04/02/1630

 
English | Nederlands

04 - 02 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Op het verzoek van Anthonette Jans, weduwe van Johan van Holst, in zijn leven ingenieur in dienst van het land en doodgeschoten voor 's- Hertogenbosch, besluiten HHM de weduwe de eenmalige som van 100 gld. toe te kennen, bovenop de 200 gld. die zij hiervoor van HHM en de 100 gld. die ze van de RvS heeft ontvangen.
Van dit bedrag wordt ordonnantie gedepêcheerd.

2 Pieter van Blanckeroort heeft conform het appointement van HHM op 22 jan., HHM op de hoogte gesteld van zijn dienst.
HHM zullen de suppliant ordonnantie van twee maanden gage verstrekken.

3 Elsgen Victors, weduwe van Bartram de Virger, in zijn leven luitenant van de compagnie van kapitein Borogier en doodgeschoten voor 's- Hertogenbosch, verzoekt om een jaarlijks levensonderhoud of om de benoeming van haar drie zoons op een soldatensoldij.
HHM zullen, gelet op de verdienste van De Virger, de oudste zoon aanstellen op een soldatensoldij onder de compagnie waarvan haar man luitenant was.

4 De weduwe van kapitein Francois du Chene verzoekt HHM de WIC te gelasten aan haar de gage uit te betalen die haar man sinds het uitvaren van de vloot heeft verdiend.
HHM verlenen de suppliante een voorschrijven met die strekking aan de WIC.

5 Appolonia Siccama wordt uit mededogen 25 gld. toegekend.
Hiervan zal ordonnantie worden gedepêcheerd.

6 Op verzoek van de oom en bloedvoogd van de weeskinderen van kapitein Hendrick Pickaert van der Heyde wordt besloten de ontvanger-generaal op te dragen 600 gld. uit te betalen, die hij van de kapitein had ingehouden.

7 Judith en Johanna Agileus, dochters van wijlen mr. Henrick Agileus, verzoeken om een beloning voor de diensten van hun vader voor het land, alsmede voor de schade die zij hebben geleden van de aanleg van fort Crèvecoeur op hun landerijen.
Dit rekest zal de RvS voor een besluit ter hand worden gesteld.
Daarnaast klagen de supplianten over het onrecht hun door Splinter Gerardts aangedaan. Zij verzoeken dit door de gouverneur van 's-Hertogenbosch recht te laten zetten.
HHM raden de supplianten aan de gewone gerechtelijke weg te bewandelen, hetzij voor de Raad van Brabant alhier in 's- Gravenhage, hetzij voor de schepenen van 's- Hertogenbosch.

8 HHM lezen de remonstrantie van de keurvorst van Keulen die door agent Van der Veecken is overhandigd. Onlangs is door een sterke nachtelijke storm een van zijn watermolens voor zijn stad Uerdingen de Rijn afgedreven en ter hoogte van Angerort in het vorstendom Berg aangespoeld. Graaf Willem weigert deze terug te geven.
HHM zullen de graaf schrijven dat hij de molen beleefd dient terug te geven aan degene die de keurvorst met dat doel zal sturen.

9 Agent Van der Veecken overhandigt daarnaast een remonstrantie namens de keurvorst van Keulen, inhoudend dat overste Gent de onderdanen van de keurvorst bedreigt met daadwerkelijke executies, als tegenmaatregel voor het ingekwartierd blijven van enkele compagnieën van de Katholieke Liga in het graafschap Mark.
Deze remonstrantie gaat naar de RvS, om na overleg met Z.Exc., hieroover te besluiten.

10 De hoogbaljuw, burgemeesters en schepenen van Sluis verzoeken het zuivere inkomen van de oude domeinen van Vlaanderen te mogen ontvangen, ter ondersteuning van hun lasten.
HHM vragen de supplianten eerst te verklaren wat de domeinen jaarlijks opbrengen en waartoe dit geld wordt aangewend.

11 Ontvangen is een brief met berichten van Oosterwyck d.d. Venetië 18 januari.
Er wordt geen resolutie genomen.

12 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 24 januari.
Er wordt geen resolutie genomen.

13 De ontvanger-generaal verschijnt er vergadering. Hij moet een staat maken van de achterstallen van de compagnie ruiters van markies de Rouillac en Sir Tomas Lucas. Daarin moet worden aangegeven wat elke provincie heeft betaald. De RvS wordt ondertussen verzocht een maand soldij voor de compagnie door middel van leningen of anderszins, te regelen.

14 Ontvangen is een brief van orateur Haga d.d. Constantinopel [Istanbul] 24 nov. 1629, met verschillende bijlagen met berichten.
Er wordt geen resolutie genomen.

15 Op nader verzoek van Peter en Dirck Muller, alsmede Jan Rotler besluiten HHM dat de 600 gld. die hun onder andere in verband met de aanval op Wezel is toegekend, na het overlijden van de supplianten zal overgaan op hun weduwen en kinderen.

16 Ambassadeur De Beaugy ondersteunt het verzoek van Jan Pissot, schipper van Olonne, met een aanbeveling hem uit gratie het schip en de goederen terug te geven die door de Admiraliteit in het Noorderkwartier verbeurd zijn verklaard, of tenminste de verkoop ervan op te schorten.
HHM zullen de Admiraliteit aanschrijven de verkoop van schip en goederen op te schorten. Zij verzoeken de definitieve beslissing te ontvangen zodra de toedracht in deze zaak is vastgesteld. Hiermee zal eerdaags worden begonnen.

17 Kolonel Haijes en zijn officieren en soldaten die nu geruime tijd zijn afgedankt, die hun afrekening hebben gegeven alsmede de ordonnanties die daarop zijn verstrekt, laten weten ongeduldig op betaling te hebben gewacht. Het is voor het functioneren van de kolonel en van degenen waarmee hij in Schotland is van het grootste belang dat hij zo spoedig mogelijk wordt betaald.
HHM dragen de ontvanger-generaal op de achterstallige betaling aan de kolonel en zijn officieren ten bedrage van 60.000 gld. lenen. HHM dringen er bij de gedeputeerden van Holland op aan het krediet van de ontvanger-generaal met het krediet van hun provincie in het bijzonder te versterken. Dit bedrag zal worden verrekend met de 3.400.000 pond waarom de RvS de provincies door middel van een petitie heeft verzocht.