14/03/1630

 
English | Nederlands

14 - 03 - 1630

Presentielijst:

Resoluties:

1 Jan Michielsz. uit Amsterdam wordt 18 gld. reisgeld toegekend. Hiervan zal hem ordonnantie worden gedepêcheerd.

2 Resident Aissma schrijft d.d. Hamburg 20 feb. o.s. onder andere dat hij ten tijde van de uitvoering van zijn commissie naar de hertog van Friedland in Bohemen 1.200 rijksdaalder per wissel heeft getrokken.
HHM machtigen ontvanger-generaal Doublet de wisselbrief te accepteren. Zij verzoeken de Staten van Holland opdracht te geven tot betaling van de wisselbrief op de vervaldag en deze te verrekenen met de ordinaris en extraordinaris consenten.

3 Overste Ferents verschijnt ter vergadering. Uit kracht van zijn door graaf Willem van Nassau te Duisburg op 10 maart geschreven geloofsbrief doet hij de propositie2 betreffende de weinig rooskleurige situatie van de in [ Gulik en Kleef] ingekwartierde troepen. Hij verzoekt HHM hierover spoedig te beslissen.
Ten eerste wil hij weten hoe te handelen (aangezien er berichten zijn over het samengaan van keizerlijke en Spaanse troepen met die van de Katholieke Liga) indien de Liga met sterke troepen zou naderen. Ten tweede dringt hij aan op betaling van de lang beloofde maand gage door HHM. Indien HHM zouden willen dat de troepen langer blijven, zouden ze ten derde dienen te besluiten dat Duisburg - hun enige toevluchtsoord wanneer ze zich moeten terugtrekken - van levensmiddelen en munitie wordt voorzien, terwijl de reeds met grote moeite goed aangevangen werken worden afgemaakt.
Indien ten vierde HHM de compagnieën weer tot tweehonderd koppen zouden willen versterken, dienen ze zich uit te spreken over de financiering van de rekruten en het dagelijks onderhouden van de aangenomen soldaten.

4 Vosbergen, die in ambassade naar de keurvorst van Keulen zal gaan, wordt in verband met de uitrusting van zijn reis 800 gld. toegekend, waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd. Vosbergen heeft een edelman, een secretaris en drie dienaars in zijn gevolg.

5 De gedeputeerden die het punt van de vijf speciën zullen onderzoeken, wordt verzocht de besprekingen aan te vangen. Zij zeggen dit toe.

6 De gedeputeerden van Holland wordt verzocht een advies op te stellen over de alliantie met Frankrijk. Zij zullen dit zo spoedig mogelijk doen.

7 HHM besluiten de casuspositie ter hand te nemen voor een finale beslissing.

8 Ontvangen is een brief van Tinco van Oenema d.d. Wezel 11 maart. Te Wezel zijn verschillende eiken nodig om pallisaden van te maken. De brief zal voor advies aan de RvS ter hand worden gesteld.

9 Ontvangen is een brief met berichten van orateur Haga d.d. Constantinopel [Istanbul] 5 januari. Er wordt geen resolutie genomen.

10 Jan Steijnen, ruiter onder de compagnie van ritmeester Van de Well, verzoekt HHM de gouverneur te Bergen op Zoom te machtigen om zijn tegenpartij, woonachtig aan vijandelijke zijde op het platteland van Bergen onder contributie, op te halen en hem tot rede te brengen.
HHM besluiten hier niet op in te gaan.

113 Postknecht Gijsbert Dircxsz., dienaar van Aelbert van Doorne, verzoekt HHM voor hemzelf en zijn paard in plaats van 1 daalder dagelijks 2 gld. toe te kennen, en dat gedurende de tijd dat de suppliant in het leger heeft gediend. De afrekening die de RvS heeft gemaakt zou op dit punt dienen te worden gewijzigd.
HHM besluiten de afrekening ongewijzigd te laten en kennen de suppliant voor zijn extraordinaris dienst 100 gld. toe, waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

124 Antonis Hornhovius, predikant te Eemnes, wordt ter vermindering van zijn schade gedurende zijn absentie in het leger door de vijandelijke intocht op de Veluwe, 200 gld. toegekend. Hiervan zal ordonnantie worden gedepêcheerd.

135 Jacob Claesz. Ketel geeft te kennen het land een goede dienst te hebben bewezen in het ontdekken van de te Amsterdam door cherchers van de konvooien en licenten gepleegde malversaties. Hij is daar nooit voor beloond. Ook heeft de Admiraliteit te Amsterdam de suppliant niet benoemd op een van de chercherplaatsen. Ze heeft juist enkele fraudeurs in dienst gehouden, ondanks de serieuze brief van HHM dat niet te doen. Verder heeft Ketel een middel aangedragen waarmee ontduiking van de konvooien en licenten zou kunnen worden bestreden. Hij verzoekt daarom als beloning het controleurschap over de cherchers van het College.
HHM kennen de suppliant 100 gld. toe, waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd. Verder wordt besloten fiscaal Storm van de Admiraliteit te Amsterdam aan te schrijven om zodra hij de brief ontvangt naar 's- Gravenhage te komen met de stukken en de informatie die hij over de frauderende cherchers heeft verkregen. Hij dient rekenschap te geven van de processen die door hem tegen de fraudeurs zijn aangespannen en het resultaat ervan. HHM zullen hierna besluiten.

146 De gedeputeerden van Holland delen ter vergadering mee dat 's lands belangen ter zee niet zijn gehandhaafd. Na communicatie met Z.Exc. hierover zijn ze door hun principalen gelast het punt van de vrijlating van vele gevangen ingezetenen van deze landen in de vergadering van HHM voor advies in te brengen en om een uitwisseling van de wederzijdse, op zee genomen gevangenen te verzoeken. De te benoemen commissarissen van deze zijde zou met dat doel een generale last moeten worden gegeven, om afhankelijk van de situatie de beste voorwaarden te bedingen. Daarvoor zou een bijeenkomst met gecommitteerden van de vijand te Roosendaal belegd moeten worden.
HHM besluiten de uitwisseling vooralsnog in overweging te houden. Aan de Admiraliteiten zal geschreven worden zo snel mogelijk het aantal gevangenen van vijandelijke zijde op te geven, met hun naam en rang.

157 De gedeputeerden van Holland delen ter vergadering mee dat in verband met de reductie van 's- Hertogenbosch de Zuid-Hollandse dorpen ontlast behoren te worden van het Bosch' licent. Daarnaast wordt in overweging gegeven ook de dorpen onder de Baronie van Breda te ontheffen van dit Bosch' licent om de handel van de provincies en het inkomen van de Admiraliteit te bevorderen.
HHM besluiten het advies van de RvS hierover in te winnen.

168 Ontvangen is een brief van de eerste presiderende en de andere raden van Brabant d.d. 's-Gravenhage 12 maart. Ze stellen voor de nieuwe notarissen die indirect door HHM op hun oude commissie te 's- Hertogenbosch zijn toegelaten en die de eed conform de resolutie van HHM hebben gedaan ten overstaan van de hoogschout, de eed opnieuw te laten afleggen en om een nieuwe commissie te laten verzoeken.
HHM besluiten dat al hetgene betreffende het admitteren en het beëdigen van de notarissen te 's-Hertogenbosch is geschied, van kracht zal blijven. De Raad van Brabant zal ten aanzien hiervan zijn oude rechten behouden.

179 De gedeputeerde schepenen van 's- Hertogenbosch verschijnen ter vergadering en verzoeken HHM om een gunstige beschikking op de remonstrantie die door hun principalen in deze stad is overhandigd aan de gecommitteerden van HHM. Ten tweede verzoeken ze HHM uit hun midden enkele heren te deputeren om met hen in bespreking te treden over enkele punten waarover zij openheid van zaken dienen te geven. Ze zetten die hier niet uiteen om de vergadering van HHM niet te lang op te houden.
HHM zullen eerst het rapport van de gedeputeerden van HHM die naar 's-Hertogenbosch geweest zijn hierover horen, alvorens te besluiten.

1810 Van der Capelle deelt HHM ter vergadering mee dat de RvS hem met Oenema die momenteel te Wezel is, heeft gecommitteerd om de fortificatie te Büderich aan te besteden. Van der Capelle zou graag van HHM vernemen of ze hem nog andere orders willen geven.
HHM wensen hem een voorspoedige reis.

1911 De gedeputeerden van Holland verklaren zich bereid de helft van hun quote in de 130.000 gld. te verschaffen voor het maken van de fortificatie te Büderich en Ruhrort, en de andere helft zodra Friesland zijn quote in de genoemde som heeft opgebracht. Eijsinga verplicht zich er persoonlijk toe deze zo snel mogelijk te verschaffen.
HHM vinden goed dat de RvS met de aanbesteding van de genoemde fortificatie doorgaat, waarvoor ze de helft van de quote van Holland en de quoten die al beschikbaar zijn van de andere provincies zullen aanwenden. Ze hebben het volste vertrouwen dat de quote van Friesland ondertussen zal worden opgebracht.

20 Huygens in plaats van de absente Eck, andere gecommitteerden van HHM en thesaurier-generaal Van Goch rapporteren conform de resolutie van HHM d.d. 14 maart 1629 en 12 feb. te hebben beraadslaagd over de ten laste van de Generaliteit gelichte ongerepartieerde renten van de kapitalen. Ze hebben daaruit meteen de posten geselecteerd die ten laste van de verschillende provincies behoren te komen. Deze zijn op de navolgende staat gebracht.
HHM besluiten de gedeputeerden van de verschillende provincies hiervan een kopie te laten maken, om deze te onderzoeken en hierover zo snel mogelijk een resolutie te nemen.
Daarna volgt een niet in de staat van oorlog begrepen gespecificeerde rentestaat12 sedert het jaar 1618.

21 Rantwyck rapporteert dat Z.Exc. vandaag enkele personen uit de regering heeft ontboden. Hij beveelt aan de 12.000 pond die zijn verstrekt door Maerten van Juchen voor het onderhouden van de troepen van graaf Willem, te restitueren. Gebeurt dat niet, dan zullen de troepen onvermijdelijk moeten worden ontslagen. Verder was thesaurier-generaal Van Goch ontboden, die werd aangezegd zich er bij de RvS voor in te spannen de 12.000 pond uit het een of andere kantoor van de Generaliteit op te nemen. Daarna was een expresbode afgevaardigd om te vernemen of de som door de ontvanger van de gemene middelen te 's-Hertogenbosch bijeengebracht zou kunnen worden. Rantwijck voegt eraan toe dat Z.Exc. sterk had aangedrongen op de verschaffing van de maand soldij waarin was toegestemd om de troepen te onderhouden, met het verzoek om - indien de gedeputeerden van Holland nog langer zouden bemoeilijken het krediet van hun provincie in het bijzonder daarvoor te interponeren - de provincies de middelen na moesten gaan waaruit de genoemde maand soldij dan op korte termijn kon worden verschaft.
Hierop zijn voorstellen gedaan en hebben de gedeputeerden van de verschillende provincies de bereidheid getoond om, met instemming van hun principalen, binnen veertien dagen hun quote in de maand soldij te verschaffen. De ontvanger-generaal zal gelast worden het geld in allerijl te lenen. De gedeputeerden van Holland hebben aangenomen hun principalen , momenteel in vergadering bijeen, hierover positief te rapporteren en hun mening te polsen.

1 Bleiswyck wordt als afwezige genoemd, maar hij wordt op geen van de dagen na 11 maart (de dag dat de nieuwe presentielijst werd opgesteld) als aanwezige bij de vergaderingen vermeld.
2 Geïnsereerd in S.G. 3189 en gedrukt: Aitzema, S. & O. kwarto III, 226/folio I, 1039.
3 Deze resolutie is gedeeltelijk door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
4 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
5 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
6 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
7 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
8 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
9 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
10 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
11 Deze resolutie is gedeeltelijk door een klerk ingeschreven in S.G. 55.
12 Geïnsereerd in S.G. 3189.