19/10/1629

 
English | Nederlands

19 - 10 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De waardgelders zijn uitsluitend aangenomen ter verdediging en bescherming van de garnizoenen. Omdat die nu weer heel sterk bezet zullen zijn vanwege de ontbinding van het leger, dienen ter vermindering van de zeer hoge kosten deze waardgelders zo snel mogelijk te worden afgedankt. Wellicht heeft Z.Exc. daartegen grote bezwaren, hij zal daarom op de hoogte worden gesteld.

2 Tertulliaen van Dorp is door een vonnis van de RvS veroordeeld om binnen tien dagen uit deze landen te vertrekken. Hij verzoekt HHM hem ter afhandeling van zijn zaken in plaats van tien dagen, drie maanden te vergunnen.
HHM machtigen de RvS hierop in alle redelijkheid te beschikken.

3 HHM lezen het op 13 okt. opgestelde advies van de RvS op de propositie die namens de graaf van Oost-Friesland op 9 okt. bij HHM is ingediend, met nog een memorie die de RvS ter hand is gesteld. Het advies luidt dat in de propositie en memorie verschillende punten naar voren worden gebracht waarop zij niet kunnen beschikken alvorens de partijen te hebben gehoord. Omdat gecommitteerden van de stad Emden ook in 's- Gravenhage aanwezig zijn, stelt de RvS voor commissarissen te deputeren om de gedeputeerden van de graaf en die van de stad wederzijds over de akkoorden en overeenkomsten te horen en die te onderzoeken. Als de partijen niet tot een vergelijk kunnen worden gebracht, moeten zij dit aan HHM rapporteren. De commissarissen dienen er echter op te letten dat door interventie van de keizer of de zijnen Emden niet wordt ontdaan van de middelen en rechten waaruit de stad het bezettingsleger moet onderhouden. Emden mag hoe dan ook de akkoorden en overeenkomsten niet overtreden.
HHM besluiten conform het advies. Zij machtigen de RvS de beide partijen op te roepen om de uitstaande kwesties en geschillen zo mogelijk te schikken.

4 Dirck Pyll verzoekt om betaling voor hetgene door de vergadering van HHM in zijn huis te Utrecht is geconsumeerd. HHM zullen hierover spreken met ontvanger-generaal Doublet.

5 Ontvangen is een brief van de Staten van Groningen d.d. Groningen 5/15 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 HHM lezen de door Laserus Baijardt ingediende verklaring van enkele predikanten en ouderlingen van de Franse kerk te Leiden. Deze komt in de plaats van het bericht van de Franse synode over Baijardts gesteldheid en kwaliteiten, die zij per apostille d.d. 12 okt. gelast werden uit te brengen. De verklaring luidt dat de suppliant een geleerd, begaafd, vroom en trouw dienaar van God is. Hij kent Frans, Engels en Nederlands. De attestanten zijn ervan overtuigd dat de suppliant de kerk te 's- Hertogenbosch goede diensten zou bewijzen.
Er wordt geen resolutie genomen.

7 HHM besluiten ordonnantie te depĂȘcheren voor de kostgelden Ă  8 st. daags vanaf 21 juni tot vandaag voor de zeven op Loevestein gevangenzittende remonstrantse predikanten.

8 HHM lezen de remonstrantie van de gedeputeerden van de synoden van Zuid-Holland en Noord-Holland. Zij schrijven dat de uitzending van predikanten naar 's- Hertogenbosch een zaak van de kerk is. Deze kan niet kan plaatsvinden zonder dat daartoe kerkelijke personen door de synoden gemachtigd zijn. De synoden weten het best welke personen daartoe bekwaam zijn. Daarom zouden HHM de gedeputeerden van de synoden of tenminste de dichtsbijzijnde moeten toestaan snel bij elkaar te komen om een lijst van de bekwaamste predikanten op te stellen, die bij toerbeurt onder autoriteit van HHM wettelijk uitgezonden mogen worden, totdat de stad van ordinaris predikanten is voorzien.
Een beslissing wordt opgeschort.

9 Die van Zevenbergen verzoeken om uitbreiding van de lijst met het halen van vier zakken zout per week en twee okshoofden wijn.
Een beslissing wordt opgeschort.

10 Het op 16 okt. ingediende verzoek van Jan van der Lindt om enkele goederen stroomopwaarts te mogen voeren, wordt afgewezen.

11 Uit mededogen wordt Miguel de Monserrate op diens verzoek 12 gld. toegekend.

12 HHM zullen Kelffken, Asperen, Couwenburch, Persyn, Sas, Bonaerts en Boritius, reviseurs in de zaak van Baudewijn de Man en consorten tegenover Caspar Febos en Barnardo Cardoso alsmede Willem Bouwensz. Keert de Koe, op 7 nov. oproepen om te Rotterdam de revisie ter hand te nemen.