12/03/1630

 
English | Nederlands

12 - 03 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Cornelis Berck, consul van de Nederlandse natie te Livorno, wordt toegestaan terug te keren om zijn privézaken af te handelen. Wel moet hij alvorens uit Livorno te vertrekken een persoon bij HHM voordragen die hem gedurende zijn afwezigheid zal vervangen.

2 Ontvangen is een brief met berichten van Joachimi d.d. Chelsea 23 februari. Er wordt geen resolutie genomen.

3 Verder worden nog twee brieven met berichten ontvangen d.d. Chelsea 4 en 5 maart. Er wordt geen resolutie genomen.

4 Gehoord wordt het rapport van Oyen en Brunxs over de door Jacob Jansz. Ketel aangegeven punten ter voorkoming van ontduiking van de konvooien en licenten. Alvorens hierover te besluiten zullen deze punten voor advies worden overhandigd aan de generaals van de konvooien.

5 In afwezigheid van Nobel wordt conform de resolutie van HHM d.d. 4 maart het rapport van Bruinxs gehoord, die het voorstel heeft onderzocht van Jan Michielsz. uit Amsterdam c.s. om de haven van Duinkerke te blokkeren.
HHM achten het voorstel niet realiseerbaar. De suppliant zal met dit antwoord worden weggezonden.

6 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. Rotterdam 11 maart, met het bericht dat kapitein Maerten Tromp een vijandelijk schip heeft genomen en dit heeft bestuurd.
Er wordt geen besluit genomen, maar Tromp wordt een gouden medaille ter waarde van 120 gld. toegekend, die hem bij zijn aankomst door ontvanger-generaal Doublet zal worden overhandigd.

7 Een beslissing op het verzoek van resident Aissma om betaling van 800 rijksdaalder die door hem te Hamburg zijn getrokken, wordt opgeschort.

8 Ontvangen is een brief van de Staten van Zeeland d.d. Middelburg 1 maart. Zij schrijven dat enkele liefhebbers in de provincie Zeeland schepen willen uitrusten om de vijand schade te berokkenen. Zij verzoeken HHM de bij plakkaat geordonneerde premie te verhogen naar twee derde van de schepen die zij de vijand afhandig weten te maken.
De gedeputeerden van Holland nemen de brief mee om de inhoud ervan met de Staten van Holland te bespreken.

9 Een beslissing op het verzoek om betaling van de crediteurs van de administrator van Maagdenburg te Halle wordt opgeschort.

10 HHM lezen de conceptakte die conform de resolutie van HHM van 9 maart aan de ambassadeur van Venetië zal worden overhandigd.
De gedeputeerden van Holland nemen deze mee om met de Staten van Holland te bespreken.

11 Christoffel van Nieuwenhoven, oud-burgemeester van Leiden, compareert ter vergadering. Hij heeft de eed van raad ter Admiraliteit te Amsterdam afgelegd.

12 Vosbergen heeft HHM twee paspoorten getoond, een van de Infanta van Spanje Isabel d.d. 23 feb. en de andere van graaf Jan van Nassau d.d. 28 feb., beide afgegeven te Brussel. Hiermee mogen ze vertrekken naar de keurvorst van Keulen.
HHM besluiten deze paspoorten alsmede de instructie van Vosbergen in aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS te resumeren, om daarop hun overwegingen en advies te vernemen.

13 Charles Rademaecker verzoekt om te 's- Hertogenbosch of in de Meierij van 's-Hertogenbosch in een functie benoemd te worden.
HHM besluiten de gedeputeerden die naar 's-Hertogenbosch gaan te verzoeken de suppliant op de een of andere vacante post waarvoor hij geschikt is, te benoemen.

14 Griffier Musch geeft HHM op last van Z.Exc. te kennen dat deze het hoog tijd vindt de fortificatiewerken aan Büderich en Ruhrort waartoe besloten is ter hand te nemen en de RvS daartoe te gelasten.
De provincies verklaren dat hun quoten in het voor de fortificaties benodigde bedrag klaar liggen, uitgezonderd Friesland. Eijsinga verplicht zich persoonlijk de quote van deze provincie zo snel mogelijk op te brengen. De gedeputeerden van Holland zullen hiervan rapport uitbrengen aan de Staten van Holland , aangezien eerder uitdrukkelijk is besloten dat men pas met de fortificatie zal beginnen wanneer het benodigde geld daartoe daadwerkelijk door alle provincies aan ontvanger-generaal Doublet ter hand is gesteld.

15 Ontvangen is een brief met berichten van commissaris Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 20/30 januari. Er wordt geen resolutie genomen.

16 Ontvangen is nog een brief met berichten van commissaris Cracou d.d. Elseneur [Helsingør] 10 februari. Er wordt geen resolutie genomen.

17 Op verzoek en aanbeveling van Eijsinga wordt na overleg Jan de Borgraeff, kapitein van een compagnie infanterie die momenteel garnizoen houdt in Lingen in dienst van de koning van Spanje een gratis paspoort verleend. Hiermee mag hij de komende vier maanden heen en weer reizen op het platteland onder contributie en met name naar Vollenhove.