit deze stad naar Harderwijk gezonden moet worden voor het commando aldaar.
HHM benoemen hiervoor Reinier van Golstein, geëligeerde raad van de Staten van Utrecht. Ingenieur Thye zal met hem optrekken. Vanuit Amsterdam zullen hem alle benodigdheden worden toegezonden, met welk doel geschreven zal worden aan het stadsbestuur te Amsterdam.

24 Ontvangen is een brief van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. Arnhem 6/16 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

25 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Harderwijk d.d. Harderwijk 6 aug. o.s.
Er wordt geen resolutie genomen.

26 De heer van Brederode wordt ter vergadering meegedeeld dat hij al het mogelijk moet doen om met het garnizoen te Utrecht de vijand en de stad Amersfoort te schaden.

27 HHM horen het rapport van Hertevelt over zijn inspectie gisteren nabij de Clophamer.
HHM machtigen Hertevelt de sluizen buiten de Amelisweerd te openen, om te zien wat voor effect het inlaten van het water heeft voor de beveiliging van de landen aan de oostzijde van Utrecht. Daarna zullen ze pas besluiten.

28 4 Ter vergadering compareren Trip en Hasselaer, bewindhebbers van de VOC. Zij geven aan in opdracht van de burgemeesters te Amsterdam zestien schuiten met roers, musketten, pieken en oorlogsmunitie te hebben bewapend en bemand met 259 koppen. Vandaar zijn vijftien schuiten naar de Hinderdam gebracht, de zestiende schuit was daar bijna aangekomen. Zij hebben met de heren van Utrecht gesproken en hebben de parken van de wachten ingedeeld. De heren van Utrecht hebben om nog twee gelijk bewapende schuiten verzocht, in te zetten op de Vaartse Rijn.
HHM bedanken de bewindhebbers voor hun toewijding en machtigen hen om de twee schuiten te bewapenen. De bemanning moet komen uit de genoemde 259 man.

29 5 HHM machtigen de RvS informatie in te winnen over de handelwijze van twintig soldaten die op eigen gezag, zonder bevel en zonder daartoe door de vijand gedwongen te zijn, het Huis Ter Eem hebben verlaten. De RvS mag ze berechten naar eigen goeddunken.

30 6 Meerman en Strick zijn uit het leger voor 's- Hertogenbosch teruggekeerd. Ze hebben een brief bij zich van Z.Exc. d.d. 16 augustus. Ze rapporteren dat Z.Exc. van mening is dat er geen beter middel is om de vijandelijke opmars in Utrecht te stuiten, dan het retranchement dat zich uitstrekt van de Vaartse Rijn te Utrecht en vandaar tot aan de Hinderdam, zo spoedig mogelijk te voltooien, te bemannen en te verdedigen; ten tweede de bruggen te Jutphaas te vernietigen en te vervangen door een halve maan; ten derde de werken aan en nabij de Vaartse Rijn behoorlijk te verdedigen en met krijgsvolk te versterken; ten vierde in allerijl alle huizen af te breken en alle bomen en belemmeringen te slechten waarvan de vijand voordeel zou kunnen ondervinden bij het naderen van de stad en ten vijfde een linie in het retranchement om de stad te maken, alsmede een contrescarp.
In aanwezigheid van de RvS verklaren HHM dat op de eerste drie punten al is besloten. Wat betreft het vierde en vijfde punt wordt op grond van het advies van de RvS en de overwegingen van de gedeputeerden van Utrecht die daartegen zijn ingebracht de RvS verzocht en gemachtigd om gezamenlijk het retranchement te inspecteren en te letten op de insnijding daarvan, enkele ingenieurs te raadplegen over de huizen, het geboomte en andere obstakels die men oordeelt te moeten afbreken, kappen of wegnemen. De raad dient hiervan rapport uit te brengen, opdat daarop door HHM met kennis van zaken in het landsbelang en ter behoud van de stad besloten kan worden.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
3 Van verkoop bij contractatie is sprake als de Heren Zeventien met een groep kooplieden een contract afsluiten om aan deze groep de gehele voorraad van een specerij te verkopen, tegen een bepaalde prijs, en onder beding dat binnen een vastgestelde tijd geen nieuwe voorraden door de Compagnie zullen worden verhandeld.
4 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
5 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
6 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.