09/08/1627, 11

 
English | Nederlands

09/08/1627, 11

11 Essen, Haersolte en Schaffer berichten d.d. Zutphen 6 aug. welke proviand zij naar het leger hebben gestuurd. Zij menen dat het hieraan niet zal ontbreken, maar wel aan geld.
De RvS is ter vergadering ontboden om de gisteren afgebroken beraadslaging hierover te hervatten. De heren van Holland hebben nogmaals verklaard gelast te zijn geen voorschotten voor de ongerepartieerde troepen meer te geven, zolang de provincies de resolutie van 6 juli niet nakomen. De heren van Friesland verklaren hun quote binnen veertien dagen hier of in het leger te zullen bezorgen. De heren van Overijssel verklaren dat hun bijdrage reeds betaald is.
Ten aanzien van de overige provincies is het volgende besloten. Het Hof van Gelderland moet de Kwartieren ontbieden, opdat die hun aandeel leveren. De provincie Zeeland zal door gedeputeerden van de RvS worden bezonden op 16 augustus, wanneer zij verzocht wordt haar vergadering te houden. De heren van Utrecht zullen en passant door Noortwyck worden gemaand omdat hij van de secretaris niet heeft begrepen of er reeds opdracht is gegeven tot het leveren van het geld. Broersema wordt verzocht naar de provincie Groningen te gaan om betaling te bewerkstelligen. Desondanks dient ontvanger-generaal Doublet alles in het werk te stellen om tot last van de nalatige provincies wat geld te lenen.