07/01/1630

 
English | Nederlands

07 - 01 - 1630

Presentielijst:

Resoluties:

1 Noortwyck deelt mee dat vice-admiraal Quast op 3 jan. zijn journaal heeft afgegeven. Quast liet weten dat er geen oorlogsschepen meer op zee zijn en dat alle schepen die waren bestemd tot bewaking van de kust van Vlaanderen - enkele Rotterdamse schepen uitgezonderd - binnengaats zijn. Het merendeel ervan is door de Admiraliteiten afgedankt. Noortwyck geeft HHM in overweging welke maatregelen getroffen moeten worden om de zee niet geheel prijs te geven en de handeldrijvende ingezetenen niet ten prooi te laten vallen aan de vijand.
HHM zullen zich hierover serieus beraden met de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten.

2 Ter vergadering compareert de voormalige ontvanger. Deze zet uiteen dat de secretaris van overste Ransou, eerder gouverneur van Glückstadt, stellig aandringt op restitutie van 4.000 rijksdaalder van commissaris Hartman. Hij had die aan Hartman verstrekt ter betaling van het voormalige garnizoen. Hartman erkent zijn schuld en is bereid deze te voldoen, mits het land hem het restant van zijn rekening van betaalde soldij aan het voornoemde garnizoen betaalt. De ontvanger verzoekt HHM opdracht te geven de schuld van genoemde Hartman ten bedrage van ongeveer 10.000 gld. te betalen.
HHM zullen er door de RvS bij de provincies die het minst aan de subsidies aan Denemarken hebben bijgedragen, ernstig op laten aandringen hun achterstallige aandeel op te brengen. Uit dat bedrag kan de betaling aan Hartman worden voldaan.

3 Overwogen wordt het verdedigingswerk op de Veluwe nabij de Grebbe ter hand te nemen volgens het bestaande ontwerp.
Het komt volgens HHM niet gelegen daar dit seizoen mee te beginnen.

4 De instructie waarop de gedeputeerden van HHM in overleg zullen treden met de gecommitteerde van de aartshertogin betreffende de Meierij van 's-Hertogenbosch wordt gelezen en vastgesteld.

5 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit in Zeeland te Middelburg d.d. 29 dec. 1629 betreffende de uitvoer van zeshonderd grove tonnen tras, op 30 okt. 1629 aan Huibert van Hocht toegestaan.

6 Ontvangen is een brief van Groeningh, konvooimeester te Lillo d.d. aldaar 2 jan., betreffende het gezag dat de Admiraliteit in Zeeland zich aanmeet met betrekking tot het laten passeren of het ophouden van goederen. Dit gebeurt ongeacht of er door HHM toestemming voor is verleend of paspoort voor is afgegeven.
HHM stellen Bas en Vosbergen de brief ter hand om daaruit de belangrijke punten te verzamelen, deze te onderzoeken en daarover te rapporteren.

7 Pauwels Masman, ordinaris koopmansbode van Leiden op Westfalen, wordt voorschrijven verleend om expeditie van justitie te verkrijgen. De brief is gericht aan de burgemeesters en rechter van de stad Münster.

8 Bas en Beaumont brengen rapport uit over hun overleg met Z.Exc. over het traktement van George de Henin ter beloning van alreeds of in de toekomst te verrichten dienst.
HHM kennen Henin de jaarsom van 2.400 gld. toe, ingaande 1 jan. en in vier kwartalen uit te betalen door commies Verhaer uit het middel van de paspoorten.

9 De gedeputeerden van Holland hebben in de vergadering uiteengezet dat Wilhelmus Gregorius, verdreven predikant uit Griethausen, om een schriftelijke aanbeveling bij graaf Willem van Nassau verzoekt. Hij wenst een aanstelling te krijgen als predikant van de ingekwartierde troepen in het Land van Berg.
De suppliant moet zijn verzoek aan de RvS richten.

10 Behandeld wordt het voorstel van de predikanten om eigen predikanten voor de kerk van 's- Hertogenbosch te beroepen. De meningen van de provincies lopen zeer uiteen.
Een besluit hierover wordt opgeschort.

11 Mr. Lazarus van Sonts, tweede pensionaris van 's-Hertogenbosch, verzoekt om in de plaats van Pieter van Gestel tot rentmeester van het clarissenklooster bevorderd te worden.
Dit verzoek wordt in overweging gehouden totdat de gecommitteerden die naar 's- Hertogenbosch gaan zich over het rentmeesterschap hebben laten informeren en daarover rapport hebben uitgebracht.

12 Noortwijck deelt mee dat de burgerij van 's- Hertogenbosch ontevreden is over de langzame betaling van de servitiën van het garnizoen aldaar. Onruststokers trachten achterdocht te zaaien onder de burgerij met het gerucht dat het garnizoen helemaal niet betaald zal worden.
HHM besluiten dat het garnizoen na liquidatie door de RvS per kwartaal betaald zal worden uit de middelen die door het land in 's-Hertogenbosch worden geheven. Een door HHM aangestelde kwartiermeester zal de verdeling van de servitiën op zich nemen.

13 HHM beoordelen het door Johan van Raesvelt, drossaard te Vollenhove, bij HHM op ...1dec. 1629 ingediende verzoek. Hoewel het niet gebruikelijk is dat gedeputeerden van de provincies in de vergadering attesteren op vordering van iemand buiten de vergadering over zaken die in de raadkamer van HHM aan de orde zijn geweest, hebben HHM besloten de gedeputeerden die de suppliant op het oog heeft, discreet en naar eigen goeddunken een verklaring te laten afleggen over de door Raesfelt aan HHM voor te leggen punten. Deze betreffen het enige tijd geleden bij HHM door Roeloff van Echten ingediende en het voor Raesfelt (naar eigen zeggen) nadelige verzoek.

14 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 28 dec. 1629.
Er wordt geen besluit genomen.

15 Ontvangen is een brief met berichten van Oosterwyck d.d. Venetië 21 dec. 1629, vergezeld van verschillende bijlagen.
Er wordt geen besluit genomen.

16 Op verzoek van vice-admiraal Quast staan HHM hem toe naar huis terug te keren.

17 HHM resumeren het antwoord dat gedeputeerden van HHM ambassadeur De Beaugy zullen dicteren op zijn nadere verklaring. De Staten van Friesland en Groningen die zich niet in het antwoord kunnen vinden, krijgen de gelegenheid hun overwegingen aan Z.Exc. voor te leggen. Daarna zal pas een besluit worden genomen.

18 De RvS zet in de vergadering uiteen waarom HHM niet op het verzoek van Willem van Dam en Pieter de Goyer om in appèl ontvangen te worden, zouden moeten ingaan. De supplianten moeten eerst worden gehoord over de nieuwe middelen die zij in hun tweede rekest aanvoeren. Hierover had de RvS niet geadviseerd.
Een besluit hierover wordt opgeschort.

1 De dag is niet ingevuld.