28/08/1629

 
English | Nederlands

28 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM zeggen de gedeputeerden van de provincie Utrecht ter vergadering aan hun principalen te rapporteren dat HHM niet kunnen toestaan dat in de vernieuwing van de magistraat te Amersfoort iets door de Staten van Utrecht wordt besloten alvorens HHM daarvan volkomen op de hoogte zijn gesteld.

2 Ontvangen is een brief van commissaris Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 12 augustus. Hij schrijft onder andere dat de koning van Denemarken heeft besloten HHM aanstaande week vijftienhonderd oude Duitse soldaten van het regiment van overste Slamerdorff toe te zenden.
HHM zullen een kopie van deze brief aan Z.Exc. in het leger voor 's- Hertogenbosch zenden. Ook zal commissaris Snouck te Enkhuizen worden opgedragen de vijftienhonderd man bij aankomst te monsteren en vandaar door te sturen, om vervolgens van hieruit doorgezonden te worden naar het leger.

3 Ontvangen is een brief van Oosterwyck d.d. Venetië 10 aug. met een kopie van het antwoord van de keizer aan de ambassadeur van Frankrijk op diens voorstel betreffende Monferrato en Mantua.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief van graaf Ernst Casimir van Nassau en de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 27 aug. met het verzoek om daarheen de compagnie ruiters van Chiegy alsmede die van Soppenbrouck te zenden. Daarmee zullen zij beter in staat zijn de wachten in de Betuwe te verzorgen.
Bij provisie zullen HHM de compagnie van Soppenbrouck eenmaal gemonsterd, daarheen laten marcheren. Die van Chiegy is vooralsnog uitgesteld.

5 Culemborg heeft HHM in zijn afwezigheid de inhoud van een gisteren geschreven brief van kolonel Hauterives aan Z.Exc. bekend doen maken. In opdracht van graaf Ernst Casimir van Nassau heeft hij de compagnieën infanterie en cavalerie verder laten marcheren. De compagnie van kapitein Ter Meullen heeft hij in het graafschap Culemborg achtergelaten. Hauterives verzoekt de graaf van Culemborg HHM daarvan in kennis te stellen, zodat deze maatregelen kunnen treffen. Alhoewel HHM oordelen dat er goede redenen zijn om de genoemde compagnie met die onder het commando van kolonel Hauterives verder te laten trekken, hebben ze echter besloten hierover eerst het advies van graaf Ernst en de gedeputeerden van HHM te Arnhem in te winnen.

6 Berck is uit Amersfoort teruggekeerd. Hij rapporteert over de gevangenname van de nieuwe magistraat en ook de orders die hij bij zijn vertrek daar heeft achtergelaten. Daarnaast dient hij een memorie in met benodigdheden te Amersfoort.
Berck wordt voor de moeite bedankt. De memorie is voor advies aan de RvS gegeven.

7 Ontvangen is een schriftelijk antwoord van de Gedeputeerde Staten van Friesland d.d. 15 aug. o.s. op de brief van HHM d.d. 19 en 21 aug. n.s.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Ontvangen is een brief van Bruninxs en commissaris Snouck d.d. Enkhuizen 27 aug. met het verzoek aan HHM om te reguleren dat het bij de Hinderdam aangekomen volk van overste Ferents daar door commissarissen ontvangen en gemonsterd wordt en daarheen geleid waar HHM dat nodig achten.
De RvS wordt gevraagd maatregelen te treffen.

9 Ontvangen is een brief d.d. Hattem 14 aug. van de burgemeesters, schepenen en de raad aldaar en daarnaast een korte verhandeling over de ligging van die stad.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 HHM zullen schrijven aan hun gedeputeerden te Arnhem, te Wezel en aan Diden om HHM een lijst van levensmiddelen te sturen, oorlogsmunitie, wapens, kanonnen en andere zaken die in de stad Wezel mogelijk veroverd zijn.

11 Z.Exc. verzoekt HHM per brief vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 26 aug. om de weduwe en kinderen van Eduwardt Vere, tijdens zijn leven luitenant-kolonel van Horatio Veer, van een levensonderhoud te voorzien. Ook vraagt hij voor de weduwe voor haar persoon en roerende goederen een sûreté om niet door haar crediteurs te kunnen worden gearresteerd.
HHM kennen de weduwe met haar kinderen een maand gage toe bovenop de maand waarin de luitenant-kolonel is gestorven. Wat betreft de sûreté verklaren HHM dat de weduwe zich overeenkomstig de order van het land zal moeten wenden tot de provincie waarin ze het laatst woonde. HHM hopen op genoegdoening voor de weduwe.

12 De aanwezige Huijgens laat HHM weten dat de RvS de brief van graaf Jan van Nassau d.d. Lunteren 23 aug. heeft onderzocht, alsmede een memorie voor de gedeputeerden van de schoutambten van de Nederveluwe en de twee heerlijkheden. Deze betreffen de contributies en de regelingen die enkele schouten hebben gepoogd te treffen met de vijand. De RvS is van oordeel dat HHM hiertegen een plakkaat moeten maken en zich moeten laten informeren over het optreden waaraan deze personen zich schuldig hebben gemaakt.
Een besluit wordt opgeschort.

13 Brederode toont de vergadering een maatregel volgens welke de boeren met de soldaten zijn gerepartieerd langs de Vecht om de overkomst van de vijand te beletten. Daarnaast laat hij weten dagelijks door Z.Exc. te worden gemaand tot het maken van de werken vanaf de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam. Hij verzoekt HHM maatregelen te treffen op de betaling daarvan, aangezien de RvS er uitdrukkelijk bezwaar tegen maakt de werken aan te besteden, alvorens te weten waar het geld daarvoor vandaan moet komen.
De gedeputeerden van Utrecht beloven dit met hun principalen te zullen overleggen.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

14 Ontvangen is een brief met berichten van overste Erentruiter, vandaag geschreven te Amersfoort.
Er wordt geen besluit genomen.

15 De aanwezige Lanslot en Oosterum, raden ter Admiraliteit te Amsterdam, geven HHM ter overweging oorlogsschepen in te zetten om een groter effect te bereiken met het vervoerverbod op levensmiddelen op de Jade en de Wezer.
Een beslissing wordt opgeschort.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .